Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi alapján szoktatok neveket...

Mi alapján szoktatok neveket / vezetékneveket választani?

Figyelt kérdés
Nekem általában elég random az egész, de nem tudom, hogy másnál ez hogyan működik

2021. aug. 23. 09:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Néha a karakter kinézetével és legtöbb belső tulajdonságával együtt megjelenik a fejemben. Nem kell rajta gondolkodnom, és ha akarnám se tudnám megváltoztatni a nevét.

Máskor hosszasan kutatok, mert jelentés alapján lenne fontos a név választása, esetleg mitológiai alak után kapja a nevét.

Megint máskor inkább a hangzás a fontos. Legyen unalmas, feltűnősködő, ritka, gyakori, érdekes, szép csengésű, kellemetlen vagy éppen nemesi hangzású.

Fontos még nekem, hogy a név eredete összhangban legyen a szereplők származásával (főleg a fantasyknál, ott segít elkülöníteni a népcsportokat; egy mai Amerikában játszódó történetben ez kevésbé lenne fontos számomra).

2021. aug. 23. 10:19
 2/8 anonim ***** válasza:
Az alapján, hogy milyen név illene legjobban a személyiségéhez. De vannak kedvelt neveim. :)
2021. aug. 23. 11:59
 3/8 anonim ***** válasza:
84%

Ha fantasy-t írok, egészen egyszerűen rácsapok a billentyűzetre, és fantasysra alakítom.

Ha a valóságban játszódik a sztori, akkor meg kb fél óráig keresek nem túl gyakori, különlegesebb neveket a karaktereknek google-ről.

2021. aug. 23. 12:20
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerűen beugranak a karaktereim nevei.

Néha kell keresnem, de nem erőltettem.

Egyszer csak azt érzem, hogy az a bizonyos név passzol rá.

2021. aug. 23. 12:23
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem szeretem a bonyolult fantasy neveket, ezért általában egyszerű szavakat amik jellemzik a karaktert (pl hold, tulipán, róka stb.) lefordítgatom különböző nyelvekre. Néha kicsit megváltoztattom, egy-két betűt átírok. Így kapok egy fantasy is hangzású nevet, mégsem túl bonyolult, nekem is és másnak is könnyű (legalább is könnyebb) megjegyezni.

Amit még szoktam csinálni, hogy mitológiai neveket használok átalakítva (Pl Fenrír-Ferín). Ez is elég egyszerűen megjegyezhető, és könnyű kötni valamihez (pl Ferín lehet egy fekete farkasember neve vagy ilyesmi).

Ami még szerintem tök jó, ha állatokat vagy ahoz kapcsolódó szereplőknek keresünk nevet, használhatjuk a latin nevüket, főleg ha át is alakítjuk kicsit. Pl Rémusz Lupin a Harry Potterből. A Lupin (=lupus) a kutyaféléket jelöli, míg a Rémusz az ókori Róma alapítók egyikét akit egy farkas nőstény nevelt fel. Tehát a név minden szempontból kapcsolódik a farkasokhoz (mivel ugye Rémusz vérfarkas).

Még egy példa a Macska félék latinul Felis. Ami egyébként akár egy név is lehetne, így akár átalakítás nélkül is adnám egy olyan karakternek aki kapcsolódik a macskákhoz (konkrétan macskának nem, mert túl egyértelmű).

2021. aug. 23. 21:26
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Felmegyek nevekkel foglalkozó oldalakra, és onnan válogatok.
2021. dec. 25. 22:34
 7/8 Balasa Bence ***** válasza:
100%

Én a hangzást, és a jelentést szoktam megkötni, állatoknak és emberi szereplőknek egyaránt, de hogy milyen nyelvből használok szavakat, az mindegy:

Arab nyelv (magyar kiejtéssel)

Japán nyelv (magyar kiejtéssel)

Régi magyar férfi és női nevek

Török szavak, személynevek

Perzsa nyelv

Görög mitológiai nevek (csak miután utánajártam a jelentésének)

India nyelvei (hindi, Tamil és a többi)

2022. jan. 5. 23:07
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Én legutóbb azt csináltam, hogy megnyitottam egy oldalt különleges állatokról (angolul, de csak mert ez illett a könyvbe, ezt bármilyen nyelven megtehető) kiválasztottam a karakterhez illő állatokat és átalakítottam

pl.antelope- Anlope, tenrac- Teac.

2022. márc. 10. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!