Hogyan olvassam?
Milyen sorrendben érdemes olvasni Tolkien könyveket? Nagyon tetszik és szeretem A Gyűrűk ura világát, de eddig csak a filmeket láttam és kezd egyre jobban érdekelni, hogy milyenek is a könyvek. Az összes ezzel kapcsolatos művét el szeretném olvasni az írónak viszont, hogy kerek legyen a történet nem tudom pontosan milyen sorrendben is olvassam el.
Köszi a segítséget!
Először a Hobbit, utána a Gyűrűk ura, aztán a Szirmarilok és a többi mű.
kb. Így célszerű, de az se baj, ha a GyU-val kezded, csak nem biztos hogy érted majd az összes utalást, bár láttad a filmeket, valószínűleg érteni fogod.
Én a Gyűrűk Urával javasolnám kezdeni, mert az helyezi a központi történések színpadára az olvasót, és egyben mértékadó, stílusteremtő mű is. Nem baj, hogy kronológiailag nem a kezdeteknél indul, ellenben felébreszti az olvasó érdeklődését az egész univerzum részletei, a történelmi előzmények iránt.
A Hobbit közvetlen történeti előzménye mindennek, de tudni kell, hogy azt fiatalabb korosztálynak, gyerekeknek írta - ennek megfelelően más azért a stílusa is (kicsit meseszerűbb). Lehet ezzel folytatni, bár én annak idején az őstörténettel, a Szilmarilokkal mentem tovább, ami teljesen beszippantott, még jobban élveztem, mint a Gyűrűk Urát. A Szilmarilokban leírt grandiózus világbemutatás mellett igazából a Hobbit története valójában egy epizódszerű kaland csak, rám nem volt akkora hatással, mint a másik kettő, de a teljes kép kedvéért mindenképp el kell olvasni.
E három után jöhet a többi, ott már kevésbé számít a sorrend, de célszerű talán az Elveszett mesék könyvével folytatni: különálló történetek gyűjteménye, sok ismerős lesz majd benne a Szilmarilokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!