Jules Vernén kívül vannak sci-fi írók, akik érdekesek a tudomány számára?
Tudod kérdező az a nagy baj, hogy te azt hiszed, hogy Verne valami rendkívüli vizionárius volt, pedig nem volt. Egy sci-fi író volt, fogta korának tudományos eredményeit, feltételezte, hogy ezeket a jövőben tökéletesítik, és ennyi. Nem értem, hogy ezen mi az olyan csodálnivaló, amit sok ezer másik író ne csinálna meg manapság?
Csak egy példa pl. tengeralattjáró, mekkora "vizionárius" volt Verne, hogy kitalálta...ja nem, az elő tengeralattjárók ekkoriban már a vízben voltak, konkrétan az amerikai polgárháborúban egy még kézi erővel hajtott mini tengeralattjáró el is süllyesztett egy felszínit, és ez tíz évvel a Nemo kapitány megjelenése ELŐTT volt! Most komolyan akkora nagy vizionárius meg jós volt? Szinte minden, amit "kitalált" már létezett modellek formájában, tudományos expokon, szabadalmak formájában, saját maga mondta, hogy ő az inspirációit a tudomány már meglevő eredményeiből nyeri. Ha már a Nautilusról írok, amikor megírta a könyvet már léteztek az első akkumulátorok, az első villanymotorok és az első tengeralattjárók, szerintem nem volt olyan nagy teljesítmény összerakni a hármat egymásba.
Vagy pl. Utazás a Holdba..mikor ő erről regényt írt egy orosz matektanár meg leírta a hozzá való matematikát is, ugye Ciolkovszkij.
Tehát abból a tévedésből indulsz ki, hogy Verne így "kiszopta" a kisujjából ezeket a dolgokat, pedig nem, ő a korának meglévő innovációit gondolta tovább, ahogy a mai sci-fi írók is teszik, ettől sci-fi a sci-fi. Szóval a kérdésedre a válasz, hogy nézz utána kik a hard SF írok, ők mind pontosan ugyanezt csinálják.
üdv 1-es válaszoló voltam
ezek mind jó megállapítások, több forrást megnéztem pl. ez,
a kérdésem továbbra is azonos, hogy vannak e még ekkora hatású szerzők akik sok találmányt tudtak belőle előre. köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!