Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Wattpad, vagy Merengő?

Wattpad, vagy Merengő?

Figyelt kérdés

Jelenleg fanfictiont írok(Így neveld a sárkányodat), de még eléggé az elején vagyok a dolognak. Viszont ha egy pár fejezettel készen vagyok, mindenképp szeretném nyilvánosságra hozni. Nem egyben, csak szépen, fokozatosan. Csak nem tudom melyik platform lenne erre az alkalmasabb. Wattpadot évek óta nem használtam, a Merengőt meg soha. Az utóbbi viszont igényesebbnek tűnik a szabályzatot elnézve, míg olyan, mintha a Wattpadon nagyobb lenne az aktivitás.

Mit javasoltok? Hol osszam meg a történetet, ha alkalmasnak érzem rá? Vagy kimehet úgy Merengőre, hogy Wattpadon is kint van? (Nem láttam szabályt, ami ezt tiltaná)

2023. máj. 26. 14:47
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
74%

Imádom, hogy amikor a Merit védik, látatlanban ítélkeznek, hogy "biztos szarok az írásaid". Akkor én is mondhatom, hogy akik ilyet leírnak, azok nagy valószínűséggel adminok, adminok barátai, vagy a Wattpadon hozzájuk sem szagoltak, és csak a Merin tudnak érvényesülni a HP ficijeikkel? Vagy az más, mert a Merire nem lehet rosszat mondani, mert van "helyesírás ellenőrzés"? Ami megjegyzem, még mindig kevésbé effektív, mint a Word saját ellenőrzője.

És ne haragudjon meg a világ, de nem fogok kitenni 18as karikát egy olyan történetre, amiben nincsen rá szükség, mindezt csak azért, hogy kikerülhessek egy haldokló oldalra. Ugyanígy nem fogok tönkretenni egy teljesen kerek fejezetet túlírással ugyanezért (és nem 1000 szó különbségről volt szó, hanem max 200ról, amit szerintem továbbra is nevetséges, hogy visszadobnak, mert "kevés"). Lehet, hogy vannak szabályok, de attól még baromságnak tartom a kikötéseiket, mert semmi értelmük. Ffs, egy alig szereplő mellékkarakter miatt rám szóltak, hogy tegyem ki a slash jelzést, mert ki van mondva, hogy a karakter egy meleg srác...

2023. máj. 27. 10:24
 12/24 A kérdező kommentje:
Ez a szavak száma megkötés nekem sem szimpatikus egyébként. Nem szeretem, amikor megvan a fejezet, eljutott oda, ahová akartam, de hiányzik 200 szó, írjam már túl. És akkor ott rágódjak rajta, hogy mit adjak hozzá, ami nem rontja el. :D
2023. máj. 27. 14:42
 13/24 anonim ***** válasza:
30%
#12 Ha rövid fejezeteket írsz, akkor párosával is feltöltheted, vagy többet is összevonva egybe.
2023. máj. 27. 14:48
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
#13 Ami nem éppen praktikus. Ha nem egyben akarja kirakni az egészet, hanem mondjuk X időnként, akkor pláne nem. Ha egy rész végén ott a cliffhanger, akkor nem olyan hatásos, ha már rögtön ott a folytatás.
2023. máj. 27. 16:50
 15/24 anonim ***** válasza:
89%

UGYANEZ A BAJOM #14, KÖSZÖNÖM!!!

Úristen, mennyire elrontotta a hatást egy-egy fejezetemnél ez a dolog, el se tudom mondani. Plusz most tényleg 200 szó miatt az 1800 szavas fejezet helyett tegyek ki egy 5-6000 szavas dupla fejezetet, amit halál végigolvasni? Pláne számítógépen, mert telefonon ugye lehetetlen. Azzal meg továbbra sem vagyok kibékülve, hogy boldog boldogtalan egyetlen gombnyomással letöltheti, kinyomtathatja a sztorit.

2023. máj. 27. 18:52
 16/24 anonim ***** válasza:
89%

Csak az AO3.

A Merengő zártabb és undergroundabb, mint az egészséges lenne. A Wattpad meg szép és jó, csak épp a torka véres, mind a honlap/applikáció, mind a közösség tekintetében.

