Pszichológiai könyveket tudnátok nekem javasolni?
Csernus Imre könyvei jók.
Almási Kittit is ajánlom, de ő előttem hiteltelen lett, mióta Szabó Péterrel volt egy közös eseménye. De ettől függetlenül vannak jó gondolatai.
Továbbá a "Mindenapi pszichológia" magazint is ajánlom, jó cikkek szoktak benne megjelenni. Negyedévente jelenik meg.
Kezdő olvasónak a pszichológiai könyvek közül ezeket ajánlanám:
Emberi játszmák
Örökölt sors
Mérgező szúlők
Szondy Máté könyvei
Boldizsár Ildikótól a Meseterália; Életválsáh
gok meséi; Hamupipőke Facebook-profilja
De javaslom, hoggy olvass pusztán szórakozásból, anélkül, hogy bàrmit tanulni akarnála jönyvből. Az irodalomterápia is egy jó gyófyító módszer, és shogy Jakobovotits Kitti írja az Irodalomterápia c. könyvében, olvasni már fél irodalomterápia.
Ha mondasz valamit magadtól, csgy hogy s nèhány kötelezőből mi fogott meg vagy mi taszìtott, talán tudunk ajánlani.
Edith Eva Eger - A döntés, Ajándék
Csernus Imre könyvek
Eckhart Tolle A most hatalma a gyakorlatban (bevallom, nekem ez nehéz könyv volt, de mindenképp hasznos),
Dan Millman a békés harcos útja,
Orvos-Tóth Noémi szabad akarat,
Dr Csernus Imre könyvek. Írj naplót, írd ki az érzéseidet, amennyit csak tudsz, nekem ez is segített.
Amy Cuddy: Jelenlét
Marshall B Goldsmith: Erőszakmentes kommunikáció
Marshall Goldsmith: Ami eddig működött, az nem visz tovább
Jorge Bucai spanyol pszichológus több érdekes pszichológiával átszőtt irodalmi művet írt, amik nem kimondottan a pszichológiáról szólnak, hanem csak érdekes történetek, amiket pszichológiai helyzetek, tapasztalatok ihlettek.
Nem pszichológia, hanem inkább populáris bevezetés a filozófiába, de nagyon ajánlom Ryan Holiday: Az akadály maga az út és Nyugalmat a mindennapokban című könyveit.
Nagyon sokat segítenek egy racionális, pragmatikus világszemlélet elsajátításában, amik irtó sokat tudnak segíteni bármilyen probléma leküzdésében. Nem utolsó sorban elég jó bevezetést is adnak az ókori filozófia némely ágának és a történelem néhány különféle korszakának megismerésébe is.
Nem annyira szigorúan vett válogatás az ókori írásokból, inkább mai kontextusba helyezve mutat be klasszikus filozófia gondolatokat. Az első könyv az akadály leküzdés témája köré gyűjt különféle irodalmi, történelmi és egyéb példákból egészen az ókorig visszanyúlva. A második meg egy könyv minden napra egy idézettel és hozzá annak történelmi kontextusával és némi mai korba helyezett értelmezésével, de mind abban a szellemben összeválogatva, hogy elgondolkodtasson és egy eredményesebb, sikeresebb élet felé tereljen.
(A magyar címben a nyugalom nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb kifejezés, hogy eladja a könyvet az olvasóknak, mert nem feltétlenül csak a nyugalomról szól, de nehéz lenne sokkal jobban megfogni a lényegét. Az eredeti címe Daily Stoic, vagyis Mindennapi sztoizmus lenne, a sztoikusokat pedig a nyugodt/higgadt mérlegelés jellemzi leginkább, viszont ezt nagyon sokan tévesen apátiával, érdektelenséggel, érzelemmentességgel azonosítják, ezért megtévesztő lett volna magyarul ezt használni a címben. A Mindennapi bölcseletek meg túl általános lett volna címként.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!