Hogy tudnék leszokni arról, hogy kimondom magamban a szavakat olvasás közben?
Ha nem mondom ki magamban, amit olvasok, mint írásnál, akkor nem is jut el rendesen a tudatomig, csak keresésre és átfutásra használható.
Gyakori tévhit, hogy gyorsabban olvas, aki nem mond ki semmit magában, de valójában ez nem így van; ismerősöm is meglepődött, hogy nem olvas ő gyorsabban narrátor nélkül, mint a többiek azzal. Addig sokkal többre tartotta magát miatta.
Most végigkérdeztem pár embert a családban; senki nem is érti, hogyan lehetne NE kimondani.
Én tényleg nem tudom elképzelni. Biztos van ilyen, de az is tuti, hogy a gyorsaság nem ezen múlik. (Most itt a "normális" kereteken belüli gyorsaságra gondolok, nem a gyorsolvasásra mint olyan, mert az más.)
Nekem is van olvasáskor belső narrációm, én néha megfejelem azzal, hogy a kedvenc színészem / színészeim (ha párbeszéd) hangján olvasok. :)
Én azt javasolnám, hogy nem feltétlen kellene erről leszoknod.
Ha csak a szememmel olvasok, néha nemcsak a történet fonalát vesztem el, de a gondolataim is elkalandoznak, tehát bár "olvasok" fogalmam sincs, hogy mit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!