Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Könyvírók! Ti ha írtok,...

Könyvírók! Ti ha írtok, hogyan döntötök két alternatíva között a történet tervezésekor?

Figyelt kérdés

Amatőr író vagyok, és a készülő regényemmel vagyok pácban. Kitaláltam két viszonylag különböző kimenetelt egy helyzetből, amik befolyásolják az egész történetet, és nem tudok dönteni a kettő között. Valaki tudna tanácsot adni?

Ti hogyan szoktatok kezelni ilyen helyzeteket?

Köszönöm, ha válaszolsz♥️

2023. ápr. 12. 16:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
66%

10-es, akkor te nem értetted, hogy Aranymosáson mik a követelmények, mert ez nem igaz. :) Ők az írói ígéretről szoktak beszélni, de az nem azt jelenti, hogy tudhatod, mi a történet vége...

Kérdező: ha háromdimenziós, életszerű karaktereid vannak, akkor nincs sok opció a befejezésre. Ugyanis a karakterek viszik egy adott irányba a történetet. Ha két teljesen ellentétes, alternatív vég is lehetséges számodra, akkor vagy:

1. nem elég jól megalkotottak a karakterek, ezért a cselekmény "rángatja" őket (meg hát az író)

2. legalább az egyik vég túlzottan derült égből villámcsapás, és nem a jó értelemben (lásd: A gyűrűk ura és a sas esete).

Elolvasva az előttem szólókat, ki kell emeljem, hogy a történet szempontjából sosem jó arra menni, hogy minél sokkolóbb legyen a történet, ugyanis sokszor ott lehet átesni a ló túloldalára.

Egyrészt ha a csavar nincs jól felépítve, nincsenek már jóval előre rá utaló jelek, amik alapján az olvasó a csavarnál a homlokához csaphat, hogy "áh, hogy nem gondoltam erre?!" az nem kielégítő.

Másrészt ha nem a karakterfejlődéshez köthető a befejezés, hanem valami külső dolog történik, amire a karakterek nincsenek hatással, akkor érzelmileg nem kielégítő, hiszen nem megoldottak egy problémát (legyen az akár egy romantikus történetben a mód, ahogy a pár tagjai egymásra találnak, vagy egy thrillerben egy bomba hatástalanítása), hanem csak történt velük valami. Ezért nem működnek az olyanok, minthogy a főgonoszt nem legyőzik, hanem csak az utolsó pillanatban elcsapja egy busz... ez nem működik, az olvasók rossz szájízzel teszik le az ilyen könyvet.

2023. ápr. 13. 16:46
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Végiggondolom, melyik verzióban van több lehetőség.

Amelyik hamar elhalna, vagy valami hülye szálon futna ki, azt hanyagolom, nálam is akadnak válaszutak, ott azt nézem, mi ad a történethez, mennyire hat ki egy-egy szereplő későbbi sorsára.

2023. ápr. 14. 14:13
 13/18 anonim ***** válasza:
65%

11-es, ha olvastad volna az előzményeket, tudnád, hogy az angyal Gandalf régi-régi jóbarátja Gwaihínek (a sasnak), ezért ő bármikor a rendelkezésére áll ;)

Nem volt ott semmiféle villámcsapás-szerű beavatkozás.

2023. ápr. 14. 14:14
 14/18 anonim ***** válasza:
67%
13-as, próbáld végigolvasni a kifejtésemet, és akkor talán megérted, mi a probléma az ilyen jellegű csavarral/megoldással.
2023. ápr. 14. 14:30
 15/18 anonim ***** válasza:
55%

"akkor talán megérted, mi a probléma az ilyen jellegű csavarral/megoldással."

Hogy neked nem tetszik. De általánosságban nézve ez ettől még nem lesz probléma.

2023. ápr. 14. 14:53
 16/18 anonim ***** válasza:
84%
Ez írástechnikai tanács volt, semmi köze az ízlésemhez. :) nem személyes véleményt fogalmaztam meg A gyűrűk uráról, szerintem ez elég egyértelmű. Szomorú viszont, ha valaki nem tud elrugaszkodni a professzionalitás érdekében sem attól, hogy most épp a kedvencét említette valaki írástechnikai hibák kapcsán... fel kéne nőni. Én is szeretek olyat, amiben vannak hibák vagy rossz írói döntések, és nem fogom rájuk, hogy tökéletesek, csak mert érzelmileg közel állnak hozzám.
2023. ápr. 14. 15:45
 17/18 anonim ***** válasza:
0%

16, hiába személyeskedsz kapásból másokkal, ott nem volt írástechnikai hiba - te vergődsz valami, általad kitalált dolgon, ennyi.

Hogy NEKED nem tetszik a megoldás, egy dolog, attól nem hiba.

2023. ápr. 16. 22:19
 18/18 adelrockinga válasza:
100%
Belegondolok, hogy melyik lenne több idő, vagy nehezebben kivitelezhető
2023. máj. 4. 09:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!