Véletlenül írtam egy könyvet, ti ilyenkor mit szoktatok csinálni?
Bár nagyon nekiestetek és lehurrogtátok a kérdezőt, nagyon sok mű íródik így.
Velem is fordult már elő.
Nem szándékoztam újabb könyvet írni még, csak megkezdeni egy új, akármilyen történetet.
Viszont annyira elkapott a gépszíj (és ráadásul 10-ujjas gyorsíró vagyok), hogy 23 órán keresztül folyamatos folyóírással gépeltem, a WC-t leszámítva, de még csak nem is ettem, vagy ittam közben.
Ennek az eredménye az lett, hogy miután átnézte a szakmai lektor, irodalmi lektor, 3 szerkesztő, korrektor, tördelő, lett egy 303 oldalas könyvem.
Pedig nem szándékoztam új könyvet írni, nem is figyeltem, hogy befejeztem. Alapjában véve csak a 23. óra végén vettem észre, hogy már többszáz oldalt írtam 12-es TimesNewRoman-nel.
23-as:
Aha, igen, persze.
Ugyan főként szakmai anyagok írásával, lektorálásával és szerkesztésével foglalkozom (szabadúszóként), de több novellát is írtam, és újabban egy regényt is, amely kapcsán már tárgyalok a - remélhetőleg - kiadómmal. A lektori véleményekig pedig készül a második regényem (hetek óta[!] , a tervezéssel együtt), így van némi fogalmam az írásról.
300 oldal megírása 23 óra leforgása alatt, cirka 2600 szó/óra sebességet jelent. Egy szó, átlagban legyen 6 leütés. Az percenként 260 leütés, azaz, másodpercenként közel 4,5 leütést jelent. Mindezt megállás nélkül, úgy, hogy olyan sebesen találod ki a cselekményt, leírásokat, párbeszédeket - tőkéletesen (logikai bukfenc, elütés, rossz központozás, szóismétlés, rossz mondatszerkezet, helyesírási hiba - NÉLKÜL, mint ahogy gépelsz. Ráadásul olyan gyorsan, mint egy világrekorder. 4,5 leütés/másodperc.
Vagy, írtál egy novellát, amit egy magánkiadónak elküldtél, akik mondták, hogy milyen fantasztikus a kézirat, majd egy alap korrektúra után széthúzták a tördeléssel 300 könyvoldalnyira (kb. 20x14 cm, belív max 13x8,5 cm). Azaz alul-felül 3,5-3,5 cm margó, oldalt 2,5-2,5 cm +baloldalt 0,5 cm kötésmargó. (Nem vicc, olvastam már ilyet, sírt is a lelkem, nagyon).
Ne oldalszámot adj meg, hanem leütésszámot szóközökkel, és szóközök nélkül, illetve a szavak számát.
Az írás és a kiadás nem így működik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!