Ajánlana nekem valaki egy ilyen témájú könyvet?
Érdekelne egy olyan könyv ami árvákkal, árva gyerekekkel foglalkozik. Gondolok itt arra, hogy kB. Hány éves korában kell Elmondani neki hogy ő nem saját gyerek, de ezzel nem sértve lelki világát. Milyen bevezetővel lehet megkezdeni egy ilyen beszélgetést, hogy a későbbiekben ne ellenségként tekintsen ránk. Mit lehet mondani, és hogyan hogy az addigi szeretett légkör és bizalom ne változzon meg.
Csak normális válaszokat, köszönöm ha segítesz
Nehogy már efféle régimódi búbánati könyvekkel foglalkozz, mint pl. az Árvácska! (Felnőtt korában megnézi, ha akarja, de gyereknek nem való.)
MIKOR lehet elmondani? Minél előbb el kell kezdeni. Valamikor - pl. az oviban - úgyis kiderül, egyáltalán nem jó, ha másoktól tudja meg. Hiszen nem titok, sőt, büszkék lehettek rá, és ő is, hogy olyan az élete, mint minden"édes" gyereknek. (Remélem, sokkal jobb, mint némelyik elhanyagolt sajátnak.)
A legkisebb korban legjobb meséken keresztül eljutni odáig, hogy általában hogy kerül a baba a családba, mit jelent a "szülőanya", édesanya testileg - és főleg mit jelent lelkileg. Nem baj, ha hall olyat, hogy valakinek a szülei meghalnak, és akkor mások veszik a szárnyaik alá a gyereket. A hangsúly azon legyen, hogy fontosabb a szeretet, a biztonságos, meleg családi kötelék, mint a hivatalos leszármazás.
Soha NEM szabad ELTITKOLNI, hogy volt édesanyja, ápolni kell az emlékét, arra kell nevelni a gyereket, hogy szeresse, tisztelje az eredeti szüleit!
(Nem tudom, hogyan lett árva a gyereketek, itt most azt feltételezem, hogy normális családban élt, a szülők betegségben, balesetben haltak meg - semmi szégyellni való nincs rajtuk! De ha nem így volna, akkor sem tagadhatjátok le őket - csak akkor nehezebb.)
Ha ezt tudja, ettől nem fog kevésbé szeretni titeket. A hazugság meg a titkolózás sokkal ártalmasabb, veszélyesebb lenne.
Ha eddig nem tudta, lassan, fokozatosan, de el kell mondani neki a valóságot.
Hogy kapj könyv címet is: Marie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van
Örökbefogadás előtt létezik felkészítő tanfolyam, régen kötelező volt, ma már csak opcionális. Inkább ott keresgélnék, témára szakosodott pszichológusnál, esetleg dedikált csoportokban.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Az igazság az, hogy az igazi édesanyja még csak most lett "felnőtt". Egyedül nevelte iskola mellett.. Csak látásból ismerem a lányt, nem rokon, nem ismerős, semmi közeli.. Nagyon hirtelen történt minden ezért ért teljesen váratlanul és felkészületlenül.. Találkoztunk az utcán és odajott hozzám, hogy menjünk el a házához másnap beszélgetni.. Nem tudom miért soha nem beszéltem vele, valamiért a jellemem szimpatikus és megbízik bennem.. Vagy nem tudom én sem értem igazán.. Azt mondta 'ha kell, nektek adom, ha nem holnap elviszik az árvaházba végleg'. Sajnos nem hagyhattam..Gyönyörű gyerek, szeme tele kíváncsisággal és reménnyel... Azóta a papírok már elvannak indítva, várunk egy tárgyalásra.
Olyan körülményekből hoztuk el, hogy szerintem még egy kutyának is jobb sorsa van.. Búcsúzni se búcsúzott tőle, egyszerűen csak kitette az ajtón hogy 'na menjél'
Saját gyerekem még nincs, egyenlőre csak későbbre tervezzük, de azt tudom, hogy úgy szeretem ezt a gyereket mintha a sajátom lenne. Bármit megadnék neki, csak hogy boldog legyen. Azóta nagyon sok mindene van, rokonok, ismerősök is elhalmozzak.. Próbáljuk betolteni az űrt a szívében mert nagyon szeretethiányos, érződik rajta hogy egyáltalán nem volt vele foglalkozva..
Nem szeretném később amikor erre a beszélgetésre sor kerül magunkat feltuntetni megmentő angyalkent, az anyját pedig lemocskolni.. Nem az az ember vagyok.. Egyszerűen csak elmondani neki hogy hiába nem az én pocakomban növekedett soha nem dobnám el magamtól mert már az én szívemben van a helye. Apukát sokat nem említettem, de ő is nagyon kitesz magáért, abszolút kiveszi a részét mindenből és bármit megad ő is neki,annak ellenére mennyire hirtelen és váratlanul, felkészületlen ért mindez minket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!