Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Csak nekem élvezetesebb ha...

Csak nekem élvezetesebb ha olvasom a könyvet minthogy halgatok egy hangoskönyvet?

Figyelt kérdés

2022. jan. 23. 13:04
 1/10 anonim ***** válasza:
40%
Rengetegen jobban szeretnek olvasni, mint hallgatni. A hangoskönyvezők vannak a kisebbségben, úgyhogy ennek a kérdésnek semmi értelme nincs.
2022. jan. 23. 13:18
 2/10 anonim ***** válasza:
42%

Nem, de sajnos rengetegen vannak idehaza is, akiknek az olvasás egyfajta háttérzenévé változott. Olvasásra sajnálják az időt, de szeretnének (legalább önmaguk szemében) műveltnek tűnni.

Másik kivetülése az a típus, aki könyvolvasás helyett filmfeldolgozás/televíziós sorozat nézésével tölti idejét, és nem értik meg, hogy mennyi mindenről maradnak le, mennyi mindent veszítenek. Nekik is csak az a fontos, hogy „letudták”.

2022. jan. 23. 13:28
 3/10 anonim ***** válasza:
93%

#2 Ez hihetetlenül sznob hozzáállás. Rengeteg féle okból fordulhat valaki a hangoskönyvhöz az olvasás helyett. Egyrészt ugye van, aki nem *tud* olvasni, lásd látássérültek, másoknak ha figyelemzavar gondja van, nehezebb egy szövegre koncentrálni, mint azt hallgatni, ahogy egy tehetséges felolvasó eljátssza nekik a szöveget. Van, akinek nincs ideje leülni olvasni, de takarítás, főzés, vezetés, munka közben be tudják dugni a fülest a könyvvel, és egyszerre csinálhatják meg, amit meg kell, miközben ugyanúgy átélik a történetet, mint te, amikor leülsz olvasni.

De ha semmi ilyen "oka" nincs az illetőnek, akkor sincs semmi jogod megszólni. Nem ám örülnél, hogy a hangoskönyveknek hála több ember éli át az irodalom örömét, mint valaha. Tipikus.

2022. jan. 23. 13:39
 4/10 anonim ***** válasza:
32%

„Van, akinek nincs ideje leülni olvasni, de takarítás, főzés, vezetés, munka közben be tudják dugni a fülest a könyvvel, és egyszerre csinálhatják meg, amit meg kell, miközben ugyanúgy átélik a történetet, mint te, amikor leülsz olvasni.”

Ez egyszerűen nem igaz. Te is tudod.

„akkor sincs semmi jogod megszólni”

Szóval nekem nem lehet véleményem? Érdekes hozzáállás.

2022. jan. 23. 13:55
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy egyszerűen nem igaz?? Konkrétan egy hangoskönyvezős ismerősömet leszámítva, aki látási okokból nem olvas hagyományosan, mindannyian vezetés közben, munkába menet hallgatják, meg takarítás/főzés közben. Egy elfoglalt embernek hatalmas segítség, ha egyszerre tud "olvasni" (történetet befogadni) és mást is csinálni közben.
2022. jan. 23. 14:05
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Jelen! Én nem szeretem a hangoskönyveket. Nem tudok rá úgy koncentrálni, mint egy könyvre, folyton vissza kell tekergetnem, olvasásnál pedig a saját tempómban tudok haladni, meg tudok állni gondolkodni közben. Nekem az olvasott információ sokkal jobban megmarad, mint a hallott, tanulásnál is, úgyhogy én mindenképpen az olvasást preferálom.
2022. jan. 23. 20:39
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is szívesebben olvasok, mint hallgatom a könyveket. Viszont nyáron tök jó volt, amikor helyi járatos buszon a sofőr kihangosítva hallgatta A Tenkes kapitányát. Közösségi élmény lett, ha több időm lett volna, megyek még pá megállót :)
2022. jan. 23. 21:54
 8/10 A kérdező kommentje:

Nekem nem azzal van a problémám, hogy nem tudom feldolgozni a hallgatot információt. Inkább azzal, hogyha egy olyan könyvet olvasok ami egy történtet mesél el, akkor olvasás közben mintha én benne lennék a sztoriban és át tudom élni az összes érzését amit a főszereplő érez, azzal hogy én olvasom életet adok a szavaknak és szerintem ezért szeretem jobban az olvasást. De amúgy jelenleg egy olyan helyen dolgozom ahol teljesen monton munkát végzek, és ezért is kezdtem el hangoskönyveket halgatni, és ekkor jöttem rá, hogy nem jönnek be nekem azok a hangoskönyvek amik történetet mesélnek, mivel úgy érzem azzal ha más mondja el nekem nincs akkora súlya a sztorinak. De arra nagyon hasznosak a hangoskönyvek ha önfejlesztő könyvről van szó, mert többnyire ezekben nincsenek érzések és ezért könnyebb őket halgatni mint olvasni, legalábbis számomra. Mondjuk az tény, hogy hangoskönyvek egy áldás a látás sérülteknek.

7 tényleg a hangoskönyvből lehet közösségi élmény, így bele gondolva ez nagyon királyul hangzik.

2022. jan. 24. 01:52
 9/10 anonim válasza:
Ezzel én is teljesen így vagyok kérdező. Pont ezért szoktam azt, hogy olyan könyveket hallgatok, amiket amúgy fizikai formában nem olvasnék el. Így még olyanokat is kipróbálok, amikre máshogy nem gondolnék, és azért jobban szeretem ezeket hallgatni iskolába/munkába menet,mint zenét:)
2022. jan. 26. 00:11
 10/10 anonim ***** válasza:

Ez függ szerintem a történettől, és a felolvasótól is. Ha a felolvasás nem monoton, érthetően, artikuláltan, szépen hangsúlyozva van előadva, számomra abszolút hozzá tud adni az élményhez.

De attól is függ, hogy az ember milyen típus, milyen a figyelme, mennyire tud koncentrálni, stb.

Számomra az egyik legjobb elfoglaltság a világon, ha valamibe belemerülhetek (pl rajzolás, festés, stb), és közben valami jó hangoskönyvet hallgathatok. :))) Maga a Mennyország!

De szeretek olvasni is. Viszont ahogy a 6-os hozzászóló ezt írta: "nem tudok rá úgy koncentrálni, mint egy könyvre," én nálam sokkal gyakoribb az, hogy az olvasásra nem tudok koncentrálni, a felolvasásra viszont igen! Figyelemzavaros vagyok, ezért az egy féle inger nem köt le. Ha közben nézelődhetek, és hallom a szöveget, sokkal könnyebben megmarad:))

2022. jan. 27. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!