Hogy lehet elérni hogy a karakter biztosan fejlődjön a történetben, de úgy hogy a kliséket is elkerükjük?
Egy ideje már foglalkoztat ez a kérdés. Nem tervezek könyvet írni, inkább rövid novellákat szoktam írni. A novellákban, nincs meg az a kényszer hogy fejlődjön a karakter (mármint szerintem).
Viszont könyvben igen is fontos. Itt is nagyon sokszor írták, hogy fontos hogy a karakterek fejlődjenek valahogy.
Az érdekel hogy ez hogyan lehetséges? Mire gondolnak ilyenkor? Arra hogy pl megtanulja uralni a varázs erejét? Vagy jobb lesz harcokban? Vagy személyiség fejlődésre gondolnak? És hogy lehet ezt elérni (mármint hoyg fejlődjön a karakter személyisége)? Sokan azt is írták, hogy a kliséket kerülni kell, ha a karakter fejlődéséről van szó. Mik ezek, és hogyan lehet őket elkerülni?
Még annyi lenne a kérdésem, hogyha én esetleg most neki állnék könyvet írni (nyilván nem fogok, csak tételezzük fel), akkor ahogy haladok a könyv írásával a karakterek automatikusan fejlődnek, akkor is ha nem figyelek rá? Szóval fejlődnek azzal párhuzamosan hogy bele jövök az írásba? Vagy külön figyelni kell rá? Esetleg elég ha annyit fejlődik amennyit kell miközben halad a történet (Ezt úgy értem, hogy a történet alatt nyilván meg fogja tanulni irányítani a képességeit, másképp nem haladna a történet. Erre nyilván nem figyelnék, hiszen ez egyértelműen jön magától)?
És mitől jó, egy karakter fejlődése? Van valami fontos dolog amire mindenképp figyelni kell (pl elbizonytalanodik, vagy megkérdőjelezi a döntéseit stb)?
Előre is köszönöm. Bocsánat ha érthetetlenül fogalmaztam
nem tudod elkerülni
erről szól az élet
de írhatsz olyat is, hogy nem tanult semmit, hülye maradt, legmeszebb a szomszéd faluba jutott el, aztán meghalt
A karakterfejlődést vagy megtervezed és tudatosan figyelsz rá, vagy képes vagy beleélni magad a karakterbe, úgy ismered mint saját magadat. Mindkét esetben az őt ért események fejllesztik a jellemét, alakítják.
Például ha veszel egy naiv, de szép lányt mondjuk, aki tündérmeséken nőtt fel. Amint a fiúk elkezdenek érdeklődni utána, nagy valószínűséggel valamelyik elcsábítja. Ha ez a fiú elhiteti vele hogy szerelmes, a lány belemegy hogy lefeküdjenek. Aztán a fiú otthagyja. Innentől kezdve a lány nem lesz olyan naiv, fenntartásokkal kezeli a további ilyen helyzeteket. Ez már karakterfejlődés! Persze csak egy egyszerű, lehet nem is annyira életszerű példán keresztül, de remélem a lényeget sikerült átadnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!