Miért távolítják el a normális letöltőoldalakat?
A könyvkiadók jobban rámennek az oldalakra, mint a sima zene -és filmkiadók.
A legharciasabbak a kézikönyvek kiadói, akik egy db embert is beperelnek, ha letöltő linket oszt meg nyilvánosan.
Az ok egyszerű, az olvasók sokkal kisebb réteget alkotnak és így a letöltés is többet árt nekik. A kézikönyv piac még kisebb.
A pdf-es oldalak pont nem a normális letöltő oldalak közé tartoznak. Itt meg nem csak a szerzői jogra gondolok, hanem arra hogy pdf-ben vannak a könyvek valami normális e-book formátum helyett... Amit aztán konvertálhatok docx-be, meg javítgathatom, hogy nézzen is ki valahogy az egész...
Amúgy itt az a baj, ami a pdf voltot is eredményezi: amatőrök csinálják. Gőzük sincs, hogy milyen egy rendes e-book, vagy hogy hogyan osszák meg, hogy ne szúrja senki szemét se. A zárt torrent oldalakon pl ilyen baj nincs, mert ott nem pár kattintás a megosztási felület megtalálása, és a fájl megosztása.
A könyvtárak működését törvények szabályozzák, nem lehetnek illegálisak (elvileg).
Hogyan jutnak könyvekhez ?
- köteles példányok,
- központi költségvetési források igénybevétele,
- saját vásárlás,
- adomány.
A kiadó szempontjából a használt könyvek olvasók általi forgalmazása is veszteséges.
Pl: valaki megvett egy könyvet, elolvasta. Eladta nekem, én is elolvastam. Majd én is eladtam.
Csak egy ember vette meg a könyvet rendesen, a többi hiába fizetett érte, a pénz teljes mértékben az előző vásárló zsebébe megy, nem pedig a kiadóhoz vagy a szerzőhöz. Nem 3-an veszik meg a könyvet, hanem csak egy veszi meg, mégis 3-an olvassák el. A letöltésekkel is ez a helyzet, csak nincs fizikai könyv, s nagyobb számokról beszélünk.
A használt könyv eladást mégse tekinti senki se elítélendő dolognak.
Ráadásul a letöltött könyvek közel 100%-át akkor se vennék meg, ha nem lenne online elérhető valahol. Tudom, mert én 8.-ban kezdtem magamtól könyveket olvasni, s azzal a sorozattal 11.-ben találkoztam fizikai példánnyal először, pedig direkt kerestem. (Amit amúgy meg is vettem míg a zsebem engedte) Ráadásul a legtöbbjük még 90-es évekbeli volt, szóval rendesen boltból még rendelni se tudtam volna, max másodkézből (Ami ugye szintén veszteséges a szerzőnek s a kiadónak, ahogy fentebb kifejtettem.)
4: Köszönöm az "aggodalmad", de a felfogásommal semmi baj nincs.
És afelől se aggódjon senki, hogy nem szoktam könyvet vásárolni. Most is van pár, amit már alig várom hogy kiadjanak és megyek a Lírába. Nem hiszem hogy ezen oldalak létezése miatt csődbe menne a könyvpiac. Viszont nem rossz dolog beletekinteni a történetbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!