Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi alapján választasz ki egy...

Mi alapján választasz ki egy könyvet amit elolvasol?

Figyelt kérdés

Ha valaki ajánl neked egy könyvet, mi az amivel igazán kíváncsivá tud tenni? Mármint, hogy elmeséli a tartalmát vagy csak a saját véleményét mondja el róla?

És mi alapján választotok ki egy könyvet,amit elolvastok? Ha sokaknak tetszik, vagy ha film készül belőle? Vagy mondjuk ha az író személye érdekes, elolvasol egy könyvet tőle?

2020. dec. 2. 21:37
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy igazán elgondolkodtató kérdés. Igazából ez nekem mikor hogy. Van, amikor abszolút a borító alapján ítélek, és ha tetszik a borító, és maga a műfaj is legalább egy kicsit bejön, akkor elkezdem olvasni a könyvet. Egyébként ez egyrészt elég rossz dolog, mert sokszor volt már olyan, hogy a borító fogott meg, megvettem a könyvet, és egyáltalán nem tetszett. Csak tudod, annyira megtetszett a borító, meg így maga az egész hangulata, hogy olyan érzésem volt, hogy nekem ezt meg kell vennem. Viszont találtam már ilyen módon tök jó könyveket is.

Nos, a könyvek hátulján elszoktam olvasni mindig azt a kis ajánlót/fülszöveget, de én próbálok nem arra hivatkozni, mert abban már nagyon sokat csalódtam. Volt olyan, mikor elolvastam a fülszöveget, és a könyv teljesen másmilyen volt stílusilag is, maga a megfogalmazás teljesen más volt. Pl. volt már olyan, hogy azt hittem a tartalom alapján, hogy egy kis könnyed szerelmes történet, erre mikor elkezdtem olvasni, pár oldalanként mindig ott voltak az erotikus részek. Én pedig a fülszöveg alapján erre nem számítottam, egyáltalán nem, mert olyan kis könnyednek tűnt az egész.

Viszont volt már olyan is, hogy a könyvborító tetszett, a cím is, a tartalom viszont nem annyira fogott meg, de így is elkezdtem olvasni a könyvet. Így is voltak pozitív tapasztalataim, és negatívak is.

Összegezvén én azt mondanám, hogy én inkább a borító és cím alapján ítélek, a fülszöveg nem annyira érdekel.

Illetve ha valaki ajánl nekem könyvet, én azt szeretem ha nem csak felszínes a tartalmat mondja el, hanem egy kissé belemegy a sztoriba, akár enyhén spoileresen is. Na, az már van, amikor feltudja kelteni a figyelmem, de sokszor maga a szimpla felszínes tartalom nem annyira.

Illetve szoktam Moly.hu-n és Goodreadsen is véleményeket olvasni, főleg akkor, ha rendesen nyomtatott formában veszem meg a könyvet (sokszor e-bookon olvasok csak). Sokszor a vélemények nem befolyásolnak, volt már, amikor volt rengeteg negatív vélemény egy könyvről, de attól függetlenül elakartam olvasni. Hát, a véleményekre kellett volna hallgatnom. :D Persze nem azt mondom, hogy a véleményekre szentírásként kell tekinteni, mert amennyi ember, annyi vélemény, valakinek bejön egy adott könyv, valakinek nem. Viszont azért érdemes őket lecsekkolni.

Engem speciál annyira nem érdekel, ha egy nagyon felkapott könyvről van szó, csak azért, mert népszerű, nem fogom elolvasni. Sőt, az egyetlen könyv, ami így eléggé felkapott volt és el is olvastam, azt Cassandra Claretől A végzet ereklyéi könyvsorozat, de azt se olvastam végig. Azonkívül pedig nem hiszem, hogy sok felkapott könyvet olvastam volna. Szóval nekem nem számít, hogy mennyire népszerű egy könyv.

Nagyon ritkán szoktam az író miatt elolvasni a könyvet. Annyira nem érdekel, hogy ki írta a könyvet. Kedvenc íróm sincs, nem szoktam csak azért könyveket olvasni, mert az a bizonyos író írta.

Szóval én többnyire a cím, borító alapján ítélek, + elolvasom a fülszöveget, ajánlót, de nem feltétlen arra hagyatkozom. Véleményeket szoktam olvasni, de általában azoknak sincs döntő ereje. Sok könyvnél, ha már csak ránézek, sokszor érzem, hogy "ezt el kell olvasnom". Leginkább a megérzésemre hagyatkozom. :D

Nagyon összevisszaság lett ez, de ez van akkor, amikor az ember siet, de rengeteg dolgot le akar írni. :D

2020. dec. 5. 13:37
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha megfog egy cím vagy egy borító, akkor elolvasoma tartalmát. Ha az megragadja a figyelmem, elolvasom a könyvet, ha nem, akkor nézelődök tovább.
2020. dec. 5. 22:39
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ!! :)
2020. dec. 6. 16:39
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Vannak nevek ( írók), akik nálam garanciák, hogy tetszeni fog az adott könyv. ( Stephen King, Dean Koontz, Robin Cook, Joe Hill, Jodi Picoult, Darren Shan, George RR Martin, Tolkien, James Herbert, Dan Brown, JR Ward, Cassandla Clare)

Aztán pl nézek könyvajánlókat ( youtubereket), ott beszélnek a könyvek tartalmáról is, és ha megtetszik valami, utánanézek. Így ismertem meg pl Carlos Ruiz Zafón munkáját . A köd hercegét pl már olvastam is, nagyon bejött, szóval megvettem a könyveit. Jövőre is olvasok majd tőle.

Egyébként meg itt gyakorin is el szoktam olvasni a kérdések alatti könyvajánlásokat:)

Vagy szimplán beírok keresőbe egy adott műfajt amit szeretek, horror, krimi, scifi, fantasy, utóbbira pl kidobott egy csomó könyvet. Ezzel a módszerrel akadtam rá egy olasz szerzőre akit kedvelek ( Licia Troisi), vagy CC Végzet ereklyéi sorozatra.

2020. dec. 17. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!