Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Harry Potterben mi a rasszista...

Harry Potterben mi a rasszista meg transz-ellenes?

Figyelt kérdés
Külföldi kritikákat olvasva láttam, hogy sok embernek rasszista a könyv és transzellenes. Én egyáltalán nem vettem ilyet észre. Szerintetek mire gondoltak?

2022. ápr. 20. 08:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
22%
Kedves kérdező, ne gyakorin akarj tájékozódni, mert ezek a nagy magyarok mind ugyanúgy gondolkoznak, mint Rowling.
2022. ápr. 20. 13:03
 12/19 anonim ***** válasza:
31%

11.-re.

Mert nekünk és JKR-nek is igazunk van.

Vagy mit vártok, hogy elismerjük, hogy faroknak férfiben a helye?

2022. ápr. 20. 13:06
 13/19 anonim ***** válasza:
73%

"a menstruáló embereket nőnek hívjuk"

Ha tényleg így írta, ahogy az NCL-s cikkben van, akkor az, hogy

"a transz nők is nők, még akkor is, ha biológiailag nem képesek menstruálni"

egy baromság.

Ugyanis, amit elvileg írt, nem azt jeleni, hogy minden nő, tehát a transz nők is menstruálnak, hanem csupán annyit, hogy aki menstruál, az nő. Márpedig nem tudom, melyik menstruáló ember kívánja magát férfinek nevezni.

2022. ápr. 20. 16:55
 14/19 anonim ***** válasza:
65%

13.-ra.

Mindjárt jön egy meleg, és leírja, hogy reggel menstruált az orra. >:)

2022. ápr. 20. 17:00
 15/19 anonim ***** válasza:
26%
a harry potterben semmi. rowlingnak voltak megnyilvánulásai és emiatt az emberek már a harry pottert is szidják. a könyvekben semmi ilyen nincs
2022. ápr. 20. 18:27
 16/19 anonim ***** válasza:
40%

#11: Nem a "nagy magyarok" gondolkoznak úgy, mint Rowling, hanem a normális emberek. Ez az egész woke-ideológia egy barkácsolt politikai ideológia, nincs természettudományos alapja. Orvosilag nem lehetséges "rossz testbe születni", mert a tudományos álláspont az, hogy az ego képzete, az én-élmény bennünk az érszékszerveink és idegrendszerünk, agyunk által jön létre, azaz tudományosan nincs a testbe "beleszülető" lélek vagy ego vagy bármi.

Persze, sokféle metafizikai lélekdefiníciót is ismerünk, de ezek szerint a léleknek nincs neme, ennélfogva szintén nem tud "rossz testbe" születni. Ráadásul ezen megközelítések legtöbbje szerint a lélek építi fel magának a testet az anyaméhben, szóval itt sem védhető az alapelmélet.

Lényegében nincs olyan világnézet, amiben a "rossz testbe születés" elmélete megállná a helyét.

Tisztában vagyok vele, hogy ezeket a tudományos és kulturális tényeket leírni a woke-ideológia tükrében bűnnek számít, és nem is szánom provokációnak, de ez a valóság.

2022. ápr. 20. 21:05
 17/19 anonim ***** válasza:
19%

"Márpedig nem tudom, melyik menstruáló ember kívánja magát férfinek nevezni."

Vannak egypáran, ne aggódj, és Magyarországon is lenne erre igény.

2022. ápr. 21. 17:21
 18/19 anonim ***** válasza:
73%
Ha eltekintünk a transzneműektől, Rowling kommentje akkor is hülyeség. Az eredeti cikk az volt, hogy „teremtsünk egyenlőbb Covid-19 utáni világot azok számára, akik menstruálnak”, a témája pedig az volt, hogy a szegényebb országokban nem mindig érhetőek el az ehhez szükséges higiéniai termékek. Ha azt írták volna, amit Rowling akar, hogy „egyenlőbb világot a nők számára”, az millió más, nőket érintő ügyet jelenthet, a munkahelyi diszkriminációtól a mellrákon át a terhességig, miközben itt egy specifikus témáról van szó.
2022. ápr. 23. 03:38
 19/19 anonim ***** válasza:
29%

1. (OFF) Miért dob fel ez alatt a kérdés alatt csupa olyan kapcsolódó kérdést, amiben egy bizonyos Private Sabináról érdeklődnek?

2. A rasszizmus megjelenik a könyvekben... Bizonyos mértékben. Már persze ez attól is függ, mit tekintünk rasszizmusnak: ha annyit, hogy Rowling lenézné a más rasszhoz tartozó embereket, vagy a faji felsőbbrendűséget hirdetné, akkor ez egyértelműen nem igaz. Ha azt, hogy úgy szerepeltet más rasszokhoz, kultúrákhoz tartozó embereket, hogy nem is fordított gondot arra, hogy esetleg utánanézzen ezeknek a kultúráknak, mert úgy gondolta, hogy ő mindent tud, vagy senkit nem fog érdekelni a dolog, az igenis probléma.

Jó példa erre a lustaságra/tájékozatlanságra/rasszizmusra Cho Chang esete, akinek a neve konkrétan egy koreai + egy kínai vezetéknév. Konkrétan olyan nevetséges, mintha egy kelet-európai szereplőt Kovács Popescunak hívnának, mert végül is román = magyar, név-név, hol itt a probléma? De az is picit meredek, hogy az egyetlen (?) fekete szereplőt Shackleboltnak nevezi...

Nyilván valaki, aki mondjuk nem ismeri az ázsiai kultúrát, nehezebben veszi észre ezeket a dolgokat, egy indonéz se figyelne fel az előző magyar-román névre.

