Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért lusták könyvet olvasni...

Miért lusták könyvet olvasni az iskolások?

Figyelt kérdés
Több kérdésben is azt láttam, hogy az illető arra kér, hogy valaki ugyan mondja már el, miről szól ez, meg ez a könyv, ami természetesen kötelező. Vagy, hol találja meg rövidítve, olvasónaplóban. Főleg olyan könyveknél, mint a Vuk, Tom Sawyer, Bambi vagy a Gulliver utazásai. Amik általános, alsóban kötelezőek. Nem hiszem el, hogy nincs idejük olvasni.
2010. szept. 10. 16:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy nem mindenki elég érett a kötelezőkhöz. Mert általában komoly témákat dolgoznak fel... Bár ki tudja...

Én mindig elolvastam a kötelezőket, mert kötelező volt... Nem vagyok, voltam stréber, de szeret(t)em a magyart. Néhány éve pedig kifejezetten szeretem a kötelezőket is. Szerintem vannak közöttük hihetetlenül jók is. Sok dráma van, amiért odáig vagyok, de Puskin: Anyeginje az egyik kedvencem, aztán még ott van Stendhal: Vörös és feketéje, vagy Kosztolányi: Édes Annája, vagy a Goriot apó és a Bovaryné...

Azt hiszem csak lélekben meg kell ezekhez érni és akkor élvezetesnek fogja őket találni az ember.

17/L

2010. szept. 10. 19:30
 12/20 anonim ***** válasza:
85%
Mindenkivel egyetértek. Imádok olvasni, de nem ezeket. Nem érdekelnek, nagyon tömények és 2-3 oldalanként vissza kell lapoznom hogy: Most mi van? Miről beszél, és hogy kerül ide? Persze vannak kivételek, Rómeó és Júlia, Hamlet, Antigoné, Anyegin, sőt én még a Faustot is szerettem. De, már az év első irodalom óráján feladott a tanár vagy 8 kötelezőt hogy ezeket majd el kell olvasni. Így persze hogy nem jut időm. Mellesleg nekem tényleg kevés időm van, meg persze fáradt vagyok. Tényleg egy valamilyen iskola utáni tevékenységben résztvevő gimnazistának nincs túl ok ideje. Nem mondom hogy nincs semmi szabadidőm, de akkor már inkább, tv-zek, sétálok, barátokkal vagyok vagy olyat olvasok ami tényleg érdekel.
2010. szept. 10. 20:31
 13/20 A kérdező kommentje:
Dicséretet és felpontozást kapott mindenki, aki szeret olvasni. Nem is a gimisekről van, inkább az alsósokról és az 5-6. osztályosokról. Engem az ő lustaságuk zavar, a nekik kiadott könyvek még nem nyersek, és nem nehezek.
2010. szept. 11. 08:19
 14/20 anonim ***** válasza:
Én imádok olvasni,pedig csak 6-os vgyok.Én a 16 fölötti könyveket,éjszaka házát szoktam pl,alkonyat,stb.Az Egrit idén veszzük,az tetszett.A János vitéz nem,de a Pál utcai igen.Én mindig elolvasom a kötelezőt,pl. a kncskereső tetszett 4-ben.
2010. szept. 11. 11:59
 15/20 anonim ***** válasza:

Én 15 vagyok, de nagyon szeretek olvasni, és kiskoromban is szerettem. Szerintem nem sok olyan gyerek van mint én, mert direkt ilyen komoly műveket olvasok, tehát orwell, merle, heller, marquez, follet, mann, chartlotte bronte, jane austen, szabó magda, rejtő stb, ha fizetnének sem olvasnék el ilyen tvájlájt szennyet (jó, nem olvastam=> nem tudom milyen), de pl jókait nagyon utáltam, az egri csillagokat is, pál utcai fiúk még csak elment, lassie is szörnyű volt, ahogy a tüskevár is, bár lehet, h most tetszene... a kincskereső kisködmönt is olvastam valaha pedig nem volt kötelező... hát egy szóra sem emlékszem belőle, csak annyira, hogy nagyon untam :DXD Ja, és a Vuk is uncsi volt szerintem, de mindegyiket végigolvastam...

