Miért a rossz regények népszerűek a Wattpaden?
Tudom, hogy többnyire nagyon fiatalkák olvasnak és írnak a wattpadre, de ez valahogy számomra nem magyarázza a jelenséget.
Van olyan, akinél rengeteg szavazat van meg komment, hogy így úgy amúgy nagyon fantasztikus az írása, pedig se a fogalmazási készsége, se az írásának tartalma nem éri el azt a szintet, ami egyáltalán élvezhető lehetne.
Ami a rosszabb, hogy vannak olyanok, amik mintha felnőtteknek lennének írva, ki is van téve a "mature" jelzés, de a fogalmazási stílus erőltetett, ripacskodó, kb. bármelyik kiadó visszadobná, hogy sz@r. Mégis, felnőtt emberek ömlengenek alatta, hogy mennyire gyönyörűen fogalmaz az illető, meg milyen csodálatos az egész.
Mellette találtam olyat, akinek kiadott regény színvonalú az írása, és alig nézték meg, alig tetszikelték. Pedig az tényleg minőségi (legalább a nyelvhasználat, a stílus, a tartalmat nem tudom, nem olvastam el az egészet egyelőre).
Miért van ez? Vagy én látnám rosszul?
Hát, azért George R. R. Martin már jó pár könyvön túl van, a Synus szerzője pedig elsőkönyvesnek számít (mint ahogy sokan mások is Wattpadon).
De miből gondolod, hogy nagy írónak próbálja feltüntetni magát? Nekem is időbe telt megérteni őt, mert sokszor nevetségesen komolyan veszi magát, de azt látom, hogy a kritikát érti és megérti, és rengetegszer elmondta, hogy még sok munka vár rá. Sőt, nem csak mondja, de dolgozik is.
Tényleg érdekel, miért látod így, mert a véleményed sokkal személyesebbnek és indulatosabbnak érződik annál, minthogy rátaláltál, olvastad őt, nem tetszett.
Nem indulatos egyáltalán, rengeteg ilyen könyv van fent. Csak csopikban láttam, hogy megy kicsit az egymás vállba veregetése. Ott is látom, hogy a haveri kör voteolgatja egymást, ami nagyon cukker meg minden, de így mind csak "wattpades" író marad. A többinél ugyanúgy fogom a fejem, de nem akarok neveket, címeket emlegetni, ezt is csak pont vki más hozta fel, azért reagáltam.
AMúgy jó példa volt valakitől a Szürke ötven árnyalata. Most felkapott, de én fogadni mernék, hogy 20 év múlva kb senki nem fog rá emlékezni érdemben. Ennek ellenére a Harry Potterre pl vagy a Tűz és jég dalára ugyanúgy emlékezni fognak, és nem csak a filmekre. Az ilyen wattpades izéknek meg ennyi se jut. AMúgy felesleges azzal védekezni, hogy első könyves író valaki vagy sem, ez nem kifogás arra, hogy látszik, hogy valakinek nem megy vmi... Én is kipróbáltam a kerámiaművességet, nem ment, abbahagytam. Nem csináltam tíz évig ugyanazt a vázát, hogy aztán is elmondjam, hogy dolgozok rajta, hogy egyre jobbá váljon :) De mindenkinek szíve joga olyan hobbit találni, amilyet akar.
Am én csak kíváncsiságból nézelődtem wattpaden, látom hogy nem fogok ott minőségit találni, mert ha van is, az úgyse népszerű aztán nem találom meg. Ne értsétek félre, nincs ezekkel gond, egy közönséget kiszolgál. De pl ha fizetni kéne ezekért, akár azért a synus bármiért is, szted ki venné meg? :) Szerintem kb senki a barátaikon kívül. Nincs ezzel gáz, csak én sokaknál látom, hogy bevédik magukat, hogy olyanokat keresnek, akik lájkokat osztogatnak, mert ha komolyabban gondolná a wattpadnál, sehonnan nem kapna visszajelzést sem.
