Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért nem olvassák a könyvem...

Miért nem olvassák a könyvem Wattpadon?

Figyelt kérdés
Egy újonc író vagyok Wattpadon,vagyis úgy 2 hónapja vagyok aktív felhasználó.Már egy könyvet írtam amit ki is tettem,de alig olvasták egy nap 3-an szóval letöröltem.Most van dgy új profilom s elkezdtem egy könyvet ami szerintem azért nem annyira rossz.A fogalmazáson régebb borzasztó volt,de mostmár azért javult.De hiába tettem ki ezt a könyvet is alig olvassák.Ennek mi lehet az oka?

2020. nov. 20. 13:01
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

[link]

Ez lenne!

2020. nov. 21. 09:27
 12/22 A kérdező kommentje:

[link]

Ez lenne az! Építő jellegű kritikát nagyon szívesen elfogadok!

2020. nov. 21. 09:32
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Rögtön kezdeném ezzel a linkkel:

[link]

Ebben a cikkben tök jól elmagyarázza a párbeszédek helyesírásait.

Pont, vessző, gondolatjel után mindig tegyél szóközt!

Egyébként a Wattpadnak van egy olyan funkciója, hogy aláhúzza a helyesírási hibákat. Mindenképpen vedd figyelembe ezeket.

A párbeszéd, amikor megjönnek Ryanék, eléggé... Hát, ki lehetne húzni a "Sziasztok"-ot.

Az 1. fejezet végére érve azt vettem észre, hogy sok a helyesírási hiba, ami persze javítható. És egyelőre nem tudom, hogy miről fog szólni a sztori. A 1. fejezetben nem történt semmi olyan, amitől szeretném tovább olvasni a történetet. Szóval esetleg a fejezet végére tehetnél valamit, hogy akkor legalább az megfogja az olvasót.

Oké, akkor nekiugrok a 2. résznek.

Szerintem érdemes lenne felolvasnod hangosan a szöveget, és akkor talán észreveszed azokat a részeket, ahol lenne még mit csiszolni a fogalmazáson.

Utána a mondatok olyanok, mintha csak felsorolnád a dolgokat. Visszamentem az asztalhoz, gondolkodtam. Kimentem az utcára, írtam Stellának. Hazamentem.

A 2. fejezet vége már kicsit izgalmasabb, de veszít a varázsából a sok hiba miatt.

Összességében folytasd az írást, és gyakorolj! Olvass sokat, de ne csak úgy, hogy átrágod magad rajta, hanem figyelj a mondatokra. Hogyan vannak összerakva? Hol van vessző? Olvass fel néhány sort, majd olvass fel néhány sort a tiédből is! Látni fogod a különbséget.

Sok sikert!

2020. nov. 21. 11:37
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Egyet értek ez előzővel.

Amiket hozzá tennék:

Az elején az nem egy prológus, szóval ne hívd annak. Én azt a helyedben törölném is vagy pedig nagyon átírnám. Egyrészt két dologról írsz benne. Először arról, hogy ez a könyv lehet nem is olyan jó, de azért mindenki menjen olvassa végig. Na állj. Nem. Gondolj bele milyen képet ad az olvasóknak, hogy a történeted még szerinted sem jó?

Másrészt ne parancsolgass, hogy olvassuk végig. Írj úgy, hogy mi könyörögjünk a folytatásért.

Aztán jön a következő rész, amiben megint jön a "bocshogyélek" magatartás. Nem loptad, nem másoltad, de tényleg. Ok? Nem is feltételeztük. Te viszont közlöd velünk, hogy ihletet meríteni tilos. Tehát te feltételezed az olvasóidról, hogy ellopják a történetedet. Plusz az ihlet merítés korántsem lopás. Az lehet, fel sem tűnik írás közben, hogy honnan van az ihlet.

A történetnek csak az első fejezetét olvastam el. Igazából nekem is a sok fölösleges párbeszéd tűnt fel. És az is, hogy néha nagyon zavaros a szórend. "Jársz még iskolába?"... "Még iskolába jársz?" inkább ezt kérdezné valaki.

A helyiségről, ahol vannak alig kapunk leírást, nekem nem is egyértelmű, hogy most ez milyen féle bál volt. Az sem tűnt fel, hogy Ryan nyomult volna, pedig állítólag de. De mi ebből semmit nem érzékelünk. Keress rá a Mondjam vagy mutassam? módszerre, sokat segít majd.

