Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért annyira jó könyv a...

Miért annyira jó könyv a Harry Potter?

Figyelt kérdés

2022. márc. 4. 17:46
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2022. márc. 5. 14:48
 12/18 anonim ***** válasza:
93%
#10: Nem azt állítottam, hogy a HP előtt a gyerekek nem szerettek olvasni. De amióta bárki hozzáférhet az internethez, azóta az iskoláskorú gyerekek jelentős része inkább abba az irányba kezd el érdeklődni, nem pedig a könyvek felé, amiket előtte még a szülők olvastak fel nekik (jó esetben). Manapság egyre kevesebb gyerek vesz magától könyvet a kezébe, a HP viszont elérte ezt úgy, hogy tulajdonképpen az internettel versengett a gyerekek figyelméért. Ebben persze szerepe lehetett az olyan tényezőknek is, mint a "társas nyomás" (hiszen ha a HP aktuálisan a "menő", akkor én is elolvasom...) vagy az, hogy az internet 15-20 éve nem éppen olyan volt, mint ma, de rengetegen állítják, hogy ez a sorozat szerettette meg velük az olvasást. Én is olvastam, hogy ez egyesek szerint urban legend, de amikor több ismerőstől (vagy akár az interneten posztoló embertől) hallod, hogy a HP előtt utáltak olvasni, vagy ha nem is utáltak, de számukra szimpatikus könyvekkel való találkozás híján nem voltak rá motiváltak, akkor talán mégis van benne valami. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 15-20 éve nem volt más jó gyerekkönyv. De ez az egy lett akkoriban olyan sikeres, hogy az olvasást korábban nem élvező ismerőseim is elolvastak miatta hét viszonylag hosszú könyvet.
2022. márc. 5. 17:09
 13/18 anonim válasza:
94%
Mert lenyűgöző karakterek, elképesztően izgalmas cselekményszálak és váratlan fordulatok tárháza, mágiával, csodás lényekkel és sok-sok imádnivaló karakterrel megfűszerezve. Plusz, rengeteg tanulság van benne az életről, szeretetről, barátságról, szerelemről, családról, önfeláldozásról és még sok minden másról. Csodálatosan mutatja be az emberi lélek fejlődését és azt, hogy mennyire fontos a szeretet és hogy a legnagyobb tragédiák után is tudnunk kell jó embernek maradni.
2022. márc. 5. 20:31
 14/18 anonim ***** válasza:
94%

#10: "Megjegyzem, hogy az urban legend, hogy a HP szerettette meg a gyerekekkel az olvasást."

Nem. A keresztlányom bevallottan utált olvasni, de mivel mindenki a HP-ről beszélt ő is hozzáfogott. Rákapott, aztán rájött, hogy talán vannak más jó könyvek is, most nagy könyvmoly :-)

2022. márc. 6. 07:01
 15/18 anonim ***** válasza:
78%

A nosztalgia miatt.

A saját korában elég kevés versenytársa volt. Sikeresen felnőtt vele egy generáció, meg még egy a filmekkel.

Mostanra gyakorlatilag megkerülhetetlen alapmű az irodalomban, amire a jelenleg gyereket vállaló és nevelő korosztály szívesen emlékszik vissza, így át is adja a következő generációnak.

2022. márc. 6. 09:28
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Kedves #12, #14, és a lepontozók! Az nem érv, hogy "ismerem valakinek a valakijét, aki megszerette az olvasást". Itt van egy 1984-2020 közötti statisztika a gyerekek olvasási szokásairól (sötétkék = aki szeret olvasni):

[link]

"internettel versengett"... hány gyereknek volt saját számítógépe, esetleg még internetje is az ezredfordulón?

Félreértés ne essék, imádom a HP-t, annak idején rengeteg fanficet is írtam, de mindig szomorú vagyok, mikor valótlanságokat állítanak róla és túlzásokba esnek.

2022. márc. 6. 10:12
 17/18 anonim ***** válasza:
79%
Mert jól kidolgozott, remek karakterek vannak benne, pozitív üzeneteket hordoz, és jól (ráadásul humorosan) van megírva.
2022. márc. 8. 22:03
 18/18 anonim ***** válasza:
51%

"hány gyereknek volt saját számítógépe, esetleg még internetje is az ezredfordulón?"

Konkrétan az ezredfordulón nem tudom, de 2001-ben már rendsezresen interneteztünk a suliban, 2002-ben Angliában voltam kint, ott a házigazdánk internetezett a TV-n (!!!!) erre külön emlékszem, hogy kérdeztem tőle, hogy Teletext? És elhűlve mondta, hogy NOOOOOOO, internet.... o.O :D Ennyi év után is a fülembe csengenek a szavai.

2003-2004-ben már nekünk itthon is volt netünk, de akkor az osztály jórésze már netezett otthon, nehezen tudtuk rávenni a szülőket. Végül az adta meg a löketet, hogy egy nap 1 óra ingyenes volt a betárcsázóson.

És ez Magyarországon, ott, ahl a háztartások jelentős részébe (!!!!) 1996-2000 között kötötték be a vezetékes telefont...

UK-ben nyilván sokkal jobb volt a helyzet, mert ott a 90-es években sem jegyre és telefonkötvényre kötöttek vonalakat az igénylés után 5-6 évvel...

Tehát pontos számot nem tudok mondani, de ne a magyar sejtésekból indulj ki, az UK-ben igen sokan neteztek otthonról már az ezredfordulón is. Magyarok pedig pár évvel később.

2022. márc. 21. 00:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!