Hogyan írnátok számot mértékegységgel egy realisztikusabb sci-fibe?
Szóval sci-fit írok, de nem tudom eldönteni, hogy hogyan a legelfogadottabb ebben a műfajban a mértékegység számmal leírása. Olvastam már elég sok sci-fit, de elég ritkán írnak számokat mértékegységgel ahhoz, hogy emlékezzek.
Szóval, ha azt akarom leírni, hogy valami 20 km hosszú, akkor:
20 km, húsz km, 20 kilométer, húsz kilométer.
Általában a kisebb számokat leírom betűvel, kivéve nyilván ha valami olyan van, hogy 13.429, ilyenkor már mindenhol leírják számmal inkább.
Elsőre arra gondoltam, hogy az a legtisztább, ha leírok mindent, hogy húsz kilométer hosszú, viszont tekintve, hogy elég gyakran fogok mértékegységeket használni a könyvben, mivel kicsit tudományosabb sci-fi, mint az általánosan vett klasszikus sci-fi, kérdéses, nem-e lenne pragmatikusabb akkor már rövidítve leírni, mint számomra, mint az olvasó számára. Van itt valaki aki jártas az ilyesmiben?
Rövidítéseket nem írunk irodalmi szövegbe, tehát a "km" nem jó. Ki kell írni. Ha adott szövegmennyiségen belül túl sok lenne az egymást követő "kilométer" (például), akkor meg kell nézni, hogy nem-e lehet a szöveg átfogalmazásával kerülni a szóismétléseket, ugyanis ez egy idő után zavaró lehet az olvasónak.
A számnál az a szabály, amit az első válaszoló is írt, hogy kis számokat kiírunk, nagyokat nem feltétlenül. Ettől el lehet térni indokolt esetben.
Ezek egyébként zsánerfüggetlen dolgok, attól, hogy sci-fit írsz, nem vonatkozik rá más. Ott inkább a használt kifejezéseknél vannak "engedmények", pl szakzsargonra.
De ez a "realisztikus" sci-fi, amit mondasz, azért nem tudom, hogy elég átgondolt-e. A sci-fi alapból elég reális talajra épülő fikciós irányzat, nem lesz attól komolyabb vagy reálisabb, hogy sok számot és mértékegységet írsz le, de annál vontatottabb lehet az olvasók számára.
Köszönöm a hosszabb választ!
Kiírok mindent, így kezdtem el, így is folytatom, tisztában vagyok egyébként a könyvírásra vonatkozó irodalmi és szakmaibb szabályokkal, meg eleget is olvastam már hogy tudjam, mi az ami jobban, mi az ami kevésbé működik.
Igazából már a kérdés kiírása után eldöntöttem, hogy így fogom folytatni, egy pillanatnyi zavar volt csak, de értékelem a válaszokat.
A realisztikus alatt csak azt értettem, hogy nem Star Wars vagy Star Trek-féle könyvet írok, ahol ki vannak dobva a legalapvetőbb fizikai törvények az ablakon a kényelmesség kedvéért, hanem kissé földhözragadtabb és fizikailag hitelesebb sztorit, ami jobban hajaz egy Dűnére, mondjuk.
Nem lesznek olyan sok számok benne, csak a kérdés kedvéért írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!