Más is tapasztalta már ezt bétaolvasókkal? Ez mindig ilyen?
Egy-két éve írok, nem vagyok túl gyakorlott (urban fantasy regényt írok jelenleg), de szeretnék fejlődni. Mindenhol írják, hogy keressünk bétákat, de nálam 5-ből 1-től ha kapok használható véleményt. A többi meg vagy már eleve úgy fut neki, hogy kötekszik mindennel, vagy bosszúból kezd el általában értelmetlen negatív kritikát adni.
Utóbbit úgy kell érteni, hogy viszont-bétázásra küldött anyagot, ő írt először véleményt az enyémről. Pár sorban írt csak, nagyrészt semmitmondót, esetleg egy-két hasznos megjegyzéssel. Én ettől függetlenül tisztességesen lebétázom mindig amit kapok és visszaküldöm. Miután elolvassa, amit én írtam neki, egyből lesz pár negatív véleménye még az eddigiekhez képest. Érdekes, nem? Általában pedig még csak értelmük sincs. Félreértés ne essék, nem a negatív kritika a baj, de például regény FEJEZETNÉL abba köt bele, hogy nem tiszta egy karakter múltja (mert egy fejezetbe talán nem fér bele minden?...), vagy hogy nem derül ki belőle, hogy szőke vagy barna hajú a főhős. Most csak példálózok, persze.
Más is tapasztalt ilyet? Kiküszöbölhető vajon ez? Én nagyon kiábrándultam a bétáztatásból, mert az ilyenek nem építenek :(
Egyébként kaptam azért hasznos negatív kritikát is már, de arányaiban sokkal kevesebbet, mint ahány kötekedőt.
Nekem egy bétám volt eddig és őt nagyon bírtam. Wordben oda írta pirossal, hogy mi a baj valamivel ha meg pl olyan volt, "nem derült ki, hogy szőke vagy barna-e a karakter, rákérdezett, hogy direkt van-e így és ha igen, akkor az ő véleménye szerint ez miért nem jó.
Egyébként ha gondolod ránézhetek én is az irományodra. Nem ígérek semmit, sosem voltam béta, nem tudom milyen, de ránézek szívesen
Köszönöm a válaszokat!
Egyes, köszönöm a lehetőséget, egyelőre nem bétáztatnék újból, még ezt ki kell heverni :)
Én is remélem, hogy csak "kifogtam", meg néha kételyeket támasztok magammal szemben is, hogy nem-e provokáltam ki valahogy ezt; vagy több nap, hét után ismét elolvasom a "kritikát", hogy akkor is értelmetlennek látom-e.
Hármas, teljesen jogos, amit írsz, ez biztos, hogy így van. Sajnos a bétás csoportban is olyanok vannak többségben, ahogy láttam, akikből író nem lesz soha. Beléptem több amatőr írós csoportba facebookon, aztááán ki is léptem az összesből, mert borzadály, amik vannak. Nyilván, nem érvényes ez mindenkire. De úgy láttam, a legtöbb ilyen közösség kemény magja olyanokból áll, akik nagyon magabiztosak (néha már inkább csak arrogánsak), de messze nem elég érettek. Na meg, hogy magukat írónak nevezik minden lehetséges platformon, de tényleges írást alig látni tőlük.
Persze én sem írok jobban, de nem is mondom, hogy író vagyok. Mint ahogy attól szobafestő-mázoló sem leszek, hogy kifestem a konyhám falát.
Szerintem alapvetően azért nehéz bétát találni, mert önmagában az olvasok és véleményezők még nem béták. De, ugye erről nincs senkinek sem előzetes beszámolója, ez csak akkor derül ki, amikor már elvállalta a dolgot és meglátod, hogy jót ír vagy nem.
Szóval, random olvasók közül kell kikeresned azt, aki megfelelő.
Egy ismerősömnek bétáztam. Hát, el is ment tőle a kedvem. Volt egy szövege, ami tucat volt és ötlettelen. Ebbe bele sem kötöttem, elfogadtam, hogy ilyen. Viszont voltak olyan hibák benne, hogy néha nem lehetett tudni, melyik karakter beszél, logikátlanok voltak néhol a reakciók (értsd, a főhős természetesen mindenben a legjobban döntött, minden előzetes tudás nélkül, ami 3 oldalon belül többször már elég erős), irreálisak voltak a helyzetek (az 50 kilós, 16 éves csaj egymaga lenyomta a király legjobb testőreit) és hasonlók. És akármiről írtam le, hogy ez fura, találjon ki jobbat, valami cselt, fordulatot vagy akármit, nem tetszett neki és megsértődött.
