Valóban korai lenne egy 14-16 évesnek Dosztojevszkij?
Én 14 éves koromban olvastam először tőle, a Bűn és bűnhődést, majd a Feljegyzések az egérlyukból-t. Utána volt egy kb. fél-1 éves kihagyás, majd nagynénémtől megkaptam a Félkegyelműt, amit jelenleg is olvasok. Ha azzal végzek, akkor még tervezem elolvasni az Ördögöket is, amit időközben megtaláltam apukám könyvespolcán.
De amellett, hogy pár ember büszke volt rám azért, hogy ilyeneket olvasok, (Bár nem tudom miért kell ezért büszkének lenni, elvégre azért olvasom, mert érdekel.) sokaktól megkaptam, hogy korai, mert még úgysem értem.
Pedig valamennyire biztos hogy értem. Irodalom tanárom mondta egyszer, hogy a megértésnek különböző szintjei vannak, szóval én lehet, hogy egy alacsonyabb szintet értek csak meg, de az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem értem.
De egy kicsit elbizonytalanodtam... tényleg korai lenne? Furcsa vagyok? Persze mindegy, hogy milyen választ kapok folytatni fogom, de érdekelne mások véleménye.
"Irodalom tanárom mondta egyszer, hogy a megértésnek különböző szintjei vannak, szóval én lehet, hogy egy alacsonyabb szintet értek csak meg, de az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem értem."
Amit az irodalom tanárod értett ezalatt, azt a manapság népszerű animációs filmekkel lehet a legegyszerűbben megmagyarázni.
A gyerekek értik a cselekményszálat, megértik, hogy mi miből következett és mi a végkifejlet. Egy tinédzser vagy egy felnőtt ellenben észrevesz más dolgokat is: olyan poénokat, amit gyerekek nem értenek, mélyebb mondanivalókat, karakterek mimikáját, mozdulatait stb...
Ahogy az előttem szólok is írták: ha 10-20 év múlva újra olvasod más szemmel fogod látni, de ettől még nem probléma ha most is elolvasod. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!