Nincs időm olvasni. Miért mondják ezt sokan?
Mert ez egy jó kifogás.
A XXI században az emberek agya annyira fel van gyorsulva, olyan sok ingert kell pillanatok alatt felfognia és értelmeznie, majd reakciót csinálni hozzá, hogy gyakorlatilag egy szenvedéssel ér fel, hogy le kell lasulnia az olvasáshoz, nekem is nagyon nehéz mindig neki kezdenem. Ha majd megtalálom ennek a tanulmánynak a linkjét, elküldöm neked.
Mert máshogy osztják be az idejüket. Nyilván van olyan, akinek tényleg nincs ideje semmire, ismerek ilyet.
De a legtöbb embernél ez inkább olyan dolog, hogy amikor van ideje, akkor inkább mást csinál. Amivel nincs baj, nekem meg másra "nincs időm", olvasni meg igen. Pl. nekem az ivás nem fér bele, mert egyszerűen utálok utána másnapos és nyúzott lenni. Rühellem a gondolatot, hogy a fél hétvégém a lábadozásra menne el.
Amit viszont nagyon utálok, az mikor az emberek azt mondják, hogy "jajj, neked milyen baromi sok szabadidőd van, hogy olvasol", ilyen lekezelő hangnemben. Arra ugrok.
Szerintem is kifogás, bár biztosan van olyan, akinek tényleg nincs. :) Kinél mi a prioritás, akinek nagyon fontos az olvasás, az szerintem talál időt rá akkor is, ha amúgy zsúfolt az élete. Mert kikapcsolódás mindenkinek kell, és az olvasás pl. lehet egy ilyen időtöltés (itt is kinek mi).
Azt én is utálom, ha valaki azt gondolja, más csak azért olvas, mert sok a szabadideje... De ez inkább a keserű, életunt emberek szövege.
Utolsó, én olvasni és kézműveskedni, festeni, horgolni, stb. Is szeretek. Na azokat a reakciókat!
Volt, aki rendesen leszúrt, hogy miért nem a boltban veszek sapkát, sálat stb .
Nekik más prioritásaik vannak, más dolgok érdeklik őket.
Az olvasás nem egy kötelező dolog, amit mindenki kell csináljon. Aki szeret olvasni, az tud időt szakítani rá; aki nem szeret, annak mindegy mennyi ideje van.
Én nem szeretek belekezdeni egy könyvbe, ha nem tudok elmerülni a világában.... kisbaba mellett pedig nehezen merülök el, egyrészt nincs fix szundi, van amikor 20 percet alszik, van amikor 2.5 órát. Így azért nehéz.
Másrészt ha sikerül is végre olvasni, olyanokon gondolkozok, hogy mikor lesz a kövi védőnő stb. Stb.
Így inkább leegyszerűsítem. Nincs időm olvasni. Majd ha pár éves lesz, és eljászik egyedül 🙃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!