Hogyan vegyem rá magamat az írásra?
És tudsz is jól írni vagy csak az ötlet a jó?
Nem véletlen az, hogy a tucat gyártot storyk lesznek felkapottak a könyviparban... Mert azok jól meg vannak írva. Érdekesen van leírva. Lehet egy story a világ legjobb storyja ha rosszul van papírra vetve.
Előbb mindenkinek azt szokták javasolni, amit én is szoktam, hogy ne könyvvel kezd, hanem novellával. Nézd meg ennyire megy az írás, mennyire tartasz ki mellette és, hogy mennyire tetszik az, hogy ezt csinálod. Ha már novellára sem tudod rávenni magad, akkor szerintem egy könyvre sem fogod tudni.
1. Kerülj a hangulatba a történetedhez, karaktereidhez illő képet összeválogatásával, moodboard alkotással (erre a legjobb a Pinterest).
2. Kerülj a hangulatba a történetedhez, karaktereidhez illő zene hallgatásával.
3. Nézz filmeket és/vagy olvass könyveket hasonló műfajban és témákkal.
4. Fogj egy vázlatfüzetet és írj le minden ötletet, fantáziálgass.
5. Csinálj valami aktív dolgot, például találkozz a barátaiddal vagy sportolj (nekem például úszásnál szoktak jó ötletek előjönni).
Ültesd le magad a laptop elé és kezdj el írni. Bármit, hiszen ez úgyis csak egy első vázlat lesz, rajtad kívül senki sem fogja látni. Később mindig lehet szerkeszteni. Azt írd, amihez van ötleted, nem kell a történet elejénél kezdeni.
Az a baj, nem tudok mást írni, mint amihez kedvem/ötletem van. Semmiképp. Már próbálkoztam korábban többször, de mindig abbamaradt. Nem tudok jól írni, többször ezért is hagytam abba az írást
Legfeljebb privátban. De azt is egy hét múlva, mert elutaztunk, és otthon hagytam a laptomomat
1 Rengeteg facebookos csoport van, ahol bétaolvasókat találhatsz (elolvassa a könyvedet és tanácsokat ad) teljesen ingyen, pár email az egész, nyugodtan próbáld ki.
2 rengeteg írással kapcsolatos cikk van a neten, és is sokat szoktam szörfölni ott (Nádasi Krisz cikksorozatát nagyon tudom ajánlani) olvass el párat mielőtt leülsz írni, esetleg készíthetsz egy pár szavas vázlatot, mire figyelj írás közben. Rengeteg apró technika van, ami sokat dob rajta (pl show dont tell -mutatsd, ne mondd)
Ha gondolod, nekem is küldhetsz privátban egy részletet, bár profi én sem vagyok szívesen megnézem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!