"Kedves Olvasó"...megszólítás divatos volt egy ideig?
Figyelt kérdés
Pár kilencvenes évekbeli könyvet olvasok vagy 2000 elejeit és rendre előfordul bennük ez a megszólítás.
De ahelyett, hogy közvetlenebb lenne a szerző - mert nyilván ez miatt használták - az olvasóval számomra annyira idegen és idegesítő. Volt aki gyakran is használta és kétoldalanként így kezdi a szöveget.
Kedves Olvasó, most tartson velem stb. Inkább taszító, mint jópofa.
Úgy vettem észre ma már nem túlzottan használják az írók.
szept. 12. 21:01
1/2 anonim válasza:
Fordított könyvekben találkozol vele? Csak mert a Dear Reader angol prózában nem furcsa, magyar változatból meg nem hagynák ki.
2/2 Dinnye2 válasza:
Igen, lehet, hogy kicsit kiment a divatból, ellenben szerintem ha jól használják, nem zavaró, inkább aranyos. Például egyszer valami olyasmit olvastam, hogy "Kedves Olvasó! Tudom, hogy az előszót mindig mindenki át szokta ugrani, de kérlek most légy türelemmel és olvasd végig!" - és akkor itt leírta, amit szeretett volna. Szóval szerintem van, ahol erőltetett, de van ahol pont tök jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!