Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Elkezdtem írni. Szerintetek...

Elkezdtem írni. Szerintetek folytassam? Ennyi van meg belőle:

Figyelt kérdés

Bármerre is nézek az autóból, mindenhol csak fák vannak. Tizenkét órája úton vagyunk. Kezd elegem lenni. Rohadtul zsibbadnak már a lábaim, mert anyámnak muszáj volt hátrahúznia az ülést, hogy kényelmesen utazzon. A hasam is görcsöl, pedig még egy hétig nem kéne megjönnie. Szerintem csak éhes vagyok. Bár igaz, hogy nemrég megálltunk egy Mekinél, és bevágtam egy hambit meg két nagy adag sült krumplit. Vagyis kettőt és felet, mert apa nekem adta a maradékát. Létezik, hogy ezek után még mindig éhes vagyok? Ami biztos, hogy kib...ott kellemetlenül érzem magam így beszorítva ide. Szívesen kinyújtanám a lábaim, ha nem lenne telepakolva minden ezekkel a s..ros dobozokkal. Miért nem ülhettem én előre? Igaz, hogy nagy se.gem van, de azért nem akkora, hogy letörjem a kéziféket. Jaj ne, se.g! Megint eszembe jutott, hogy a lyukam is be van izzadva. Alig várom, hogy odaérjünk, és lecseréljem a bugyimat. Bárcsak a Mekiben elvonultam volna kitörölgetni. Egyszerűen utálom, amikor tocsog a se.gem az izzadtságban.

Még mindig csak fák. Hol a tökömben van már ez a - ? Legalább fél órája hagytuk el az utolsó települést. Azóta csak erdő borít mindent, ahová nézek. Már amennyit látok a tájból, mert balra semmit se ezektől a kik..t dobozoktól. Fészkelődök épp eleget itt hátul. Néha félrebillenek picit, hogy anyám fejétől előre is lássak valamit, de aztán megunom a nyújtózkodást, és visszadőlök az ülésre. Egyszer biztosan odaérünk.

– Khm-khm. – Köszörüli meg a torkát apám a volánnál. – Mindjárt ott vagyunk – szólal fel mély hangon.

Izgatottan pillantok ki a jobbomon levő ablakon. A fákat elhagytuk már, hosszú mezők sorai tárulnak elém. Az emelkedő tetején már látni a várostáblát. Megérkeztünk - ba. Nem értem, miért nevezték el pont így ezt a helyet. Egész horrorfilmbe illően hangzik, pedig első látásra nem tűnik félelmetesnek. De miért pont - ? Van itt valami, ami - ? Akár - vagy - is lehetne a neve, de valamilyen teljesen más - ról is elnevezhették volna. Apám lassított, majd le is parkolt egy ház előtt. Mi a f..z?

– Apa, miért álltunk meg? – kérdem csodálkozva.

– Mert itt fogunk lakni - felel apám közömbösen, aztán kiszáll az autóból.

Anyámmal mi is fürgén kipattantunk. Alig érzem a lábaimat. Pisilnem kell. De lehet, hogy s..rnom is.

– De Fred, alig érkeztünk... Komolyan itt vettél házat? – csattan fel anyám, hadonászva karjaival. – A kertvárosban? Mégis hogy fog innen Holly bejárni az iskolába?

– Jaj, ne kezdd, Melinda! – hőrdül fel apám, dühös tekintettel szemléli anyámat. – Te mondtad, hogy panel szóba se jöhet. Mégis mit csináljak, ha csak itt volt jó árban kertes ház?

– Akkor miért nem közölted előre? – folytatja a vitatkozást anyám. – Pont idehoztál minket? Távol mindentől?

– Anya, s..rnom kell – szólalok fel, félbeszakítva a civakodást.

– Holly, hogy beszélsz? – sápítozik anyám felém fordulva.

– De tényleg kell! Bemehetek? – kérdem vicsorítva, összeszorított lábakkal.

– Tessék. – Apám előkotorja a házkulcsot a kabátja zsebéből, majd felém nyújtja. – De igyekezz! Ha végeztél, gyere és segíts kipakolni! – hívja fel a figyelmem, míg kikapom a kulcsot az ujjai közül. Másik zsebében közben már keresi is azt az átkozott cigit.

– Aztán a költöztetők mikor érnek ide? – Hallom anyám rikácsolását, míg az ajtó felé tartok. – Már félúton lemaradtak, az ég szerelmére! Legalább tudják, hová kell jönni?

– Igen, Melinda. – Hallom az öngyűjtő kattanását, míg apám beszél. – Annyira nem hülyék, hogy ne találjanak ide.

Belépek a házba. F.ngok pár hangosat, mert már nagyon kell trónolnom. Szóval ezért görcsölt úgy a hasam, már értem. Egyáltalán hol van itt a WC? Jézusom, mindjárt be fogok kulázni.