Még azt szokták felhozni, hogy a bankárok ábrázolása meglehetősen antiszemita, azt én valamennyire meg tudom védeni, mert az a karakter mélyebb gyökerekre nyúlik vissza, mint azt egy mesekönyvszerzőnek fel kellett volna tudnia térképezni.

2. A transzfóbia expliciten nem jelenik meg a Harry Potterben. A homofóbia sem feltétlenül, de mindenesetre azért szerintem meglehetősen nevetséges volt a könyvek megjelenése után bejelenteni, hogy ja, amúgy Dumbledore meleg, látjátok, milyen elfogadó és progresszív vagyok? (Ha tényleg annyira progresszív lett volna, mint amennyire pózolni szeret, akkor bevállalja, hogy bizonyos szülők azért nem veszik meg a könyvet, mert meleg karakterek szerepelnek benne. Vagy egyszerűen hagyja békén Dumbledore-t és ír egy másik könyvet valóban meleg szereplőkkel.)

3. Aki a transz emberek barátjának hívja magát, az ne reklámozzon olyan webshopokat, amik invalidálják az identitásukat, mert ez baromira hazug és álságos kép. Az még valamennyire oké, hogyha egy jobboldali, konzervatív ember azt mondja, hogy ő aztán nem fogadja el a transzokat, szerinte mind mentális betegek, és éppen ezért nem támogatja őket, itt egy webshop ellenük - illetve nekem nyilván nem oké, de legalább van benne valami ráció és logika és becsület. Rowlingban pont ez nincs meg. Ha tízszer elmondod, hogy te amúgy támogatsz minden transzneműt, de aztán konkrétan reklámozol olyan termékeket, amiken az szerepel, hogy a transz férfiak a nőtársaid, akkor az NEM támogatás. Lehet azt is mondani egyébként, hogy nem értesz egyet mindenben a liberálisokkal/baoldallal, Rowling megtehette volna, de nem, az nem ő mindenképp pc-t akart játszani meg haladót.

4. Az, hogy a transznemű nők nők, sajnos vagy nem sajnos tudományos tény, lásd a megfelelő nemzetközi egészségügyi, pszichológiai, tudományos szervezetek állásfoglalását.

Azon megsértődni pedig, hogy valaki menstruáló személyeknek nevez menstruáló személyeket, picit vicces, pláne azt hirdetni, hogy innentől kezdve nem is használhatjuk a nő szót... Nemár. A menstruációs problémák nemhogy nem csak nőket érintenek (bizony, vannak olyan emberek, akik férfiak, hiszen teljesítik ennek az egyetlen tudományos kritériumát: férfiként határozzák meg magukat, és mégis menstruálnak, szülnek, nem is értem, hogy nem hallottál még erről 13), és rengeteg nőt NEM érintenek ezek a dolgok (mert öregek, mert fiatalok, mert transzneműek, mert nem képesek a menstruációra akár korábbi betegségek miatt). A politikában meg az egészségügyben viszont illik pontosan hivatkozni egy-egy csoportra.

5. Rowling transzfób. A fóbia legkonkrétabb jelentésében. Aki komolyan képes a vécékérdésen rettegni, erről esszéket írni, az sajnos irracionális félelmekkel rendelkezik, amikhez sürgősen szakember segítségét kell kérni. A transzneműek eddig is bemehettek abba a vécébe, mert senki nem csekkolta odakint a nemi szerved vagy az irataidat amibe csak akartak, és ha egy férfi nőket akart molesztálni, akár egy mosdóban, akkor ahhoz nem vallotta magát transzneműnek (és mellesleg ő is simán bejuthatott a legtöbb helyre). Ez is egy tipikus álprobléma, csak feszültségkeltésre jó.

(Amúgy a kedvencem, hogy ennek az egész kérdésnek a megközelítésében legalább annyira férfigyűlölő Rowling, mint amennyire transzfób, csak valamiért a legtöbb "konzervatív-heteró-férfiember egyszerűen képtelen egy picit túllátni azon, hogy transz = rósz, aki így gondolja = barááááát.)

6. A cancel culture-t ne hozzuk ide, köze nincs a témához. Itt nem arról van szó, hogy Rowling 30 éve mondott valami megkérdőjelezhetőt, amit abban a korban mindenki normálisnak tartott. Nem is arról, hogy elszólta magát egy rendezvényen, aztán korrigált. Nem is arról, hogy két köhintésébe meg elszólásába magyaráznak bele valamit, nem a magánéletében vájkálnak. Rowling többször és nyíltan kifejezte a véleményét a transzneműekről a közelmúltban, egyszer sem volt hajlandó felülvizsgálni az érveit a közelmúltban, pedig ezerszer leírták neki, olyanok is, akik valóban értenek a témához, nem csak közepesen túlértékelt ifjúsági könyv írók. Hogyha egy ismert művész ilyen véleményt fogalmazna meg mondjuk a magyarokról, akkor én se támogatnám a továbbiakban. Teljesen érthető, ha mondjuk egy transznemű ember (vagy olyan, akinek van transznemű barátja, családtagja) nem támogatja tovább az írónőt. Persze, tudom, ettől még a könyvei lehetnek jók (spoiler, nem azok), de érthető módon nem akarsz egy olyan embernek fizetni, aki az egész létedet tagadja. A tetteinknek bizony vannak következményei, ha valaki ezt cancel culture-nek titulálja, az nincs tisztában a fogalmak jelentésével.

2022. ápr. 26. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!