Ajánlotok olyan Edgar Allan Poe/H. P. Lovecraft könyveket/elbeszéléseket, amik izgalmasak és le vannak fordítva magyarra?
E két íróval nem igazán vagyok tisztában, csak hallottam, hogy jók horrorban,sci-fiben és lévén, hogy nagyon kedvelem Stephen Kinget, érdekelne, hogy e két írónak milyen szerzeményei vannak.
Köszönöm
A jobbakról írok majd még egy választ, csak most merülök. Én a Cthulhu hívásával kezdtem, s nem bántam meg. :)
Lovecraft-nak 3 előnye van:
1. Elég rövidek az írásai (még a hosszabbak is)
2. Nem igazán van sorrend. (Bár vannak utalások a művek között, meg vannak amiket érdemes ismerni)
3. Mindig meglep. Ismerős az az érzés, mikor pl nézel egy horror filmet, s tudod hogy valami fog történni, és ezért annyira nem lep meg? Na, itt az után a történés után még fog történni valami, amire egyáltalán nem számítasz... (persze nem mindig)
Kedvenceim: (Próbáltam egy lehetséges olvasási sorrendben leírni, abból kifolyólag hogy hogy a legkönnyebb megérteni azt az világot ahol ezek játszódnak. Zárójelben azért jegyzem meg külön ,,sorrendet", mert ott nagyon ajálnom először a zárójelben levőt elolvasni)
~Cthulhu hívása
~Az őrület hegyei
~Dagon
~Árnyék Innsmouth fölött (Dagon, Cthulhu hívása után)
~Randolph Carter vallomása
~Hideg levegő
~A barlangi szörnyeteg
~A lopakodó félelem (A barlangi szörnyeteg után)
~Nyarlathotep
~Yig átka
~Rémület Dunwichben
~Alonzo Typer naplója
~A dolog a küszöbön
~Pickman modellje
~A ház, melyet mindenki elkerül
~A sötétség lakója
~Eónokon túlról
~Onnan túlról
~Suttogás a sötétben
~Szín az űrből
~Árnyék az időn túlról (Az őrület hegyei után)
~Kihívás a végtelenen túlról (az Árnyék az időn túlról után)
~Eryx falai közt
~Horror a múzeumban
A lényeg, hogy vannak
-olyan művek, ahol vannak (félmondatos) utalások valami másra, amit ha értesz, akkor kicsit érdekesebb (pl Az őrület hegyei - Árnyék az időn túlról - Kihívás a végtelenen túlról)
-olyanok amiket jobban értesz, ha valami mást is elolvastál előttük (pl Árnyék Innsmouth fölött - Dagon, Cthulhu hívása)
-meg olyanok, amelyeknek semmi közük sincs más művekhez (pl Eryx falai közt, Szín az űrből)
Illetve még a jobb művek közé szokták venni: Zarándokút Kadathba (a Pickman modellje után olvasd)(de ezt én személy szerint nem szeretem)
+ Lovecraft mítoszához kapcsolódóan vannak más művek is:
~A Fekete Kő - Robert E. Howard [ez hozzánk közel játszódik :) ]
~A bezárt szoba - August Derleth (ezt lehetőleg az Árnyék Innsmouth fölött meg a Rémület Dunwichben után olvasd)
~A túlélő - August Derleth (az Árnyék Innsmouth fölött után)
~A Toronyszoba ablaka - August Derleth
~ Vidámparki furcsaságok - Brian Lumley (a Cthulhu hívása után)
~ A látó - Bob Van Laerhoven (a Cthulhu hívása után inkább)
~A Bálvány - Lin Carter (a Cthulhu hívása és a Dagon után inkább)
~Ahol Yidhra jár - Walter C. DeBill, Jr
+ Ahol van egy (nagyon) kis utalás ránk magyarokra :)
~Erich Zann muzsikája - Howard Phillips Lovecraft
~Charles Dexter Ward esete - Howard Phillips Lovecraft
~A dolog a küszöbön - Howard Phillips Lovecraft
~A Fekete Kő - Robert E. Howard (itt mondjuk azért elég sok)
~Árnyak a kapu előtt - August Derleth
E. A. Poe művei megtalálhatók a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!