Milyen olyan ifjúsági könyveket tudtok, amik felnőttnek is élvezetesek lehetnek?
Tolkien: A hobbit
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
C. S. Lewis: Narnia-krónikái
Cornelia Funke: A tolvajok ura
Fekete István: Tüskevár
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Johanna Spyri: Heidi
Jonathan Stroud: Bartimaeus-trilógia
Anno volt a Delfin könyvek sorozat, 10-14 éves korom között faltam őket, többségüket ma is szívesen újraolvasnám. Persze elképzelhető, hogy a mai gyerekeket ezek már nem kötik le, de ezek többnyire könnyed, fordulatos kalandregények.
Az éhezők viadala trilógia
Eragon tetralógia (szerintem hasonló Tolkien világához, de könnyebben emészthető)
Holdbéli krónikák sorozat
A királygyilkos krónikája sorozat
Darren Shan - Rémségek Cirkusza
Mesteralvók duológia
Grisa trilógia
Caraval trilógia
6-osnak: Igen, igazad van, elnéztem az életkort, 15 évhez írtam ezeket. Bár szerintem sokan olvastuk ezeket fiatalabbként is :)
Viszont az Eragont továbbra is ajánlom, emellett pedig még:
Nevermoor sorozat
J. K. Rowling - Az Ickabog
Tolkien - A hobbit
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
A 39 kulcs sorozat
Nyulász Péter - Helka
Harry Potter
Jók és Rosszak Iskolája (én pl. most felnőtt fejjel olvasom először és imádom)
A Végzet Ereklyéi sorozat
Éjféli bál
Alice Csodaországban + Alice Tükörországban
Holdbéli krónikák sorozat (imádom!)
Mesteralvók duológia (most olvasom)
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
A 10 és a 15 között nagy különbség van. Teljesen más világ.
A tíz éves átlagosan lassabban, kevesebbet olvas, nagy betűs könyveket, és az ilyen kötelezőket is általában pár hónap alatt rágja át. Van pár gyerek, akik szeretnek olvasni, de az átlag 150-200 oldal/hónapnál többet nem fog neked olvasni.
A 15 évesnek meg ha tetszik valami, akkor apróbetüsből is 7-800 oldal elolvasása is megvan egy nap alatt.
Két csoportra bontanám őket, a kicsiknek pl Darren Shan könyvek, a nagyoknak meg mondjuk Celia Reese regényeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!