Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ha egy állatkarakter megjelnik...

Ha egy állatkarakter megjelnik egy könyvben, aki beszél, akkor annak a beszédét kell érzékeltetni a betűkben?

Figyelt kérdés

Most ez így felmerült bennem. Ha egy állat hirtelen megtanul beszélni, attól még artikulálni nem tud rendesen. Se nem azért, mert nem ember és más a biologiánk, fiziologiánk, se nem azért mert nem gyakorolt eleget. Szerintettek ezt írásban érdemes átadni?

Erre gondolok:

Kutya: Háot én neöm vadgok valaomi gyakorloott az embeöri beszéödben.

vagy

Kutya: Hát én nem vagyok valami gyakorlott az emberi beszédben.

Szerintettek melyik a jobbik verzió?

2022. jan. 28. 13:21
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a második.

Úgyis tudjuk, hogy ki beszél a szöveg környezetből.

2022. jan. 28. 13:56
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
A fonetikus akcentusokat kerüld. Megnehezíti az olvasást és elvesz a szövegből, nem hozzáad.
2022. jan. 28. 14:46
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Dzsungel könyve megvan?
2022. jan. 28. 15:11
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy állat hirtelen megtanul beszélni, akkor az már van annyira valóságtól elrugaszkodott, hogy egészen nyugodtan leírhatod normálisan is. A hitelesség nem ezen fog múlni.
2022. jan. 28. 15:44
 5/16 A kérdező kommentje:
Bármennyire is hülyén hangzik 4-es, ezt próbálnám minél hitelesebben átadni. Mindenesetre kaptál egy zöld gombot, szóval nem pontoztalak le emiatt, de én arra volnék kiváncsi, hogy mennyire zavaró ha így írják le. Vagy mennyire zavaró ha a beszédhibát, ami a fiziologiából ered, jól írják le.
2022. jan. 28. 16:05
 6/16 anonim ***** válasza:

Azért a beszédhiba más, mint a "torzított állat beszéd".

Hasonlítsd össze:

Dadogás:

s-se-selyem

vagy selypítés:

szelyem

Kutya:

Selyeöm

Érzed a különbséget?

2022. jan. 28. 16:11
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

"ezt próbálnám minél hitelesebben átadni"

Itt már bukik a hitelesség. Át kéne gondolni, hogy konkrétan mit akarsz ezzel az egésszel (a kérdésből mi úgyse tudjuk).

Ha sokszor szólal meg az adott állat vagy akármi, akkor iszonyúan idegesítő ez a fonetikus beszédhiba. Elég kevés példa van a világon, ahol annyira esszenciális az érzékeltetése, hogy a sztorit mélyíti (lásd: D.Keyes: Virágot Algernonnak - bár tudom, itt nem állat beszél).

A te példád által felvetett kutya eleve a biológiai adottságai miatt képtelen volna emberi beszédre, bármennyire intelligens is. tehát ha mégis azt írod, hogy képes rá, és szeretnél ilyen "belerázódásos" szakaszt megírni, akkor azt én max két sorban lerendezném, ugyanis, ahogy írtam, akinek van biológiai rálátása, úgyis tudja, hogy képtelenség. Viszont ha fehér foltként meghagyod, belebegtetve valami olyat, ami magyarázatot szolgáltathat, akkor elfogadható eredménye lehet. De ez függ a cselekménytől is persze. De beszélő kutyákról már olvastam a Galaktikában is novellát, szóval én nem gondolnám túl a dolgot.

2022. jan. 28. 16:15
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Narnia krónikái is tele van beszélő állatokkal, de ne menjünk vissza, Fekete István regényeiben egy csomó állat beszél, hiszen az ő szemükkel látjuk a világot.
2022. jan. 28. 16:18
 9/16 A kérdező kommentje:
Rendben hetes, köszönöm 🤗
2022. jan. 28. 16:19
 10/16 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem meríts a Vukból, de a Frakból is nyugodtan.

Olvasni szerintem rossz, szájbarágós, az "akcentust" leírni, hozzá lehet képzelni, de egy-egy töltelékszó elfér, hogy hangulatot adjon.

Kááááár! Milyen káááááár, a legszebb farktollam odalett! Ezért még megfizettek átkozott rókák! Káááár!

De Vuk végig szépen beszélt.

Frakkot nem olvastam, de ott is inkább úgy képzelem, hogy néha beleírnak egy vaúúú-t, de ennyi.

2022. jan. 28. 17:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!