Harry Potter könyvek vagy Harry Potter filmek?
Könyv. Az első filmeknek még meg volt a varázsa szerintem, de ahogy bonyolódott a sztori, már nem magyaráztak el mindent, amitől pl a 7. részt mikor néztük végig kellett beszélnem a barátaimnak, mert nem volt tiszta nekik, hogy mi van.
Persze semmi bajom a filmekkel, de túl sokszor olvastam a könyveket, hogy nyugodtan tudjam nézni...
Egyértelműen könyvpárti vagyok én is.
Két külön műfaj, a könyvben a sztori a lényeg, a filmekben pedig a látványra mentek.
Nyilván aki nem olvasta, annak lehet a film is jó élmény, és én is megnéztem mindet, csak teljesen mást kapsz egyik meg másik esetben. :)
Harry a filmekben szimpatikusabb, mint a könyvekben, ahol ellenszenvessé tette az, ahogy néha másokról vékekedett.
De, amúgy könyvpárti vagyok. A filmek jók arra, hogy szórakoztatnak, amíg a játékidejük tart, de, ha komolyabban beleásná magát valaki a Potter univerzumba, kellenek a könyvek. Pl, amikor Harry és Voldemort pálcája összekapcsolódik, Harry rákérdez a filmben, hogy mi történt, mire Dumbledore annyit mond rá, hogy Priori Incantatem. Mivel ezt nem fejtették ki odáig, aki csak a filmet nézte, valószínűleg nem érti meg.
Plusz a köny rengeteg érdekes részletet tartalmaz.
Én a könyvekkelnjobban a Roxfortba tudtam magam képzelni. Persze nem vagyok film ellenes, anno mindig tűkön ülve vártam a legújabb filmeket.
A filmek szerintem a 4. részig tudták hozni a könyvek színvonalát, de ahogy David Yates átvette a rendezést... hát nem is tudom. A 7-8. rész szódával elmegy kategória, de az 5-6 nekem borzasztóan felszínes és sietős lett. Ami amúgy azért nagy szívfájdalmam, mert ez a két rész volt az első, amiket már azután láttam, hogy olvastam a könyveket, nem pedig fordítva.
Persze nem tudom (teljesen) hibáztatni a rendezőt, elvégre ő kapta meg a leghosszabb köteteket adaptálásra, szóval biztos nem volt könnyű annyi eseményt és információt 2-2 órába belesűríteni. Épp ezért úgy gondolom, hogy sokat javított volna a filmeken, ha meglépik a 3 órás játékidőt, de sajnos esélytelen volt, hogy a Warner Bros. bevállal ilyen hosszúságú filmeket, amik a fiatalabb közönséget célozzák meg.
Egyébként a filmek pártjára annyit tudok felhozni, hogy sok jelenetet eseménydúsabban, változatosabban dolgoztak fel, mint a könyvverziók. Gondolok itt például arra, hogy a Trimágus Tusa első próbája a könyvben csak annyiból állt, hogy Harry röpködött pár kört az arénában a sárkány körül, a filmben viszont kaptunk egy tök vagány kis üldözéses jelenetet.
Vagy mondjuk az egész harmadik rész. Én abból előbb láttam a filmet, és később, a könyv olvasásánál nagyon csodálkoztam, hogy a filmhez képest mennyi jelenet hiányzik, vagy épp sokkal egyszerűbben, "sótlanabbul" van elmesélve.
Könyvek, könyvek, könyvek! A filmek nincsenek kidolgozva, nem adják át Rowling világának hangulatát úgy igazán. Emellett a filmben egy csomó szereplőnek elveszett a személyisége, máshogy alakítottak eseményeket, elrontották a HP-élményt.
Persze, nem lehet 2 órába belesűríteni a pl 750 oldalas Főnix Rendje-részt, de így összecsapott lett az egész. Ezenkívül az sem tetszett a filmekben, hogy sötétek. Mármint, mindig félhomályban vannak a jelenetek, amik nekem nem tetszenek...
Most pl az előző kommentelő eszembe juttatta a tusa első próbáját. Nekem olyan rohadtul túlerőltetett volt az, hogy Harry majdnem meghal, repked még pár kört a Roxfort körül és megnyeri.... pff
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!