Én fényképezek hobbiból, de látom, hogy vannak ilyen emberek ott is. Ha nem jót mondasz, megmagyarázzák, hogy nincs igazad ("lol, csak az aranymetszés szabályát hoztad fel meg az irányított fókuszt, minek is az, én művész vagyok"), és ezeknél is ezt látom.
Én eleve sz@r írónak látok vkit, ha minden második bejegyzésében hosszasan magyarázza a csopiban, hogy milyen a főszereplője, meg a hangulata, meg mit akart mondani a regényével. Ez a regényben kellett volna, h legyen. Ott tehát nem sikerült hitelesen megírni, ezért kompenzál. De nincs egyedül ezzel a synusos csajszi, csak ez nem irodalom, csak wattpados írás. Több ilyet is láttam, másoktól is, aztán ki is léptem a csoportból. Utána keresgéltem magamtól, akkor találtam jobbakat, böngészés eredményeképp. Ez ihlette a kérdést is. Mert amúgy előfordul ilyen jelenség a többi művészeti ágnál is, a gitáros csoport is tele van ilyenekkel. Valszeg a gitár meg az írás kb ugyanaz az embereknek: könnyen elérhető, ezért minden második ember azt hiszi, hogy ő tudja is használni/alkotni benne. És mindig van, aki megtapsolja, csak elég jól össze kell haverkodni a többiekkel.
Ahhoz képest, hogy nem tudod, ki ő meg hány éves, elég jól ismered a csoportaktivitását. :D És még mindig a frusztrációt látom, meg nem tudom, hogy a fényképezős bekezdés hogy jön ide, meg mit akarsz azzal mondani.
Hát nézd, te nem fizetnél érte, mert szemmel láthatóan nem ezt keresed egy történetben, de szerintem ha a Szürke ötvenet annyian megvették, akkor azért a Synust is megvenné legalább egy ember. De ezt majd a kiadók megmondják, ha esetleg elkészül vele, és elküldi nekik. Én azt mondom, mi csak maradjunk kritikus olvasók, és bízzuk az ilyen kérdéseket a nagyokra. :)
Most amúgy elbeszélgethetünk a hobbijainkról, csak ez nem fogja növelni a szavad megbízhatóságát. Művelt ember vagy széles érdeklődési körrel, megértettük, de ez mit bizonyít azon felül, hogy egy művelt ember vagy széles érdeklődési körrel? Azt, hogy igazad van, vagy hogy jogod van a véleményedhez, nem fogja igazolni. De mielőtt megijednél: jogod van a véleményedhez, csak ne felejtsd el, hogy amit le írsz, az a te szubjektív megítélésed (lásd: előző bekezdés).
Ezekben a csoportokban amúgy gyakori, hogy mindenki kicsit beszél a történetéről. Így hergelik egymást, hogy gátlástalanul lelkesedhetnek az írásuk iránt, ez egyáltalán nem a kompenzációról szól. Egy YouTuber (grafikus, 40 éves, apuka, sokat tapasztalt) mesélt az első évek megpróbáltatásairól, amikor az ember dolgozik, dolgozik, és nem éri el a segítő szakmai kezeket, vagy épp a közönségét sem. És ő is például azt mondta, hogy erre a legjobb megoldás, hogy kitartasz, és amíg kitartasz, addig az alkotótársaiddal nyafogsz azon, hogy szar az egész, és együtt ünneplitek, ha épp minden király. Szerintem ez tök jó, de elfogadom, ha ezt te nem tudtad megérteni vagy átélni, esetleg még zavart is. :) De ez semmiképpen nem mutatja azt, hogy rosszul végzi a dolgát, csak nagyon szereti csinálni. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy aki lerajzolja a karakterét, az lusta leírni a kinézetüket, miközben korrekt leírást adnak róluk a kéziratban. A kis summázós beszélgetések ráadásul segítenek is sokszor az íróknak, jobban átlátják, hogy pontosan mit akarnak megmutatni. Amíg egy készülő történetről van szó, addig mit számít? Nem a Star Warsos eset történik, amikor az Utolsó Jedik rendezője interjúkon magyarázta a plothole-okat. Az ciki volt! Ez csak ilyen alkotói lelkesedés, mindenki örül a saját fejének, és békében megvan a többiek között.
