Mekkora terjedelmű az Antigoné?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Kötelező olvasmányunk kilencedikre Szophoklész Antigoné című darabja. Még nem jutottam el odáig, hogy kikölcsönözzem, esetleg megvegyem valahonnan, azonban az ajánlott olvasmányok jobban érdekelnek :D. Mekkora a terjedelme, átlagosan mennyi idő szükséges az elolvasásához? (Ha korán állok neki, akkor elfelejtem, ha későn, akkor nem biztos, hogy be tudom fejezni :D)2021. jún. 15. 19:10
1/5 anonim válasza:
2/5 anonim válasza:
nagyon nagyon rövid, nekem 40 perc volt elolvasni
4/5 anonim válasza:
nem akarok hülyeséget mondani de szerintem nincs meg 70 oldal. Mind1, a lényeg hogy rövid. Amúgy jó az alap koncepció, viszont előtte érdemes elolvasni a thébai mondakört mert anélkül elég zavaros lehet. Az antigoné a mondakör folytatása vagy valami ilyesmi. Valami ilyesmiről szól de nem vagyok biztos: Laiosz és felesége(Théba királya és királynéja) kap egy jólsatot hogy születendő fiuk (Oidipusz) megöli apját, Laioszt és feleségül veszi édesanyját, Iokasztét. A jóslat megakadályozása érdekében kiteszik a hegyoldalon és átszúrják a bokáját, és otthagyják meghalni. Egy arrajáró pásztor megmenti Oidipuszt. Amikor felcseperedett Oid. akkor ő is megkapja ugyanazt a jóslatot amit apja és anyja kapott. Aztán egy kocsin utazó utasokkal összeverekedik és megöli apját Laioszt(a kocsin utazott Laiosz is, Oidipusz nem tudja hogy az apját ölte meg). Tovább vándorol Thébába ahol találkozik egy szfinxel aki mindennap megeszik valakit, addig amíg nem fejtik meg a találós kérdését "Reggel négy, délben kettő, este három, mi az?" Oidip. megfejtette a kérdést, a válasz az ember volt. Cserébe elnyeri a királyi trónt és feleségül veszi édesanyját Iokasztét. 4 gyerekük születik Eteoklész, Polükeinész, Iszméné és ANTIGONÉ. Dögvész csap le thébára, O. jóslatot kér és azt kapja hogy addig nem csituk a baj, amíg elő nem kerül és meg nem bünhődik az előző király gyilkosa azaz Oidipusz (persze ő még mindig nem tudja hogy ő {lte meg saját apját és egyben Théba királyát Laioszt). Azután kiderül hogy ő volt és megvakította magát és száműzte az országból saját magát. Théba király nélkül maradt, a 2 fiú gyermek (Eteoklész és polükeinész) abban egyeztek meg hogy évente váltják egymást hogy kiül a trónon, viszont ezt Eteoklész nem tartotta be és ezért Polükeinésznek menekülnie kellett. P. egy nagy sereggel tért vissza Thébába, és harcba bocsájtkozott Eteoklésszal, a harcban megölték egymást. Az új király Kreón lesz Iokaszté fivére, aki nem engedi meg higy eltemessék Polükeinészt. (a temetés nagyon fontos dolog volt akkoriban, megnyugvás, pihenés stbt jelképezte) És lényegében ennyi a thébai mondakör és ezután jön az antigoné.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megspóroltad a mondakör elolvasását
2021. jún. 17. 22:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!