2023. febr. 7. 09:21
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%
most meg kedvedet szegtük :(
2023. febr. 8. 07:20
 12/16 anonim ***** válasza:
52%
Van íráskészséged, de teljesen feleslegesek benne a durva kifejezések, és előre kellene tudnod a tartalmat, hogy legyen valami mondanivalója is. Azért ír az ember, hogy az embertársait okítsa.
2023. febr. 8. 12:51
 13/16 anonim ***** válasza:
33%

aha a f...szt. mi vagy te, tanár?

szórakoztatni, illetve úgy alakitod a a saját történetedet ahogy te akarod. Isten vagy, a Teremtő és ez fantasztikus érzés, a karaktereid pedig mintha élnének

2023. febr. 8. 18:29
 14/16 anonim ***** válasza:
56%

Egy kicsit túl lett tolva a pajzánság, sőt, emellé egyenest gyerekes, de ettől függetlenül (és a plusz hozzászólásodat olvasva) én ígéretesnek tartom. Ha nem is igazán egyedi, de van benne potenciál, amit ki lehetne hozni belőle. Amit viszont semmiképp se hagyj ki: Egy ütős csavar. Mindegy, hogy az elején, középtájt, vagy a végére, de egy csavar mindenképp kell, hogy ne váljon túlságosan monotonná és beindítsa, vagy lezárja a történetet.

A leírásokon van mit dolgozni. Ne legyen túl részletes, de ne is hanyagold el. Az E/1 perspektíva nekem felettébb tetszik ebben a környezetben, de valóban van azon is mit javítani.

A hosszabb mondatok helyett nyugodtan lehet használni rövidebbeket is. Például:

"— Jaj, ne kezdd, Melinda! – hőrdül fel apám, dühös tekintettel szemléli anyámat." helyett

"— Jaj, ne kezdd, Melinda! - hördül fel apám. Dühös tekintetet vet anyámra."

(A "tekintetet vet" személyes ajánlatom; a lényegen nem változtat.)

Hozzátenném még, hogy a szókincseden is van mit bővíteni. Ha nem vagy biztos valamiben, nyugodtan lapozz fel egy szinonimaszótárat (fizikailag vagy online), hogy változatosságot adhass.

És ne legyen túl pajzán! Vagy ha már tartalmaz trágár/pajzán elemeket, akkor felesleges cenzúrázni (bár nem tudom a weblap miatt tetted-e, vagy ténylegesen így írtad.)

A karakterfejlődés elhelyezését is ajánlom továbbá figyelmedbe. Nem jó, ha a főhős a történet elején és végén egy az egyben ugyanolyan marad, hiszen a történet cselekménye megszakítás nélkül hatással van rá.

2023. febr. 8. 19:59
 15/16 A kérdező kommentje:

A gyakorin nem lehet beírni csúnya szavakat, ezért pontoztam ki. A település nevét is szándékosan, mert azt a címet szántam a történetnek is. Ez egy olyan angol szó/kifejezés, ami évek óta nagyon tetszik.

Egyébként szándékosan szókimondó ez a karakter. És szatíra lenne, mert ugyebár a gondolatait leírom. Próbáltam egy átlagos tinilány fejével gondolkozni. Abból indultam el, hogy én hogy gondolkodtam 16 évesen. Igen, lehet túllőttem a célon. (Nekem nem volt ilyen problémám, de ez a lány például túlsúlyos, ami majd kiderült volna.) Példaul, azt is elképzeltem, hogy mire gondolhat a lány, mikor meglátja az osztály nagymenőjét, aki tetszik neki. Ott is lett volna néhány pajzán sor, az biztos. Majd mikor hazament volna az első sulinap után, lettek volna még pajzán... egyebek is. Köntörfalazás nélkül. Mert mondjuk 16 évesen egy lány nem ír le tájakat, helyeket, úgy, mint egy irodalmár, de ilyesmikre azért gondolhat.

Köszönöm a pozitívat is, és az építő jellegű kritikákat is, sőt még a privátot is. Próbálok megfogadni minden tanácsot. Ha mégis folytatom valamikor, akkor a kakis részt mindenképp kiveszem, vagy másképp írom. És a házat is részletezem, meg a költözést. Köszi.

2023. febr. 8. 20:44
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Mérsékelten építő, inkább bíráló jellegű kritikám:

Ha hozzámvágnák, én elkezdeném nagyon durván süríteni és úgy megvágnám, mint a részeg japán borbély a bonsai fát. Az első két bekezdés akkor lehet hasznos, ha sorokra fizet a kiadó :) A továbbiakban is kevés a cselekmény, és rengeteg, a cselekményhez hozzá nem adó töltelék párbeszéd. Logikátlan is, hogy egy család tokkal vonóval elköltözik, de csak apuka tudja, hol vett házat?

Nem kell előírásszerűn, minden mondatban jellemezni a megszólalást: hördül fel, sápítozik, stb. Modoros, mesterkélt benyomást kelt.

De őszintén, olvasóként te ezekre kíváncsi lennél?

"Megint eszembe jutott, hogy a lyukam is be van izzadva. Alig várom, hogy odaérjünk, és lecseréljem a bugyimat. Bárcsak a Mekiben elvonultam volna kitörölgetni. Egyszerűen utálom, amikor tocsog a se.gem az izzadtságban."

Az altesti trágár szavaknak is nyilván megvan a helyük a Nap alatt, de ilyen töménységben közönséges.

"És a házat is részletezem, meg a költözést."

Ha ez egy költöztetőknek, fuvarosoknak szóló esetleírás, akkor miért ne. Csak ezekben várhatóan megint nem lesz cselekmény. Az a lényeg, az pörgeti a történetet (már ha van történet...) Ha egy oldalon annyi a cselekmény, hogy kiszállnak a kocsiból és már nagyon szarnának, hát... esélyes, hogy igen hamar abbahagynám az olvasást :)

2023. febr. 14. 00:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!