13: ha lehetne a kérdés témát, borítóképet beállítani, ez lenne! :D
14: A csoportaktivitást látja az ember, ha egy csoport tagja, igen. profiljára meg nem mentem rá soha, ezért írtam, hogy nem ismerem. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Meg mint mondtam,a csopiból is kiléptem, mert egyetlen valamire való regényt se reklámoztak ott, meg elegem lett ebből a nyálverésből.
Amúgy jogos, biztos van, aki megvenné. Bár nem a Szürkéhez hasonlítanám. Mert attól, hogy az egy szutyok (mert elég sok szempontból az, change my mind), attól még adott vmi újat. Belevonta a modern erotikus irodalomba a BDSM(-nek álcázott bántalmazás) elemeit, ezzel tudott ütni. Tehát vhol újított. Ugyanez a Twilight szériára is igaz, pedig az is borzalom, de mégis megvan a közönsége, mert lefed egy hiányt. De az említett iromány ezekhez képest is annyira low concept, hogy inkább a ponyvák világába illik. Persze azt is veszik, tehát jogos, megvennék, csak nem sokan. Azért a ponyvák között is verekszenek a legjobb címért meg hírnévért.
Frusztrációt látsz? Aranyos vagy :) Én meg azt látom, hogy sztem te vagy az író, aki itt próbálja eladni a történetét és sérti a kis lelkét, hogy vki nem találja jónak. Amúgy ha nem dobja fel valaki ezt a címet, eszembe nem jutott volna, mert elvész a wattis f_stornádóban jó pár másik cím között. Ezért is mondtam, hogy ha egy 16 éves szárnypróbálgatása, annak oké. De a hisztid alapján nem 16 évesnek tűnsz,inkább sértett túlkoros, alacsony önbecsléses asszonyságnak, aki úgy akadt rá az írásra, mint más a sálak kötögetésére, és azon álmodozik éjszakánként, mikor utálja az életét, hogy majd valaki végre elismeri hogy ő milyen fantasztikus.
AMúgy a fényképezőset azért hoztam ide, mert más művészeti területen is előfordul ez a jelenség. Abban a wattis csopiban pont azt láttam, hogy mindenki meg akar maradni a safe zone-ban, ahol elismerik, amit csinál, és inkább megmagyarázza, h miért jó így ahogy van. Tipikusan ez a "ez nem sz@r, hanem direkt csinálom így". Csak attól még vannak dolgok, amik nem ennyire hajlékonyak. Nem akarok ennél jobban részletekbe menni,mert oldalakat lehetne megtölteni vele, és úgy gondolom, akinek van önkritikája, annak nem kell ezt szájba rágni. Aki védekezni kezd egy kritika hallatán, annak az egó faláról lepattan minden külső vélemény és ösztönből reagál. Ez nem egyenlő az önkritikával. De mondhatjuk azt is, h az ellentéte.
Vicces azért, hogy szavak megbízhatóságáról beszélsz egy anonim oldalon. Eléggé betalált a véleményem az önérzetedbe, vagy mi? :D Mondtam, a wattin ott a közeg, ami tapsikol mindennek, az említett iromány ott tökéletesen jó helyen van. Leírhatnám neked, hogy kiadói szerkesztőként dolgoztam 6 éven keresztül, de számítana egy anonim oldalon? Nem fogok bizonygatni semmit, mert ez nem erről szól. Hogy a te önérzeted nem bírja elviselni azt sem, ha valaki megmondja, hogy szerinte nem jó az irományod, az már nem az én gondom, hanem a tiéd meg a pszichológusodé. Ha nincs: kéne, hogy legyen...
