Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A Dűne könyvek nem olyan jók?

A Dűne könyvek nem olyan jók?

Figyelt kérdés

Éppen most olvasom a sorozatot, a Dűne Istencsászára első negyedénél tartok és élvezem az olvasást, de van bőven hiányérzetem.

Egyrészt nekem úgy adták el ezt a Dűne sztorit mint valami hatalmas filizófiai elmélkedés abszolútumot, ehelyett én azt érzem, hogy világ jól ki lett találva, de maga az író képtelen azt megtöélteni érdekes tartalommal. A karakterek annyira nem jók, nincsenek részletesen kidolgozva, sokszor csak randomszerűen történnek dolgok, felbukkannak karakterek akikkel igazából nem történik semmi fontos. Azt hittem ez egy hihetetlenül komplex világ, ehelyett én egy félig üres történetet látok amivel kapcsolatban én továbbra is várom a zseniális írást amit nem kaptam meg. Tervezem elolvasni a 8 könyvet, tudom, hogy az író csak 6-ot írt, a maradékot pedig a fia, a kiegészítő könyveket szinte biztosan nem veszem majd meg, de még továbbra is reménykedem, hogy hátha izgalmasabb lesz ez még.

#könyv #dűne #istencsászára #messiása #eretnekei #káptalanház
okt. 4. 08:08
 1/10 anonim ***** válasza:
Nekem sem a könyv, sem pedig a film nem tetszett. Hálát adok, hogy nem vettem meg
okt. 4. 09:33
 2/10 A kérdező kommentje:
Nekem inkább tetszik mint nem, a filmek kicsit unalmasak lettek, a könyvektől pedig többet vártam.
okt. 4. 09:35
 3/10 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem egyik könyvet sem azért írták, hogy izgalmas és pörgős legyen.

Az egész lényege az, hogy ne kövessenek az emberek vakon magas rangú személyeket, ne váljanak fanatikussá. Ezt pedig beteljesíti már az első rész is.

Frank Herbert ráadásul unta az egészet, mert nem akart Dűne könyveket írni, viszont a rajongók ezt várták el tőle (és így a rajongókon keresztül a kiadó is). Ezért lényegében kényszerítve volt a Dűne könyvek írására.

Frank Herbert nem egy akció- és kalandregény író. Eléggé hülyeség ezt várni ezért az írásaitól.

Amikor választasz egy könyvet vagy egy írót, akkor érdemes tanulmányozni, hogy miket ír, milyen stílusban és kik szeretik az írásait. Mivel az emberek ízlése eltérő és másról szeretnek olvasni.

okt. 4. 14:30
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem azt várom, hogy pörgős legyen, szeretem a lassabb politikai intrikákkal átszőtt történeteket, de a Dűne ebben nem kiemelkedő, eléggé felszínes, általános jelenségeket taglal nagyon hosszan, mélyre nem jut el. Ezt hiányomol. Nem értem miért nagy filozófiai ív a történetben, hogy a hatalom megront amikor ez evidencia.
okt. 4. 20:35
 5/10 anonim ***** válasza:
Már az első könyv is rendkívül gyenge, még ha figyelembe veszem is, hogy a legnagyobb tudfan írók, éppen íróknak voltak gyengék, de ötleteik legalább voltak.
okt. 4. 20:35
 6/10 anonim ***** válasza:
57%

„Nem értem miért nagy filozófiai ív a történetben, hogy a hatalom megront amikor ez evidencia.”

Ezt csak a rajongók szeretik belemagyarázni.

okt. 4. 20:36
 7/10 anonim ***** válasza:

"a hatalom megront amikor ez evidencia"

Én nem ezt írtam és egyébként ez tényleg egy félremagyarázás, ugyanis az eredeti kijelentést sem az volt, hogy a hatalom megront, hanem az, hogy a hatalom felfedi valaki valós énjét. Ez olyan, mint amikor eltorzult a halottról igazat vagy semmit a jót vagy semmit mondásra.

A vakon követés akkor is rossz, ha Paulhoz hasonlóan valaki nem romlott. A hiba nem a vezetőben van, hanem a fanatizmusban. Ez a lényege és nem az, hogy valakit megront a hatalom, mert ez nem igaz Paulra.

okt. 4. 21:06
 8/10 anonim ***** válasza:

Kérdező! Én még csak az első két könyvet olvastam, de ezek alapján maximálisan egyetértek veled!

Én alapból azon az állásponton vagyok, hogy a könyv minden esetben jobb, mint a film, max. ugyanazt a színvonalat sikerül hozni néhány filmváltozat esetében (számomra pl. A Gyűrűk Ura filmek, vagy az első három Harry Potter film). Ez alapján, mivel David Lynch Dűne filmje nekem tetszett (a sokszor röhejes 80-as évekbeli látványvilág és gyenge színészi játék ellenére), azt vártam, hogy a könyv igazán nagy élmény lesz. Ezt erősítette bennem az is, hogy rengeteg hazai és külföldi rajongótól olvastam, hogy mennyi minden maradt ki a Lynch-féle filmből, mennyi jól kitervelt intrika, hatalmi manipuláció és filozófiai elmélkedés van pluszban a könyvben (én az ilyen részeket szeretni szoktam könyvekben). Nos, már az első könyvet elolvasva hatalmas csalódás ért, a fentieket max. nyomokban találtam meg a műben, de ott is rosszul megírva: sokszor túl van fogalmazva, magyarázva, de így sem érthető, valahogy folyamatos hiányérzete van az embernek. Nem azt érzem, hogy igen, ez elgondolkodtatott, erre a kérdésre direkt nem ad választ a szerző, mert rám bízza, hanem inkább azt, hogy itt valami kimaradt. Tipikus példa erre számomra a vacsorajelenet. Megy a hosszas, vontatott rágódás a nagy semmin... Szóval nekem a Dűne az a könyv maradt, aminek az alapötlete zseniális, a megvalósítása viszont rémesen gyenge. (Persze lehet, hogy én és te vagyunk fordítva bekötve, mások meg szoktak döbbenni, ha elmondom, hogy hasonlóan érzek pl. több népszerű Stephen King könyv kapcsán is.)

Megjegyzem, nekem az új filmekkel is van bőven bajom. Látszik, hogy rengeteg munka és pénz van benne, a látvány eléggé ott is van a szeren, de valahogy az egész történet olyan lélektelen, hiteltelen lett számomra, míg a Lynch-féle filmben legalább valóban volt élet, beszippantott a kitalált világ. Ráadásul még több minden maradt ki/változott meg a könyvhöz képest, mint a régi filmben. Legalább a színészválasztás, és a játék rendben volt a legtöbb esetben, bár ott is jutott a zseniális döntések (Timothée Chalamet, Stellan Skarsgård, Anya Taylor-Joy stb.) mellé néhány borzalmas választás is (Zendaya, Christopher Walken).

okt. 5. 01:36
 9/10 A kérdező kommentje:
Én többet vártam a történettől, nekem túl egyszerű az egész, holott úgy van eladva mint valami mérföldkő a műfajon belül. Igazából csak a világ, a történet kerete a jó, maga a tartalom pedig középszerű. Egyetlen húsbamaró monológ sem jött velem szemben. Az egyik legnagyobb gond, hogy túl vannak írva a könyvek, teljesen felesleges 400-500 oldalakat írni, ha nincs tehetség megtölteni tartalommal. Paradoxon, hogy még így is hiányzik a könyvekből valami, talán pont a fűszer.
okt. 5. 06:57
 10/10 anonim ***** válasza:
Ok.
okt. 5. 11:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!