Milyen nehéz a forgatókönyvírást megtanulni?
"Tehát legyen meg a kellő helyeken az ii, az első és második fordulópont, midpoint, stb."
Ehhez a strukturához akkor is alkalmazkodni kell, ha sorozatforgatókönyvet írunk?
Voltaképpen egy 20-25 perc/epizód formában képzelem el.
Köszönöm az ajánlatot, majd mindenképpen elküldöm.
Én azt szoktam mondani, hogy a művészetben nincsenek szabályok, csak követendő példák!
Ha forgatókönyvíráson, avagy könyvíráson gondolkodol, akkor ugyanez a szabály érvényes. Én így már több mint 3 éve írok a fiókomnak, és van egy-két szerzeményem, amelyek ellenmennek mindazon szabályoknak, amelyek a legtöbb helyen, fórumokon ki vannak emelve. Főleg kezdőként azt tanácsolom, hogy ne "tanuld" a forgatókönyvírást, hanem a Te meglátásod, a Te gondolkodásmódod alapján vágj bele, persze tüzetesebben átgondolva, mert akkor nem lesz egy sablonos szöveg, amihez csupán a lelkesedésed kötődik.
Mióta én létrehoztam a saját technikámat írásra, párbeszédre azóta jobban kötődök a történeteimhez, a karaktereimhez, mert gondolataimban elmesélem a történetet(kivétel nélkül múlt időben írok), megszemélyesítem a karaktereket és létrehozom a cselekménysorozatot.
Elsősorban a hangulatomhoz kötöm az írást, hogy az adott történeti cselekvést, helyzetet a lehető legnagyobb beleéléssel(?) tudjam elmesélni. Én nem a papír előtt görnyedve kezdem el az írást, hanem az adott hangulathoz mérten, szinte bárhol. Fürdőkádban, este a 17-es villamoson, munka közben, stb. A fejemben megfestem a helyszínt, lefuttatom a párbeszédeket, és kameraszögeket változtatok, hogy filmszerűnek hasson, és hogy jobban emlékezzek a jelenetekre, a környezetre, ezáltal lehetővé téve a könnyebb és átláthatóbb írást. A párbeszédet kétszer-háromszor is felmondom magamban, mielőtt papírra vetem, ezzel is csökkentve a hibák lehetőségét.
Ez a technika közel nem egy profi technika, sőt ez még talán nem is annak nevezhető, viszont gyakorlás kíséretében működhet.
Remélem, hogy valamelyest hasznos volt ez számodra,
Sok sikert!
Zoltán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!