Az is mókás hogy ennyiből levágod, hogy művelt vagyok. Mert ez még mindig egy anonim oldal, ahol bárki vetíthet. Tudom, olyan,mintha magam ellen beszélnék, de hátha így észbe kap, aki olvassa, hogy az emberismeret nem itt kezdődik. Ahogy amúgy a műveltség sem. Max a félműveltség, ami ennyiből megállapítható, de az meg sose volt pozitiv fogalom.
AMúgy meg de, aki körbeírkál mindent az irományáról, meg magyarázgatást fűz mindenhez, az bizonytalan, és nagy eséllyel a kéziratán is meglátszik ez. Ezért is létezik a "halott író/költő" hozzáállás, akkor is, ha nem halott. Ha utólagos magyarázgatásra szorul vmi, akkor az egy sz@r.A karaktereket lerajzolása meg nagyon tündibündi, amíg valaki nem lépi túl a 14. életévét, mert utána csak creepy (kivéve, ha grafikus, vagy egyéb művész és szolgál egyéb célt IS a kép azon kívül, hogy "lerajzolom, hogy mások is lássák, hogy néz ki"). AMikor rajzocskákat látok elvileg felnőttek írásánál, akkor tudom, hogy az a kézirat kuka.
Ha tényleg te vagy annak a synusos izének az írója, akkor nem csoda, hogy felhoztad ezt, mert amikor láttam, annak is vmi gyerekrajzos borítója volt. Aucs. Hát, sorry. Persze nyilván, a 12-14 éves olvasótábort ez nem fogja távol tartani, szóval nem baj az. De ez nem irodalom, ez jóindulattal is ponyva. Ha valaki meg ennyire nem tud megbirkózni azzal, hogy valakinek nem jön be "műve", ráadásul próbálja a saját írását anonimitásba burkolózva propagálni, az járjon inkább pszichológushoz.
Amúgy köszönöm a válaszokat mindenkinek! Igazából nem mondom, hogy teljesen megértettem a jelenséget, de érdekes volt a válaszokat olvasni! :)
„Miért a rossz regények népszerűek a Wattpaden?”
Hát, ez a milliódolláros kérdés. :D Szerintem olyanokkal állítható párhuzamba, mint a „Mi van a halál után?” meg „Mi az élet értelme?”. Fontos kérdések, és bár égető szükség lenne válaszokra, de csak spekulációk vannak. Erre konkrét választ sosem fogsz kapni, úgy érzem, de azért felfedezhetünk bizonyos tendenciákat, amik segítenek megérteni a jelenséget.
1. a Wattpad közönsége főleg a 10-15 korosztályból kerül ki, ami két dologhoz vezet. Egyrészt még nincs meg a kialakult ízlésviláguk, ami ahhoz kellene, hogy elkülönítsék az egyértelműen gagyi minőséget a jó minőségtől, másrészt sokan közülük írnak is, és hát miről másról is írnának, mint amiről olvasnak? Nagyon sokan azt reprodukálják, amit látnak, ezért van olyan sok rosszfiús, elrablós, szexis, tanáros, akármilyen történet. Azt írják, amit olvasnának, és azt olvassák, amit írnak is.