Én is azt mondom, hogy ne add fel, írj, írj, írj - ezt csak így lehet gyakorolni. Meg persze rengeteg olvasással (de az esetben rendes könyvet ajánlanék, nem wattysat, mert bár akad néhány kivétel, a többség nem épp egy mintapéldány).

2020. nov. 21. 12:14
 15/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!Nagyon sokat segítettetek nekem!
2020. nov. 21. 12:22
 16/22 A kérdező kommentje:
És s akkor milyen egy (jó)prológus?
2020. nov. 21. 12:34
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Hát ott inkább a történet elejéről írnak. Hogyha történt valami fontos dolog a könyv cselekménye előtt, ami befolyásolja a későbbieket, akkor azt elmesélik ott. De nem hiszem, hogy szükséges ennél a regénynél prológust írni.

2020. nov. 21. 13:28
 18/22 anonim ***** válasza:
68%
Hát ez mindig máson múlik, de ha küldesz egy felhasználónevet, én szívesen elolvasom :)
2020. nov. 22. 17:09
 19/22 A kérdező kommentje:
A könyv linkje itt meglett osztva!
2020. nov. 22. 19:27
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Elolvastam a kirakott fejezeteket. Az előttem levő kommentelőkkel csak egyetérteni tudok. Figyelj oda, hogy hol kell szóközt rakni. Lehet így nem tűnik olyan nagy dolognak, hogy valaki nem rak a pont után szóközt, de nagyban befolyásolja az írásod kinézetét. A kihagyott szóköz miatt nagyon összefolyhatnak a mondatok, meg egyszerűen rendetlen. Másik észrevételem a párbeszéddel kapcsolatos.

Tegyük fel, a történetedben ott van ez a párbeszéd:

"-Pár barát még lehet eljön.-szólalt meg Stella."

Ez így helytelen. Egyrészt a szóközök hiánya miatt, de most nem arról van szó. A szereplő által kijelentett mondat után általában NINCS pont.

Szóval a te mondatod helyesen úgy lenne, hogy:

"- Pár barát még lehet eljön - szólalt meg Stella."

Ha a narrációnál olyasmit használsz, mint mondta, felelte, stb., akkor sosincs előtte pont. Ha az éppen egy kijelentő vagy felkiáltó mondat, akkor a kérdőjelet és a felkiáltójelet használnod kell, de a pontot nem.

Nos igen. Ha ilyen a narráció, nem kell pont. De van, amikor kell. Akkor kell pontot raknod, ha a narráció nem olyasmi, minthogy mondta, felelte stb. Hanem akkor kell pont, ha a narráció nem arról szól, hogy miképp szólalt meg a szereplő, hanem tulajdonképpen egy új mondat.

Pl. mit tudom én...:

"- Majd még találkozunk. - A lány megindult az ajtó felé."

Csak ilyenkor használsz pontot, mikor a narráció igazából egy új mondat.

De ha ezt írnád, hogy "- Majd még találkozunk - szólt a lány.", akkor nem kell a narráció elé pont.

Nálad ezt a hibát mindenhol megfigyeltem, ezért is írtam le részletesebben, remélem kb. érthető.

Másrészt, egy kissé rövidek lettek a részek, én inkább az első két fejezetet egybe raknám, pláne, hogy az első rész végén nincs semmi fordulat, se semmi, így ha összerakod a kettőt, két legyet egy csapásra.

A köszönést tényleg a legtöbb esetben el lehet hagyni a történetekből, mert érted, az hogy mind a két szereplő szia-sziát köszön egymásnak, avval nem tudunk meg semmi pluszt, max. azt, hogy nem bunkónak nevelték őket, de igazából nem jutunk vele előrébb, nem tudunk meg semmi újat a szereplőkről sem, szóval nem kell azt belerakni.

Néhol a szórend tényleg zavaros, de legjobban engem az "Igen még járok" válasz zavart. Mármint én inkább szimplán azt írtam volna, hogy "igen" vagy pedig, hogy "Igen, még iskolába járok". De ez az "igen még járok" ez számomra nagyon fura.

Szerintem nyiss egy új word dokumentumot (nagyon rég nem írtam Wattpadon, nem tudom, jelenleg milyen a felülete, de nekem a word mindig is átláthatóbb volt). Írd le újra a történetet, de fogalmazd át, figyelj a szóközökre és a párbeszédek helyesírására is. Aztán rakd fel az átírt részt Wattpadra.

Amúgy magát a történetet nyilván meg lehet jóra írni, most nem olyan rossz az alapsztori, csak gyakorolj.

2020. nov. 22. 20:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!