2023. máj. 27. 19:33
 17/24 anonim ***** válasza:
92%
#14 vagyok. Hozzátenném, hogy hacsak valaki nem 4 olvasható hosszúságú fejezettel akar operálni, akkor még csak ki se tudja tenni egybe, hogy mindegy legyen, mert a szabályzatban van egy ilyen kérés, hogy túl sokat, egyszerre NE.
2023. máj. 27. 19:35
 18/24 anonim ***** válasza:
42%

2000 szó gyakorlatilag semmi. Én elsősorban az AO3-n szoktam olvasni, és meg sem nyitok olyan történetet, ami átlagban kevesebb mint 2000 szóra jön ki fejezetenként. 2000 szó alatt jelenetet írtál, nem fejezetet.

Egyébként a merengős "ne sokat egyszerre" az adminok terhelése miatt van kérve. Minden fejezetet átolvasnak, mielőtt felengedik az oldalra, ezt jelenti, ha moderált oldalra publikálsz, és velük cseszel ki, ha egyszerre feltöltesz 5 db 6000 szavas fejezetet. Amit egyébként nem is értem, miért akarnál megtenni, mert az olvasószerzés és -megtartás szempontjából sokkal kifizetődőbb a rendszeres heti/kétheti feltöltés, mint az egész egyszerre.

A fejezetenkénti maximum kapacitás pedig tárhely és szerverprobléma. Az AO3 meg a Wattpad gyakorlatilag végtelen költségvetéssel operál. Ugyanehhez a mércéhez mérni egy kis csapat által, saját pénzből fenntartott oldalt nem reális.

2023. máj. 27. 22:12
 19/24 anonim ***** válasza:
85%

#18 Hát nem tudom, én olvasás előtt nem nézegetem meg, hogy hány szó egy fejezet. Elkezdem olvasni, tetszik, tök jó, olvasom tovább/várom a folytatást, nem tetszik, akkor ha nem tragikus, akkor adok még 1-2 fejezetnyi esélyt, aztán ennyi volt. Az előfordulhat, hogy a fejezetek rövidségéből adódóan nem érzem elég kifejtettnek, de ez egy egészen más kérdés. 1500-1800 szóval is lehet jót alkotni, kétségkívül nehezebb, de lehet. Ha jó, akkor nem érdemes kitöltő szavakkal túliratni, valami hülye előírt minimum miatt.

Egyébként értem, hogy mi az oka az egyszerre ne túl sokat szabálynak. Csak azt gondolom, hogy ha a megadott szóminimum elv miatt egybecsapkodnám a fejezeteket, az rontana a minőségen. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem az nem jön be írott szövegben, hogy a rész közepén cliffhanger, aztán folytatás rögtön, pláne ha folyamatban lévő könyvről van szó, várom a folytatást, de nincs mit várni, mert mondjuk az egyik kulcsfontosságú tetőpont ott volt az egybe nyomott fejezeteket kellős közepén. Erre lenne megoldás az egyben megosztás, dehát az meg a modokkal kicseszés, teljesen érthető, hogy miért nem lehet. Filmben, sorozatban más, ott van egy pár mp elsötétülő képernyő, nem öli meg a hangulatot.

A max kapacitásról meg sehol senki nem írt, hogy azon vitatkozzunk. Nyilván más a két felület. :)

2023. máj. 27. 23:41
 20/24 anonim ***** válasza:
73%

#18:

Most nem azért, de tudod te, mennyi 2000 szó? Már az 1800 is 7-8 A5 oldal, ami egy teljesen normális fejezethossz. Plusz bocsi, de ez az elitista duma nagyon hülyén jött ki, mert ezek szerint te a mennyiségre mész, nem a tartalomra, ami igencsak szomorú. Ha adott fejezet cselekménye ennyit kíván meg, akkor azzal csak rontunk rajta, ha többet írunk bele. Ráadásul vannak regények, amiknél direkt úgy van megcsinálva, hogy az egyik fejezet rövidebb, mint a másik, de mondjuk, nem akarjuk egyszerre posztolni a két fejezetet, mert akkor azonnal lelőnénk dolgokat. Nekem pl van olyanom, ahol az egyik nézőpont karakter fejezetei 4-5000 szavasak, a másiké meg 1700-2500 között vannak, mert kevés a leírás a karakter egy bizonyos tulajdonsága miatt, így javarészt a gondolatai szerepelnek és párbeszédek.

A Meriről meg még annyit, hogy ez az "adminok leterheltsége" duma is elég hülyeség. Nálam 1800 és 5500 szó között bármennyi lehet egy fejezet. Vagyis, ha egyedül raknám ki a legrövidebbet, akkor azért dobnának vissza, ha pedig kettőt egybe, és 7000 szó fölé érünk, akkor meg az lesz a baj. Nagyon nice... De persze, teljesen működőképes rendszer 👍 (szarkazmus)

2023. máj. 28. 00:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!