2. Iszonyatosan nehéz újként érvényesülni az oldalon, mert két lista van a tagekből (romantikus, fantasy, pingvin, sajttorta, gimi, stb címszavak alapján): az új frissítések (ahonnan nulla követővel próba-szerencse alapon lehet bevonzani érdeklődőket, és ez az elején a legnehezebb, amikor semmi megtekintése meg csillaga nincs az embernek), illetve a ranglista (hot, azt hiszem). Itt meg az számít, hogy mennyi megtekintésed, látogatód, csillagod, kommented, stb volt előző nap (?), előző héten (?) vagy hasonló. Pontosan senki nem tudja, hogy működik ez a rangsorolós rendszer, néha nagyon randomnak tűnik. De a lényeg: az, ami amúgy is sok figyelmet kap, felmegy a ranglistán, ahonnan… még több látogató érkezik. Szóval az kapja a sok látogatót, akinek amúgy is van. Gáz a helyzet, mi? :D
3. Az algoritmus… nem túl jó. (és ez enyhe kifejezés) A főoldalon bedob egy csomó HP meg kpop fanficet olyan barátaimnak, ahol ezek a tagek tiltva vannak. Bedobja az ember sajátját „Try something new” alatt. Emellett a rangsorolás sem túl megbízható, figyelemmel követtem egy ideig, és nagyon random néhány helyezés, mintha az első pár helyezett „beragadt” volna, nem mozdulnak, bezzeg amikor nekem az új rész után 3-4 nappal leesik a látogatottság (mert a rendszeres olvasóim már végigolvasták a részt), akkor az azonnal meglátszik a rangsoroláson. Puff. :D Szóval fogalmam sincs, de itt valami nem működik jól.
4. Az ilyen történetek, mint amiket leírsz, általában 300-1000 szavas részekkel operálnak. Ezeket nagyon könnyű elolvasni egyhuzamban, és hát szerintem egy valamire való fejezet olyan 2000 szónál kezdődik. Amíg valaki elolvas egy jobb sztoriból egy 3000 szavas fejezetet, addig az általad leírt gagyikból el lehet olvasni 3-10 db fejezetet, így pedig több megtekintést és csillagot kap ugyanannyi szövegmennyiségre, ami minőségben is valószínűleg gyenguskább.
5. Ja és persze: a témák. Ahol előkerül egy rosszfiú vagy valami szexisebb téma, azt jobban olvassák, megvalósítástól függetlenül.
6. Katasztrófaturisták. Ők csak ironikusan olvassák ezeket. Ők nem csillagoznak. De attól még ott vannak és egy gagyi sztori népszerűségét növelik. Mert az algoritmus nem tudja, hogy csak ironikusan olvassa az adott illető.
„rengeteg szavazat van meg komment, hogy így úgy amúgy nagyon fantasztikus az írása, pedig se a fogalmazási készsége, se az írásának tartalma nem éri el azt a szintet, ami egyáltalán élvezhető lehetne.” Több éve itt vagyok, és hát meg kell mondanom, nagyon egyetértek veled, egyszerűen nem fér a fejembe, amikor valami elrablós-nemi erőszakos, gagyin kivitelezett wattpadsztorira írják, hogy milyen jól ír a szerző és mennyire csodálatos és átérezhető. Nem vagy egyedül ezzel a jelenséggel, nyugi.
A „Mature” jelző meg azért van kint ugye, mert olyan tartalom van benne, amit nem lehet simán kirakni. Pl erotikus tartalom, gyilkosság, kínzás, halál, stb, erre van a szabályzat, ott részletesen le van írva, hogy mikor kell kitenni. Ez nem jelenti azt, hogy felnőttek a célközönség (vagyis papíron igen), csak azt, hogy kötelező számára ebbe a kategóriába besorolni, mert különben leszedik. Szóval ezeknél azért látsz „Mature” jelzőt, mert ilyen elem van benne (leggyakrabban erotika, mert… hát ja). A kommentelők meg a legtöbbször nem is felnőttek, mármint, ez az internet, én is el tudnám játszani, hogy 10 éves vagyok, akkor egy 13 éves is be tudja pipálni, hogy persze, elmúltam 18, hogyne… :D
És még egy meglepetés: a Wattpad 99%-át visszadobná egy kiadó. Ezért vannak Wattpadon, és nem könyvesboltban.
