Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan vegyem rá magamat az...

Hogyan vegyem rá magamat az írásra?

Figyelt kérdés
Nagyon szeretnék könyvet írni, van is pár ötletem, de valamiért mindig abbamarad. Hogyan tudnék ezen változtatni? Most például van egy (szerintem) nagyon jó ötletem, amit mindenképpen papírra szeretnék vetni, de nagy kérdés, hogy kitartanék-e mellette, nem hagynám-e ott pár oldal után

2022. aug. 18. 22:13
 1/10 anonim ***** válasza:
73%

És tudsz is jól írni vagy csak az ötlet a jó?

Nem véletlen az, hogy a tucat gyártot storyk lesznek felkapottak a könyviparban... Mert azok jól meg vannak írva. Érdekesen van leírva. Lehet egy story a világ legjobb storyja ha rosszul van papírra vetve.

Előbb mindenkinek azt szokták javasolni, amit én is szoktam, hogy ne könyvvel kezd, hanem novellával. Nézd meg ennyire megy az írás, mennyire tartasz ki mellette és, hogy mennyire tetszik az, hogy ezt csinálod. Ha már novellára sem tudod rávenni magad, akkor szerintem egy könyvre sem fogod tudni.

2022. aug. 18. 23:44
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

1. Kerülj a hangulatba a történetedhez, karaktereidhez illő képet összeválogatásával, moodboard alkotással (erre a legjobb a Pinterest).

2. Kerülj a hangulatba a történetedhez, karaktereidhez illő zene hallgatásával.

3. Nézz filmeket és/vagy olvass könyveket hasonló műfajban és témákkal.

4. Fogj egy vázlatfüzetet és írj le minden ötletet, fantáziálgass.

5. Csinálj valami aktív dolgot, például találkozz a barátaiddal vagy sportolj (nekem például úszásnál szoktak jó ötletek előjönni).

Ültesd le magad a laptop elé és kezdj el írni. Bármit, hiszen ez úgyis csak egy első vázlat lesz, rajtad kívül senki sem fogja látni. Később mindig lehet szerkeszteni. Azt írd, amihez van ötleted, nem kell a történet elejénél kezdeni.

2022. aug. 19. 07:43
 3/10 A kérdező kommentje:

Az a baj, nem tudok mást írni, mint amihez kedvem/ötletem van. Semmiképp. Már próbálkoztam korábban többször, de mindig abbamaradt. Nem tudok jól írni, többször ezért is hagytam abba az írást

2022. aug. 19. 09:06
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem tudsz jól írni? Mit érzel, hol megy félre, mi nem tetszik, amikor visszaolvasod?
2022. aug. 19. 12:29
 5/10 A kérdező kommentje:
Nagyon rosszul fogalmazok szerintem. Mutogattam már itt pár embernek, volt aki azt mondta, nem rossz, volt, aki olvashatatlannak titulálta
2022. aug. 19. 13:20
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
De ezt meg kéne próbálni konkretizálni. Bemásolsz egy részletet?
2022. aug. 19. 13:22
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Az íróknak sem szokott tetszeni az első vázlat, iszonyat sokszor átírják az eddig írt dolgaikat. Olyat is hallottam, hogy valaki csak itt kezd el játszani a szavakkal. Szóval ha az első nem tetszik neked, akkor ne aggódj, dolgozgass rajta, amíg elég jónak nem találod.
2022. aug. 19. 14:14
 8/10 A kérdező kommentje:

Legfeljebb privátban. De azt is egy hét múlva, mert elutaztunk, és otthon hagytam a laptomomat

2022. aug. 19. 17:29
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

1 Rengeteg facebookos csoport van, ahol bétaolvasókat találhatsz (elolvassa a könyvedet és tanácsokat ad) teljesen ingyen, pár email az egész, nyugodtan próbáld ki.

2 rengeteg írással kapcsolatos cikk van a neten, és is sokat szoktam szörfölni ott (Nádasi Krisz cikksorozatát nagyon tudom ajánlani) olvass el párat mielőtt leülsz írni, esetleg készíthetsz egy pár szavas vázlatot, mire figyelj írás közben. Rengeteg apró technika van, ami sokat dob rajta (pl show dont tell -mutatsd, ne mondd)

Ha gondolod, nekem is küldhetsz privátban egy részletet, bár profi én sem vagyok szívesen megnézem

2022. aug. 19. 19:42
 10/10 anonim ***** válasza:
Csak ülj le, és írj! Ennyit tudsz tenni!:)) Olvass vagy nézz filmeket, hogy kedvet is kapj az elkezdéshez, de ha elkezdted, utána menni fog.
2024. jan. 14. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!