Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy lehet elérni hogy a...

Hogy lehet elérni hogy a karakter biztosan fejlődjön a történetben, de úgy hogy a kliséket is elkerükjük?

Figyelt kérdés

Egy ideje már foglalkoztat ez a kérdés. Nem tervezek könyvet írni, inkább rövid novellákat szoktam írni. A novellákban, nincs meg az a kényszer hogy fejlődjön a karakter (mármint szerintem).

Viszont könyvben igen is fontos. Itt is nagyon sokszor írták, hogy fontos hogy a karakterek fejlődjenek valahogy.

Az érdekel hogy ez hogyan lehetséges? Mire gondolnak ilyenkor? Arra hogy pl megtanulja uralni a varázs erejét? Vagy jobb lesz harcokban? Vagy személyiség fejlődésre gondolnak? És hogy lehet ezt elérni (mármint hoyg fejlődjön a karakter személyisége)? Sokan azt is írták, hogy a kliséket kerülni kell, ha a karakter fejlődéséről van szó. Mik ezek, és hogyan lehet őket elkerülni?

Még annyi lenne a kérdésem, hogyha én esetleg most neki állnék könyvet írni (nyilván nem fogok, csak tételezzük fel), akkor ahogy haladok a könyv írásával a karakterek automatikusan fejlődnek, akkor is ha nem figyelek rá? Szóval fejlődnek azzal párhuzamosan hogy bele jövök az írásba? Vagy külön figyelni kell rá? Esetleg elég ha annyit fejlődik amennyit kell miközben halad a történet (Ezt úgy értem, hogy a történet alatt nyilván meg fogja tanulni irányítani a képességeit, másképp nem haladna a történet. Erre nyilván nem figyelnék, hiszen ez egyértelműen jön magától)?

És mitől jó, egy karakter fejlődése? Van valami fontos dolog amire mindenképp figyelni kell (pl elbizonytalanodik, vagy megkérdőjelezi a döntéseit stb)?

Előre is köszönöm. Bocsánat ha érthetetlenül fogalmaztam

2021. aug. 4. 22:32
 1/6 anonim ***** válasza:
29%

nem tudod elkerülni

erről szól az élet

de írhatsz olyat is, hogy nem tanult semmit, hülye maradt, legmeszebb a szomszéd faluba jutott el, aztán meghalt

2021. aug. 4. 22:48
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Figyelj, hogy az események, amiket a szereplő átél, hatással legyenek rá.
2021. aug. 5. 09:32
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A karakterfejlődést vagy megtervezed és tudatosan figyelsz rá, vagy képes vagy beleélni magad a karakterbe, úgy ismered mint saját magadat. Mindkét esetben az őt ért események fejllesztik a jellemét, alakítják.

Például ha veszel egy naiv, de szép lányt mondjuk, aki tündérmeséken nőtt fel. Amint a fiúk elkezdenek érdeklődni utána, nagy valószínűséggel valamelyik elcsábítja. Ha ez a fiú elhiteti vele hogy szerelmes, a lány belemegy hogy lefeküdjenek. Aztán a fiú otthagyja. Innentől kezdve a lány nem lesz olyan naiv, fenntartásokkal kezeli a további ilyen helyzeteket. Ez már karakterfejlődés! Persze csak egy egyszerű, lehet nem is annyira életszerű példán keresztül, de remélem a lényeget sikerült átadnom.

2021. aug. 5. 10:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Igen értem, köszönöm szépen. És azt külön köszönöm, hogy valászoltál - válaszoltatok a kérdésre annak ellenére hogy elég értelmetlen, és szedett-vedett
2021. aug. 7. 23:09
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem a karakterfejlődés főleg a történettel együtt haladjon, mármint nincs olyan, hogy egyik napról a másikra valaki mondjuk életvidám és naiv lesz, pedig előtte óvatos, komoly volt. Nekem egyébként személy szerint fontosabb a személyiség fejlődés, mint az erő beli, de ez függ attól, hogy alapól milyen a karakter.
2021. szept. 21. 22:12
 6/6 Pali1977 ***** válasza:
Amikor a történetet tervezed, figyelembe kell venned, hogy a szereplő honnan hová jut el. Lesznek karakterek, akik vagy segítik, vagy gátolják, de ők is hatni fognak a karakterre. Ezeket is fontosak! Pl. Pókember: Peter nagyapja: "a nagy erő nagy felelőséggel jár" vagy amikor elengedi azt a fickót és végül megöli a nagyapját (ha nem az volt akkor bocs, de most néztem a Superhero movie-t ami ennek a kifigurázása úgyhogy bocs ha belekeveredem) De a lényeg, ha negatív hatás éri dönthet úgy hogy feladja, vagy feláll és harcol. Adj nekik motivációt és fognak fejlődni. Nekünk, igazi, élő embereknek is ez kell nem? Hogy eljussunk valahová.
2023. márc. 15. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!