Gáz ha ezt olvasom?
nem gáz
amit a barátaid csinálnak, az a hegemón maszkulinitás fogalmával írható le
ez a macsó szemléletű kortárs csoport akkor díjazna téged, ha idiános könyveket, vagy vmi akciót, vagyis tradicionálisan férfiasnak tartiott témákban olvasnál.
bár én nem tartom irodalmilag értékesnek a szent johanna-könyveket, de nagyon támogatom, h. a fiúk minél több lányosnak tartott könyveket olvassanak.
elősegíti a másik nem megismerését, empatikusabbá tesz, szocializál... és a magyaroknak csak 13%-a olvas,te ebben benne vagy, gratu.
ha izgalmasat akarsz olvasni (van benne drogmaffia is, meg menekülős jelenetek), de alapvetően egy női közösségről szól, egy kamaz lányról, akkor vedd ki a könyvtárból Jennifer Clement Elveszett lányok országa c. regényét.
több rangos irodalmi díjat kapott a könyv.
Mexikó déli részén, Guerrero állam dzsungel borította vidékein, ahol a mákföldeket, marihuánaültetvényeket és a lakosságot helikopterről permetezik gyomirtóval, minden lány „fiúnak születik” – nehogy elrabolják a drogbárók lelketlen pribékjei. Még biztosabb üregeket ásni, és oda rejtőzni, ha a távolban felzúgnak a luxusterepjárók… ám a legtöbbjük így is a kartellek fogságában végzi.
Ladydi, az Elveszett lányok országának tizenhat éves főszereplője „megússza”. Legalábbis túléli, és elmeséli, hogyan telt a veszélyes idő a hegyi faluban, ahonnan minden férfi elmenekült, hogy átszökve a határon, az Egyesült Államokba keressen magának elviselhető életet. Elmeséli, hogyan került ártatlanul Mexikóváros legnagyobb női börtönébe, és milyen sorsokat cipelnek az ott élő fiatal nők.
Jennifer Clement lehengerlő regényében a szépirodalom erejével mutatja meg, hogy a drogbárók uralta vadonban is létezik barátság, van szolidaritás, és hogy az emberi szeretet feltárhatja a remény útjait. (forrás: moly)
Clementnek az interjú előtti este Párizsba kellett repülnie, mert regénye kapta a francia ELLE, a francia oktatási minisztérium és a francia Írók és Irodalom Háza által támogatott Grand Prix des Lecrices Lyceenes de ELLE-t (Az Elle Középiskolás Női Olvasóinak Nagydíja), aminek nyertesét középiskolás lányok szavazatai alapján választják. Mi félelemről, bizalomról és férfiak nélküli életről kérdeztük.
A Grand Prix des Lectrices Lyceenes de ELLE nyertesét francia középiskolás lányok szavazzák meg. Mondhatjuk, hogy ez a legfontosabb díj, amit valaha kaptál?
Ez abszolút így van! Amikor 120 középiskolás lány szerint a te könyved a legjobb, arra tényleg nincsenek szavakat. Miközben az Elveszett lányok országát írtam, nem realizáltam, hogy proteszt regényt írok. Nem ez volt a szándékom, én csak írtam egy könyvet arról, ami miatt nem tudtam nyugodtan aludni éjjelente. A megjelenése után rögtön nyertem vele egy humanitárius díjat, ami hatalmas meglepetés volt, és rá kellett jönnöm, hogy mégis proteszt regényt írtam. Azzal, hogy a francia lányok erre a könyvre szavaztak, ők is a tiltakozás részeseivé váltak. Ők a jelen és a jövő olvasói, a jelen és a jövő erős női. Jó látni, hogy érdekli őket a velük nagyjából egykorú mexikói lányok sorsa és helyzete. (forrás: könyves magazin)
tehát a francia középiskolások körében is díjnyertes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!