Hamarosan kész lesz a novellás kötetettem. Hogyan adhatnám ki?
Igazából eredetileg nem is kiadásban gondolkodtam, csak magamnak irogattam a dolgokat
Aztán megmutattam egy barátomnak, összeszedtük mik vannak és a javaslatára most kiadnánk. Hamarosan kész vagyok vele, még 2 Novellát kell befejeznem, meg még egyszer át fogom nézni őket és megvagyok. Az a baj, hogy fogalmam sincs hol és hogyan lehetne kiadatni. Egyáltalán lehet? Mennyire vesznek Novellásköteteket?
(Egyébként olyan 20-30 ezer szó az egész, szóval nem hosszúak a novellák. )
Írói tapasztalat nélkül, kapcsolatok híján szerintem sajnos nehéz ilyesmit elsőre kivitelezni (de azért tehetsz egy próbát). Én először mondjuk pályázatokkal próbálkoznék, idén volt a Gabónak egy horrornovella-pályázata, hátha jövőre is indítanak.
Meg amúgy nem árt bétáztatni, idegenekkel elolvastatni a szöveget beküldés előtt, néha sokat tud segíteni egy friss nézőpont.
Alternatív esetben a magánkiadás is járható út (pl. Publio).
Úgy vettem észre, könyvben az emberek nagy része a regényeket szereti jobban, és novellákat inkább online olvasnak (persze lehet, hogy tévedek).
Amúgy kíváncsivá tettél, miféle horrort írsz? Darabolós-fröcsögős, pszichológiai, paranormális...? 👀
Nincs mit! HPL a legjobb ;)
Nem akarok szőrszálhasogatónak tűnni, és nem tudhatom, máshol is így írsz-e (vagy csak telefonon vagy most), de a helyesírásra majd figyelj oda a történetekben. Pl. vesszők, egybeírás-különírás stb.
Amúgy a Black Aether pont lovecrafti sztorikat szokott keresni: [link]
Thx😍😍
(Amúgy igen, kívételesen telóról írok, és ezt gyülölöm is😅)
Nem kell magán kiadás.
Ott a galaktika bolt és kiadó például.
Vagy csak digitális formában megjelenitetni ...
Ritka az, hogy egy kiadó saját maga finanszírozzon egy elsőkönyvest, de nem lehetetlen.
Küldj szét szinopszist, hogy milyen témakban írsz, ízelítőnek 1-2 novellát. Ha valamelyiknek bejön, akkor tök jó, ha nem, egy csomó novellás pályázat van.
A netre azért ne tedd ki, mert, amit ott megosztasz, az már publikáltnak számít, azt nem adathatod ki.
A helyesírásról annyit, hogy a könyvek korrektúrázáson átmennek, mielőtt kuadják, ezt nem te csinálod, hanem a kiadó embere. Nyilván ne adj be egy helyesírási hibáktól hemzsegő könyvet, de azért bem dől össge a világ, ha hiba van benne. Még így is, nincs olyan könyv, amiben ne lenne hiba, a korrektúrázás után, mert idővel behéz követni, hogy mit írt a szerkesztő, azt elfogadta e a szerző vagy átjavította e, azt mire javította át a szerkesztő, stb.
van egy csomó féle magán kiadási lehetőség, különféle szolgáltatásokkal, de ha olvasókat is akarsz, nem csak kipipálni, hogy kiadtad és kész, akkor jobban jársz, ha te magad beleásod magad a közösségi média marketingbe és közösséget építesz magad köré, akik vevők a könyvedre.
sokan sok féle könyvet írtak már a könyvkiadásról is. én Guy Kawasakiét (APE - Author Publisher Enterpreneur) tartom a legjobbnak. ez pont azok közé a könyvei közé tartozik, amit nálunk nem adott ki egyik magyar kiadó sem - milyen érekes, hogy nem adnak ki egy olyan könyvet, ami megkérdőjelezi, hogy szükség van-e rájuk...
Kawasaki tapaztalat, hogy a kiadók még a sikerkönyvek promózásával sem foglalkoznak olyan nagyon aktívan. a kötelezőt megcsinálják, de messze nem olyan motiváltak, mint ha ő maga adja ki és maga intézi a promózást is.
ha egy hagyományos(abb) kiadó adja ki a könyvet, akkor ők biztosítják, hogy a könyvesboltokba kerüljön, legyen bemutató, jelenjenek meg róla kritikák, recenziók, ajánlók, de csak ami rutinból megy nekik és ezen felül extra energiákat nem tesznek bele - viszont komoly részesedésük van az eladásokból. és ha te beszállsz, magad is marketingeled, hogy jobban fogyjon, akkor nekik dolgozol és az ő részesedésüket éppúgy növeled, mint a sajátodat. kivéve, ha fix díjat fizetnek és nem részesedést. akkor teljesen ingyen dolgozol nekik.
ha saját kiadásban csinálod, akkor vagy semmit nem csinálnak a könyveddel, vagy csak keveset. viszont azt legalább olcsóbban teszik és onnantól csak rajtad múlik, hogy milyne hírverést tudsz csinálni a könyvnek. persze bele kell tanulni és meg kell tanulni jól csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!