Személyiségelemzés,a bennünk lévő potenciál kiderítését elősegítő könyv létezik?
Tehát gondolok pl. teszt jellegű könyvre amiből pontos következtetéseket lehet levonni,vagy valami hasonlóra.:)
A segítséget előre is köszönöm ha bárkinek van tudomása ilyen könyvről!
A pszichológiai tesztek értelmezéséhez rutin és szaktudás kell, azt pszichológusok tudják értelmezni. Néha HR-esek bénáznak vele, de ők se igazán értenek hozzá. Szóval rendes tesztet könyvben nem fogsz találni, inkább csak a neten amolyan könnyített verziókat. Keress rá Big Five-ra, az jó kiindulópont.
Szerintem tesztek helyett önismereti könyveket olvass.
A benned rejlő potenciál kibontásával meg tehetséggondozók és coachok foglalkoznak.
Nekem az MBTI (Myers-Briggs teszt) nagyon bejött, online is sok teszt van például ez: [link]
Könyvet az MBTI-vel kapcsolatban nem olvastam, de online is nagyon sok minden megtalálható. Én pl. INFP vagyok, és ebből az eredményből úgy tanultam a legtöbbet, hogy azokat az állításokat, melyek elvileg igazak egy INFP-re (pl. nem meri a haragot igazán megélni) , azokat megfigyeltem magamon is, hogy mennyire igaz rám. Akár másokat is bevonhatsz ebbe a folyamatba, megkérdezheted őket, mennyire gondolják úgy, hogy igaz rád az adott állítás. Fontos még, hogy ne zárj ki semmilyen jellemvonást azonnal, mert sokszor, amit a leginkább nem akarsz, hogy igaz legyen rád, az a legigazabb.. :) Szóval az önismeret elég melós dolog, de egy-egy teszt vagy könyv nagyon jó alap lehet hozzá, sok új dimenziót megnyithat előtted (pl. nekem az előbb említett haragmegélés ilyen volt :)
Van viszont egy vastag és nagyon részletes könyv teszttel, amiben nagyon el lehet merülni: Riso & Hudson - Az Enneagram bölcsessége. Erre is érdemes lehet ránézned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!