Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Wattpad, vagy Merengő?

Wattpad, vagy Merengő?

Figyelt kérdés

Jelenleg fanfictiont írok(Így neveld a sárkányodat), de még eléggé az elején vagyok a dolognak. Viszont ha egy pár fejezettel készen vagyok, mindenképp szeretném nyilvánosságra hozni. Nem egyben, csak szépen, fokozatosan. Csak nem tudom melyik platform lenne erre az alkalmasabb. Wattpadot évek óta nem használtam, a Merengőt meg soha. Az utóbbi viszont igényesebbnek tűnik a szabályzatot elnézve, míg olyan, mintha a Wattpadon nagyobb lenne az aktivitás.

Mit javasoltok? Hol osszam meg a történetet, ha alkalmasnak érzem rá? Vagy kimehet úgy Merengőre, hogy Wattpadon is kint van? (Nem láttam szabályt, ami ezt tiltaná)

2023. máj. 26. 14:47
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
29%

Nem mennyiségre megyek. Csak éppenséggel tapasztalat alapján a rövid fejezeteket feltöltő amatőr íróknak erős pacing problémái vannak, az ilyet pedig gyakorlatilag 100%-ban kiszűri, ha a 2000 alatti fejezetes sztorikat nemes egyszerűséggel nem nyitom meg. Nem telik nagy matekba sem, az AO3 ott mutatja, hogy hány fejezet van és mennyi a szószám - 10 fejezet 8 ezer szó? Skip.

A rövid fejezet önmagában nem problémás. De amatőr írók kezében ritkán nem az, és egyszerűen nincs időm minden középszerű történeten végigbogarászni, mire találok valami jót, úgyhogy ilyenekkel tanultam meg rövidíteni.

2023. máj. 28. 01:59
 22/24 anonim ***** válasza:
88%

Általában hosszú fejezetekkel operálok (3-4000 szó között), de megesik, hogy becsúszik egy-két 1000 szó alatti, és ezeknek megvan a funkciójuk. Össze kell vonnom a szabályozás miatt, és volt, hogy konkrétan egy olvasóm jegyezte meg ott Merin kommentbe, hogy sokkal jobban működne, ha külön lenne feltöltve az a kettő. De ő is tudja, hogy emiatt a hülyeség miatt nem lehet. Értem én, hogy a minimum szószám-követelményekkel a nagyon kezdő műveket, vagy a túl sok egymást követő feltöltést szeretnék kiszűrni, de szerintem két perc olvasásból rá lehet jönni, hogy egy fejezet okkal nem ugrotta meg a 2000 szót. Vagy akkor hadd érvelhessen a szerző, hogy márpedig ez okkal lett rövid, és szeretné, ha az adminok kivételt tennének.

Persze tudom, ez munkába telik, és nézzétek, vitatkozhatunk, de nekem az a tapasztalatom, hogy a Meris adminok elsősorban mártírkodni szeretnek, nem pedig dolgozni. A konfliktust meg nem merik vállalni, csak jönnek GYIK-re, és lelkesen lepontoznak minden olyan választ, ami kritizálni meri a rendszert. Már csak ez is arról ordít, hogy a Merengővel súlyos problémák vannak.

2023. máj. 29. 13:34
 23/24 anonim ***** válasza:
84%

#21 Ja igen, az általad említett oldal, és a Merengő mutatja a szavak számát, ezt elfelejtettem, én elsősorban Wattpadozom(jelenleg nincs publikus írásom, a régieket leszedtem).

De mondjuk ez nem változtat azon, hogy a módszered nem szűri azt, ha valaki alapvetően hosszú fejezeteket ír, de becsúszik egy-egy rövidebb. És ez mondjuk nem is utal arra, hogy az alkotó még szörnyen amatőr, ha amúgy 3000 szó felett írja a részeket, de mondjuk jön egy fejezet, ami 1500 és 2000 szó között van. Halál lazán lehet történet szempontjából nyomós oka. Mondjuk az a fejezet egy szűkszavú karakter nézőpontjából van megírva, és ehhez alkalmazkodva nincs túlírt környezetleírás, és ezt megspékelheted azzal, hogy valami történik ezzel a szűkszavú karaktereddel, mondjuk eszméletét veszti egy esemény miatt, ami lehetne egy nagyon erős cliffhanger, várakoztathatnád az olvasóidat, hogy mit tesz a másik karaktered, de nem tudod megtenni, egybe kell vonnod a másik fejezettel, mert az a fránya 2000 szó... És az olvasó számára várakozás varázsa a folyamatban lévő regényednél máris halott.

Persze, lehet szószámra szűrni, csak szerintem különbséget kellene tenni, az a nagyon amatőr, minden fejezet rövid, tele van tőmondatokal, nincsenek kibontva a gondolatok, a környezetleírás végig indokolatlanul kevés kategória, és a becsúszik egy-egy indokoltan rövid között.

2023. máj. 29. 15:27
 24/24 anonim ***** válasza:
79%
Wattpad szerintem
2023. jún. 5. 21:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!