Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy írjak több nézőpontos...

Hogy írjak több nézőpontos elbeszélést? (Hobbi-novella)

Figyelt kérdés

Saját szórakoztatásomra kezdtem írni egy novellát, amiben E/1 és E/3 elbeszélők váltják egymást. Sorközzel érzékeltettem a cserélődésüket. Eleinte jónak tűnt, de nem tudom, mennyire rontja az élvezeti értékét valaki számára, aki nem megálmodta a különböző jeleneteket. Mi a véleményetek?

(Szemléltetésképp:

“- Tehetek érted valamit? - kérdezte aggódva a szőke.

Úgy látszott, valóban meghatotta útitársa története. […]

Nem tudom miért hittem egy csavargóról, hogy lehet vidám is az életrajza. Tényleg ennyi megpróbáltatásban volt része, vagy csak belőlem akar szimpátiát kiváltani?”)

2021. máj. 27. 20:45
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Van ezzel valami célod? Ha nem szükséges a nézőpontváltás, inkább kerüld. Kezdőként főleg.

Amúgy ne csak sorközzel válaszd el. Tegyél még oda valamit, pl egy elválasztósort

így. Nem csak csillaggal lehet persze. És érdemes középre igazítani.

2021. máj. 27. 22:00
 2/7 A kérdező kommentje:
Az esetleges célom az, hogy mikor elragadják az indulatai a főszereplőt legyen egy narrátor, aki mégis képes objektívan közvetíteni a történéseket. Számomra komfortosabb így. Viszont a “térbeli ugrásokhoz”, mikor olyan szereplők párperces cselekvéseit írom, akikkel a hős később fog találkozni már befogtam a csillagos megoldást. Így túl sok lenne egy újabb tagoló jelzést bevezetni?
2021. máj. 27. 22:56
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Lehetne mondjuk úgy, hogy alapból E/3-ban írod, de mikor bejönne az, hogy a szereplő mond valamit (E/1), akkor annak a szövegnek a betűtípusát eldöntenéd.

Próbáld ki, ki kell tapasztalni, kinek mi "áll jól".

2021. máj. 28. 07:18
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. :)
2021. máj. 28. 10:19
 5/7 anonim ***** válasza:
34%
én is szoktam. amikor a főszereplő gondolkodik, mindig E1-et használok.
2021. máj. 28. 14:58
 6/7 anonim ***** válasza:
39%

#5 kiegésíztés:

sokkal személyesebb

2021. máj. 28. 15:00
 7/7 A kérdező kommentje:

Használsz mellette narratív elbeszélőt is? Ha igen, hogy oldod meg a kettő közti egyértelmű váltást?

Alapjaiban E/1-re épül a firkantásom, viszont néhol kellemesebbnek érzem az E/3-at. Ezzel az ugrálással nekem egyszerűbb, mert a főszereplő gondolatait is ismerteti E/1-ben, de nem kell attól tartanom, hogy a cselekmény kiváltotta érzelmei eltorzítják a valós történéseket. Ami elbizonytalanított az az, hogy míg én látom lelki szemeim előtt a jeleneteket, tehát félreérthetetlen épp kinél a szó, addig az olvasónak (talán) két mondatba is beletelhet, hogy érzékelje a cserét.

Most épp próbálkozok az átírással külön-külön E/1 és E/3 verzióban is, aztán meglátom melyik marad emészthetőbb a három közül. :)

2021. máj. 28. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!