Kötelező olvasmányok, amiket szívesen ajánlotok fiatalkorúaknak ?
9.osztályos tanulóknak lenne. Szeretném, ha szívesen olvasnák el azt a bizonyos könyvet, nem pedig teljes kényszerből.
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Egri csillagok. Én nagyon szerettem. Izgalmas, érdekes.
Vagy Rejtő Jenő.
Nem tudom milyen más kötelező olvasmányok vannak még manapság.
Amik nekem tetszettek:
9. évfolyam:
-Odüsszeia (kicsit nehezen olvasható de ha belejön elég szórakoztató)
-Rómeó és Júlia
(még ajánlom a görög mítoszok olvasását, főleg mert érdekesek, de azért is mert ezekre épülnek a görög-római eposzok és drámák de a történelem folyamán sokszor visszanyúlnak az írók/költők ezekhez a történetekhez)
10. évfolyam
-Tartuffe
-Az ifjú Werther szenvedései
-A helyiség kalapácsa (csak ajánlott de ha olyan elvetemült magyar tanára van mint nekem, feladja kötelezőnek)
11. évfolyam
-Az ember tragédiája (megosztó, nekem nagyon tetszett, osztálytársaimnak kevésbé)
-Ha szereti a történelmet akkor Új Zrínyiász, egyébként bármelyik kötelező Mikszáth novella
-A köpönyeg
-Az orr
-A csinovnyik halála
-Édes Anna (plusz bármelyik Kosztolányi novella)
12. évfolyam:
-Az átváltozás
-Godot-ra várva (megint: sokaknak nem tetszett, csak nekem)
-Örkény egypercesei
Off:"A helyiség kalapácsa" az a Helység kalapácsa lesz.
Kérdező, attól függ, mit szeretnél megmutatni vele, milyen történések, jellemfejlődések legyenek benne stb. Mert ugye eredetileg az lenne a cél velük, hogy valamilyen irodalmi (esetenként történelmi, pszichológiai, főleg érett felsőéveseknél) jellemzőt bemutasson. Sajnos nálunk leadják az elemzést, aztán annyi, bár már kinevelték a diákokból a saját gondolatokat is.
Egyébként a kötelező jellege miatt eleve nem fogják szívesen olvasni; én egy évvel korábban olvastam a Két Lottit, mint kötelező volt, de az olvasó naplónál szenvedtem, semmi kedven nem volt elolvasni.
Szabó Magda:Abigél
Kertész Imre:Sorstalanság
Ezeket kilencedikesként le sem tudtam rakni
Gion Nándor: : A kárókatonák még nem jöttek vissza
Stevenson: A kincses sziget
Follett: A katedrális
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze
Én ezeket szerettem kilencedik környékén. Nem tudom, hogy jók-e kötelezőknek, de hátha segít valamennyit.
Az egyetlen amit szerettem, s kötelező volt:
Franz Kafka – Az átváltozás
Nekünk nem volt kötelező, de megeshet, hogy máshol olvassák az iskolában:
Karinthy Frigyes - Őrült sikerem a tébolydában
Amiket a fiú osztálytársaim kb szerettek:
Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk
Tamási Áron - Ábel a rengetegben
#7 Ábel a rengetegben-t nem ajánlom kötelezőnek
Tapasztalatból mondom
Molière: Tartuffe
Petőfi Sándor: Az apostol (Nekem nagyon tetszett, bár nem épp pozitív hangulatú.)
Mindkettőt 10. osztályban érdemes olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!