Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kezdtetek történeteket...

Hogyan kezdtetek történeteket bétázni?

Figyelt kérdés

Gondolkodom, hogy könyvszerkesztéssel foglalkozzak a jövőben. A könyvmolyképző kiadó tart évente ilyen képzést, ami természetesen előzetes tapasztalatokra épül, illetve ez a tapasztalat azt is meg tudja mutatni, vajon nekem való foglalkozás-e ez.

Kíváncsi vagyok, ti hogyan kezdtetek neki? Hogyan zajlik egy novella-történet-regény bétázása nálatok? Mire figyeltek, mire nem? Jó tanácsok hozzá? Vagy csak kezdjek neki minden háttértudás nélkül, aztán minél többet csinálom, annál jobban fog menni?

Ugyanitt érdekelnének jó anyagok, cikkek, könyvek a dramaturgiával kapcsolatban.

2021. ápr. 13. 13:07
 1/2 anonim ***** válasza:

Én először a világ bétái egyesüljetek fb csoportba jelentkeztem be, hogy elvállalok egy-két bétázást. Az egyik csajjal annyira összebarátkoztunk, hogy most már folyamatosan küldjük egymásnak az írásainkat. Tőle ilyen olvasói véleményt kapok inkább.

Aztán a barátnőmnek szoktam küldeni, mert róla tudom, hogy őszintén megmondja, milyen. És nem néz hülyének, hogyha olyanokat kérdezek, "Mit éreztél olvasás közben? Milyen volt a hangulat? Szerinted ezt jól fogalmaztam meg?"

Aztán az egyik rokonomnak szoktam küldeni. Meg néha a magyartanáromnak, aki a helyesírást javítja ki, ha egy-egy pályázatra jelentkezem.

Volt még egy-két béta, akiket innen szedtem össze, egy-kettő, akiket WP-ről. Csak az a baj, hogy ők mind lányok (ahogy én is), és így nem tudom, hogy egy srácnak mi lenne a véleménye róla. Viszont a csajok is elég korrekt véleményt adnak.

De végül is abban is igazad van, hogy kezdd el valahol, aztán rájössz, mit hogyan kell.

2021. ápr. 13. 13:24
 2/2 anonim ***** válasza:

Én nagyrészt csak a megfogalmazásra és a helyesírásra/nyelvhelyességre figyelek, konkrét történeti tanácsot nem szoktam adni - elsősorban azért, mert nem kész írásokat bétázok, hanem online írók dolgait fejezetről fejezetre.

Mondjuk nagyon szívesen megtanulnék történetfelépítési tanácsot is adni, csak sajnos eddig nem volt lehetőségem belerázódni a bétázás ezen aspektusába.

2021. ápr. 13. 13:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!