„Mellette találtam olyat, akinek kiadott regény színvonalú az írása, és alig nézték meg, alig tetszikelték. Pedig az tényleg minőségi (legalább a nyelvhasználat, a stílus, a tartalmat nem tudom, nem olvastam el az egészet egyelőre).” Ehhez tudsz esetleg címet vagy linket csatolni? Sajnos nagyon sok az ilyen méltatlanul hanyagolt írás, de mi igyekszünk segíteni, van egy versenyünk (Best of Wattpad – Hun, a Wattpadon „BestofWPHun” felhasználónéven találod meg). Be lehet nevezni saját írást is, de más írását is (engedéllyel), pont azért, hogy ezeket a meg nem talált kincseket népszerűsítsük, és ne annyira a nulla helyesírású, „Tanárom szexrabja vagyok” és hasonló témájú cuccok legyenek elöl, amikről te is beszélsz. :D
Ez a válaszom az eredeti kérdésre, de igazából a többi válaszhoz is szeretnék hozzászólni.
Kedves 4-es! Szerintem ezt rosszul gondolod. Nem tehetünk ennyire univerzális kijelentéseket, főleg nem egy olyan oldalon, ahol ennyire lutri az egész algoritmus, ami tele van kiforratlan ízlésű olvasóval, emellett azt sem tisztáztad, hogy mit jelent a megfelelő készség és mi az, ami megüt egy szintet. Nagyon mást érthetnek emberek alatta, mert ugye valakinek pusztán a helyesírás is egy szint már. (de azzal egyetértek, hogy lehet valami minőségi attól függetlenül, hogy nekem nem jön be. Pl számomra ilyen az Egri csillagok: látom az értékeit, de nagyon nem az én ízlésem)
Amúgy nem tudom, mit keres itt a Synus, mert az a regény se nem rossz, se nem népszerű (500 csillagtól lehet valamit jóindulattal „népszerűnek” nevezni szerintem, de persze nem minősíti a történetet ez a szám, stb, stb, tudjátok).
Kis helyreigazítás, kérdező: „Messze nincs akkora tartalma számomra, hogy egyáltalán sci-finek lehessen nevezni.”. Az a nagy hírem van, hogy ezt nem te döntöd el, a zsáner pedig nem minőségjelző. Sci-fi, mert olyan elemekből áll, pont. Hogy jó-e vagy sem, az eldönthető, de ugye a zsáner nem minőség alapon megy.
Egyébként, huh, hát. Meddig olvastad a Synust? 7 fejezet vagy mennyi van fent, ez alapján nem nagyon lehet megítélni, hogy milyen a tartalma meg a mondanivalója. (ha már a Szürkét hoztad fel, hogy újít legalább – oké, de kiderült ez az első pár fejezetben? nem olvastam, de feltételezem, nem) Én nem mondom, hogy jó lesz (hát ki tudja? nem vagyok jós), de azt sem, hogy nem. Ennyi alapján könnyelműség ilyesmit kijelenteni, és megfontolt véleményező szerintem nem tenné.
