Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Jules Vernén kívül vannak...

Jules Vernén kívül vannak sci-fi írók, akik érdekesek a tudomány számára?

Figyelt kérdés
tehát elképzeléseik egész közel kerültek a tudomány területén, alapot szolgáltatva

2021. febr. 28. 22:19
 1/10 anonim ***** válasza:
53%
Jules Verne miben is volt olyan "érdekes" a tudománynak? Semmivel nem volt ő tudományosabb a maga korában mint a mai korunk hard SF írói. Csal fogta az akkor meglévő ismereteket, technikai vívmányokat és elképzelte a felhasználásuk határait. Ezt ma is rengetegen csinálják.
2021. febr. 28. 22:32
 2/10 anonim ***** válasza:
91%
Asimov, és Lem lenne szerintem mindenki első két tippje.
2021. febr. 28. 22:35
 3/10 anonim ***** válasza:
79%
Akkor már inkább Asimov.
2021. febr. 28. 22:35
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
Verne sci-fi író volt?! OO
2021. márc. 1. 15:42
 5/10 Mojjo ***** válasza:
86%
@4: Többek között. Csak akkoriban még senki nem tudott róla, ő maga sem. De pl Babits meg Mikszáth is írt olyan regényeket, amiket ma egyértelműen sci-finek neveznénk.
2021. márc. 1. 16:02
 6/10 A kérdező kommentje:
#1 elképzeléseinek 2/3-át megvalósították. ezért kérdem, vannak e rajta kívül szerzők, akiknek elképzelései közel álltak a mai fejlettségi szinthez.
2021. márc. 1. 18:47
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Tudod kérdező az a nagy baj, hogy te azt hiszed, hogy Verne valami rendkívüli vizionárius volt, pedig nem volt. Egy sci-fi író volt, fogta korának tudományos eredményeit, feltételezte, hogy ezeket a jövőben tökéletesítik, és ennyi. Nem értem, hogy ezen mi az olyan csodálnivaló, amit sok ezer másik író ne csinálna meg manapság?

Csak egy példa pl. tengeralattjáró, mekkora "vizionárius" volt Verne, hogy kitalálta...ja nem, az elő tengeralattjárók ekkoriban már a vízben voltak, konkrétan az amerikai polgárháborúban egy még kézi erővel hajtott mini tengeralattjáró el is süllyesztett egy felszínit, és ez tíz évvel a Nemo kapitány megjelenése ELŐTT volt! Most komolyan akkora nagy vizionárius meg jós volt? Szinte minden, amit "kitalált" már létezett modellek formájában, tudományos expokon, szabadalmak formájában, saját maga mondta, hogy ő az inspirációit a tudomány már meglevő eredményeiből nyeri. Ha már a Nautilusról írok, amikor megírta a könyvet már léteztek az első akkumulátorok, az első villanymotorok és az első tengeralattjárók, szerintem nem volt olyan nagy teljesítmény összerakni a hármat egymásba.

Vagy pl. Utazás a Holdba..mikor ő erről regényt írt egy orosz matektanár meg leírta a hozzá való matematikát is, ugye Ciolkovszkij.

Tehát abból a tévedésből indulsz ki, hogy Verne így "kiszopta" a kisujjából ezeket a dolgokat, pedig nem, ő a korának meglévő innovációit gondolta tovább, ahogy a mai sci-fi írók is teszik, ettől sci-fi a sci-fi. Szóval a kérdésedre a válasz, hogy nézz utána kik a hard SF írok, ők mind pontosan ugyanezt csinálják.

üdv 1-es válaszoló voltam

2021. márc. 1. 20:48
 8/10 A kérdező kommentje:

ezek mind jó megállapítások, több forrást megnéztem pl. ez,

[link]

a kérdésem továbbra is azonos, hogy vannak e még ekkora hatású szerzők akik sok találmányt tudtak belőle előre. köszi!

2021. márc. 2. 12:39
 9/10 anonim ***** válasza:
75%
Lem is zseni, illetve Asimov, Philip K. Dick, George Orwell-na az ő elképzelése most valósulgat-elég gáz világ lesz.
2021. márc. 4. 15:14
 10/10 anonim ***** válasza:
52%
Orwell világa annyira nem scifi szerintem. de az tény hogy egy ideje már valósulgat. :)
2021. márc. 4. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!