Mi az oka annak, hogy a Harry Potternek akkora nagy sikere lett?
Figyelt kérdés
Az írónő akkor még nem volt ismert.2022. nov. 20. 18:18
2/16 anonim válasza:
Szerintem az, hogy jó időben, jókor született meg. Ha 5 évvel később adják ki, akkor lehet csak másolata lehetne a Varangyos Józsi és az elveszett kecskéknek. Érted.
Nem tudom, hogy a HP előtt mik futottak, de ennek a nyelvezete, a főszereplők személyisége, meg az egész varázsvilág részletessége az, ami megfogta a gyerekeket akkoriban. A többi rész meg adta magát.
3/16 anonim válasza:
Könnyű nyelvezetű, könnyen emészthető, magával ragadó sztori, jól megírt szereplőkkel, amibe az ember könnyen és szívesen éli bele magát.
4/16 anonim válasza:
Érdekes a történet, elég könnyed, jól befogadható, de mégis komoly, van irodalmi értéke is, jól van megírva.
5/16 anonim válasza:
Ez érdekes kérdés.
A Harry Potter és a bölcsek köve tényleg jó. De vajon annyira jó, hogy a kortárs, 90-es évekbeli fantasy könyvek közül a legjobb?
6/16 anonim válasza:
Könnyen olvasható, szerethető karakterek, sokszor valós problémákkal. És nem idétlen. Nem tudom, olvastál-e korábbi angol gyermekirodalmat, de nagyon sok vagy bugyuta vagy hülyének nézi a gyereket. Szerintem simán felveszi a versenyt Michael Ende (igaz, ő német) Végtelen történetével, de nagy különbség, hogy itt nincs akkora differenciál a két világ között, tehát a muglik és varázslók világa egymás mellett van, nem pedig úgy, ahogy Barnabás átmegy Fantáziába. Jól felépített történet, ahogy fokozatosan átmegy meseregényből ifjúsági fantasyba. És nem elhanyagolható körülmény, hogy egy generáció ezzel nőtt fel, tehát kábé egyidős volt Harryvel, ahogy a könyvek megjelentek, tehát egyszerre nőttek fel az olvasók a történet szereplővel. (Kábé)
7/16 anonim válasza:
#6 Most így elgondolkodva, te kapásból tudsz mondani egyet is, ami a HP kortársa és megüti a szintjét?
8/16 anonim válasza:
Nem ismerem a 90-es évekbeli angol fantasy irodalmat. Ezért tettem fel a kérdést. #6 voltam.
9/16 anonim válasza:
Ott van pl. A tűz és jég dala, az is a 90-es években kezdődött, és van olyan szintű fantasy, mint a HP. Bár én utóbbit jobban szeretem, illetve nem is ugyanaz a célközönség, nagyon nem.
10/16 anonim válasza:
A Tűz és Jég dala rossz példa, teljesen más a célközönség. Vagy legalábbis más korosztály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!