A fogalmazás meg…. szerintem nem ripacskodó, én ilyet nem érzékeltem, amikor olvastam. Szép, választékos, gördülékeny, minőségi szöveg szerintem, meg a 10 másik zsűritársam szerint is. A kiírásban szereplő kérdésedre („Vagy én látnám rosszul?”) én általánosságban véve azt mondanám, nem látod rosszul, mert sok az olyan sztori, ami nem érdemli meg a népszerűséget, de a Synus-szal kapcsolatban szerintem rosszul látod a helyzetet. Nem ez a regény jut eszembe, amikor arra gondolok, hogy rossz wattpados „könyv”, nagyon nem ennél a minőségnél kezdődik ez a kategória. Megmondom őszintén, nálunk ez a történet nyert az egyik fordulóban, és abban a teljes zsűri egyetértett, hogy minőségi történet. Nagyon örülnénk, ha ez lenne a „minimumszint” a versenyen, de bármennyire is próbálod úgy beállítani, ez nem a Wattpad trash kategória. Egyáltalán nem hibátlan a történet, de ezt jeleztük is a kritikában (az eleje kicsit túl lassú és vontatott, néhány mágikus elem nem eléggé letisztázott, a központi rejtély szintén túl homályos és nem kap elég kapaszkodót az olvasó, stb), amit reméljük, megfogad az írója (ha meg nem, így jártunk). Persze, nem mindig igaz, hogy az olvasók tudják, mi a jó (lásd a fent említett történettípusokat), de őszintén kétlem, hogy egy válogatott emberekből álló társaság (ahol a bekerüléshez is „felvételizni” kellett) ilyen hibát vétene, és egy alapjaiban „rossz” történetet hozna ki győztesként. Ha kaptunk volna ennél jobbat, az nyert volna, a lehetőség pedig mindenki előtt ott van, ha olvastál olyan sztorit, ami szerinted érdemes a figyelemre, nevezd be, és szívesen reklámozzuk, ha megüt egy színvonalat szerintünk is. De mondom, valószínűtlennek tartom, hogy ekkorát tévedne ennyi kompetens ember – igen, középszerű történetek is nyerhetnek nálunk (nem mindig olyan jó a felhozatal), de „rosszak” semmiképp sem. Ez egy teljesen korrekt első draft, nem nagyon látom vele a nagyobb problémákat (a kisebbeket meg már jeleztük). Amit fent is írtam az Egri csillagok kapcsán, van olyan regény, ami objektíve jó, de valahogy nem az én ízlésem, és neked is biztos van ilyen, csak fel kell ismerni. Szerintem a Synus ilyen lehet neked, amivel semmi baj nincs, mindenkinek megvannak a preferenciái, és idővel, sok olvasással meg kritikus gondolkodással disztingválni is tudsz majd, és nem lesz olyan összezavaró az irodalmi világ számodra. :) (én is nyugodtabban alszom, amióta ezzel tisztában vagyok)
„Én eleve sz@r írónak látok vkit, ha minden második bejegyzésében hosszasan magyarázza a csopiban, hogy milyen a főszereplője, meg a hangulata, meg mit akart mondani a regényével. Ez a regényben kellett volna, h legyen. Ott tehát nem sikerült hitelesen megírni, ezért kompenzál.” Jó, ez meg hülyeség. :D A legtöbbször azt se tudja az ember, hogy melyik szereplő melyik történethez tartozik, nem a bizonyítványát magyarázza az ember ilyenkor, hanem megosztjuk a tapasztalatainkat és a látásmódunkat, egyfajta workshop. Senki nem fogja nekik végigolvasni a rengeteg kommentet, erre nem is számít senki (legalábbis senki épelméjű), az írásuktól teljesen függetlenül beszélnek ezekről, sőt, igazából maximum olvasócsalogatónak jók ezek (kiderül belőle ez-az, néhány elem, amire esetleg kíváncsi lehet valaki). Ez megint olyan, hogy neked nem kell feltétlenül kedvelned a jelenséget, de emiatt megint balgaság leírni valaki írói kvalitásait – pusztán azért, mert szeret a történetéről meg a karaktereiről beszélni. Jó, persze, mondtad is, hogy nem szoktál írni, szóval lehet, hogy neked tényleg nem átérezhető ez a vágy a tervek és elgondolások megosztására, és nem is kérem, hogy megértsd, milyen ez, de szerintem semmiben nem különbözik ez attól, mint amikor egy híres írót kérdeznek erről meg arról a karakterről vagy fordulatról, és ő mesél róluk. Csak itt a kérdés mindenkihez szól, hogy addig is fontosnak érezhessük, amit csinálunk, amíg még nem egy könyvesbolt polcain csücsül a művünk, hanem csak készülget. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!