Szerintem nem ilyen nehéz könyveket lehetne adni a gyerekeknek, máris többen olvasnának :S meg alapból szerintem az egész "kötelező olvasmány" dolog hülyeség, enélkül is pont elég tanulni való van :S mondjuk nekem jó, mert én elég könnyen olvasok uncsi könyveket is :D

2010. szept. 11. 13:54
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Vuk egész jó volt, a Tom Sawyert saját szakállamra olvastam ki és emlékezetes volt, a másik kettőt sosem olvastam. Csak mi alsóban egy kötelezőt kaptunk, a Kincskereső Kisködmönt. Hogy én azt mennyire utáltam, arra nincs szó. Pedig szerettem olvasni, még általános iskola előtt megtanultam nyomtatott szöveget olvasni. Na most akinek az első találkozása az olvasással pl. Egy Kincskereső, az nem csoda, ha utána a pokolba kívánja. "Elavult", egy alsós gyerek sok esetben el sem tudja képzelni azt a világot, idegen tőle. A Gulliver utazásai sem mai darab, van jópár olyan dolog benne, amit az ember kellő háttérismeret nélkül nem tud értelmezni. A Vuk az színtiszta mese, bár nem a legizgalmasabb fajtából (nekem tetszett). A Tom Sawyer a gyerekkorom kedvence volt, de én is olyan 12-13 évesen olvastam. Lehet, hogy idegen lett volna a régies világ elsősként, másodikosként nekem is. Azt a marhát, aki pedig kitalálta, hogy a Kis herceget alsósoknak adják kötelezőnek, lövetni kéne. Az soha nem volt mesének szánva, fel sem fogtam miről szólt, csak évekkel később.

Alsóban az olvasás megszerettetése kellene, hogy cél legyen. Ifjúsági irodalmat kéne feladni, akár úgy is, hogy a gyerek választhat, hogy az adott lehetőségek közül mit akar. Harry Potter ideális lenne például, sok embert ismerek, akik azzal szerették meg az olvasást anno. De van egy halom kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom, nem értem miért kell az olyanokat erőltetni, amik a gyerekeket nem kötik le. Alsóban nem várható el, hogy a gyerek irodalmi értékeket lásson egy könyvben. Legyen könnyen érthető, izgalmas, színes-szagos és lehetőleg ne túl hosszú, hogy ne fáradjon bele. Pl. én az Emlékek őrét simán beraknám mondjuk negyedikbe.

Tehát: idejük van, kedvük nincs. Kötelességet pedig egy netről szedett vázlattal is el lehet intézni, kedv nincs hozzá, akkor miért olvasna a gyerek? Ha nem szereti csinálni és el tudja kerülni, hogy kelljen, akkor nem fogja csinálni, ez általánosságban kijelenthető. A megoldaná nem az, hogy lenyomjuk a torkán, mert muszáj. Megtehető, csak értelmetlen.

2010. szept. 13. 00:20
 17/20 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy épp mást olvasnak és ez nem vág a stílusukba vagy lehet hogy csak gépezni akarnak..
2010. okt. 17. 22:29
 18/20 A kérdező kommentje:
Kíváncsi lennék, hogy pár tízévesnek miért nem vág a stílusába egy az ő korosztályának készült regény.
2010. okt. 18. 06:36
 19/20 anonim ***** válasza:

Na, ez azért elég lenéző hangvételű megjegyzés. Először is mondj pár címet, ami "nekik készült". Az általad említettek közül talán csak a Vukról mondható el ez valamelyest, de az sem mai darab. Másrészt, ahogy elnézem, abból indulsz ki, hogy a gyerekeknek kivétel nélkül KELL könyvet olvasni. Miért is? Jó dolog az olvasás, de ha valaki nem, hát nem, attól még rossz ember nem lesz.

Az utolsó hosszú komment írója megint.

2010. okt. 18. 11:04
 20/20 anonim ***** válasza:
Amúgy én az egyik tanártól pont azt hallottam, hogy a Vuk épp nem alsós gyereknek való. Az egy dolog, hogy egy rókáról szól, de nem második osztályban kellene elolvastatni a gyerekkel, mert a szövege egyáltalán nem neki való és ebben végül is van valami. Én elolvastam anno, de mára már csak annyi maradt meg belőle, amit nagyon régen a mesében láttam. És nem hiszem, hogy ez annyira jó dolog. Főleg, hogy 17 éves vagyok... :/
2010. okt. 18. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!