Nekem mondjuk fura kicsit a bétás dolog. Szerintem, ha valaki ír és átolvassa egyszer a saját írását, akkor észre kell, hogy vegye, mik az alapvető hibák. Persze, átlehet siklani dolgokon, de ezek olyanok, amikkel nincs gond, mert nem kiadóhoz megy a dolog általában.
Én fordításhoz kerestem anno bétát, le is írtam pontosan, hogy mit szeretnék (magyarázza el, miért nem jó), de nem jutottunk előbbre. A többség vissza se írt, az az egy, aki igen, az meg csak megkérdezte, hogy szerintem milyen nehézségű a szöveg, aztán annyi.
Legrosszabb élményem még gyerekként volt, kezdő német gyakorlásaként lefordítottam egy fanfic-et, persze voltak benne hibák. Írtam erről a fórumon, hogy hogy tetszett az a fic, ami miatt sokan elkérték, vélemény nem érkezett, de az egyik nagypofájú egy másik topikban elkezdett gúnyolódni rajta, hosszan röhögcséltek a többi perfekt németessel. Egyébként az elején megírtam mindenkinek, hogy nem tökéletes fordítás, meg hogy kezdő vagyok. Aztán kiderült, hogy mással is megtette már ezt, ő sem fordít azóta, én is csak angolból magamnak, s csak több mint tíz évvel később, mert elvette a kedvem.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Persze ez szubjektív, de azért vannak dolgok, amik felett el lehet siklani egy regényírásnál is. Persze a gigászi logikai bakikra nem tudok mit mondani, de lehet, hogy az író fejében megvan, hogy mi történet, hol és hogyan, de ami a papírra kerül, az nem 100%-ig ugyanaz lesz. Az olvasó nem lát bele az író fejébe, és lehet, hogy az író valami olyan alapvető dolgot hagy ki/nem említ meg/nem jár körbe eléggé, ami fontos lenne.
De sajnos én is egyre inkább arra jutok, hogy ezt a béta-dolgot beszüntetem, mert így nem igen van értelme.
Szerintem ez amiatt is van, hogy igazán nem látsz bele hány éves, milyen műveltségű és érdeklődési körű a béta.
Én pl vívok, szeretem a középkori harcművészeteket hobbi szinten. Emiatt pl felbacca az agyamat ha valaki földbe szúrja a pengét és rátehénkedik, ok nélkül pörög-forog, vagy simán kettészel valakit.
Egy átlagos fanfic vagy fantasy olvasónak aki nem Matt Eastonon meg Lindybeige károgásán edződött, viszont ettől még élvezhető.
Ugyanakkor nem vagyok fizikus, nekem a Star Trek fanficben nem fog szemet szúrni ha orbitális hülyeségeket írnak bele, sőt, ha hihető még be is veszem 😅
Mindenkinek van kedvenc témája és vakfoltja is.
Egy jó író tudja magáról, hogy neki hol vannak ezek a vakfoltok, és direkt olyan bétát/sensitivity readert keres aki ezeket be tudja tömni.
A sensitivity reader is nem minden mű esetében indokolt, de ha pl kényes témákról írsz, jó ha van egy érintett, aki tanácsot, kritikát ad ezzel kapcsolatban. Ilyen téma pl vallási kérdések, különösen kisebbségi vallások, rasszizmus, szexizmus, homofóbia és melegség, mentális betegségek, neurodiverzitás vagy a mozgássérültség ábrázolása.
Persze ez is csak egy vélemény, a te írásod a tiéd, ami egy embernél kiborítja a bilit, másik tíznek még lehet belefér.
A béta esetében szerintem fontos megszabni, hogy pontosan mit szeretnél tőle.
-Formai kritikát, pl tagolás, fejezetek elválasztása, wall of text elkerülése, dialógus érthetősége, toposzok használata.
-Helyesírás, nyelvtan, szóhasználat és fogalmazás javítása.
-Tartalmi és lore béta, aki pl fanfic esetében megnézi, hogy senki se legyen OOC, vagy az adott szakterület finomságai stb.
-Irodalmi és stilisztikai béta aki műelemez, pl csavarok, katarzis tesztelése.
És akkor van még tesztolvasó is, aki a célközönség tagja. Pl ha gyerekkönyvet írsz, olvasd fel pár gyereknek, az adott korcsoportból.
Rossz párosítás így is lehet, hiszen nem vagyunk egyformák.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!