Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem dolgozhatnak a...

Miért nem dolgozhatnak a fiatalkorúak?

Figyelt kérdés
A kérdés az hogy miért csak azok a fiatal korúak dolgozhatnak akiknek éppen tanulói jogviszonyuk van és aktív diákok? Én 17 éves vagyok és dolgozni szeretnék. Iskolába nem járok 9. Osztály után otthagytam hogy dolgozhassak. Igen mondjátok hogy tanulatlan semmirekellő soha nem lesz belőled semmi. De én már nagyon rég próbálok munkát találni és mindenhol eddig kellett tanulói jogviszony. Én itt vagyok hahó. 17evesen munkát keresek, bármit.. áru feltöltő bármi.. de lehetetlen. Már annyira idegesít ez az egész. abba pedig ne menjünk bele hogy miért kell 17 évesen dolgoznom .. legyen annyi elég hogy a családomat segítsem. Ti tudtok erről valamit? HELP!!
2019. márc. 5. 11:39
 1/9 anonim ***** válasza:
24%
Mert 18 évtől lehet hivatalosan melózni, az iskola pedig nagy baj... Ha meg jogviszony kell akkor egy esti suliba iratkozz be és legalább lesz valamilyen jogviszonyod... Ahhoz pedig hogy anyagilag segíts viszont nem árt valami végzettség 8 általánossá nagyon alja helyekre lehet csak bekerulni
2019. márc. 5. 11:52
 2/9 anonim ***** válasza:
98%

előző nem teljesen így van.

A tankötelezettség 16. életévig tart. Így 16 évesen már vállalhatna munkát. A probléma az hogy tök rossz helyen kopogtatsz mert diákszövetkezeteken keresztül csak tanulói jogviszonnyal foglalkoztatnak. Rendes bejelentéssel dolgozhatnál úgy mint a felnőtt munkavállalók. Viszont a munkáltatóknak valószínűleg nincs kedve macerálni, mert korlátozottan cselekvőképes személynek számítasz mások a jogszabályok stb... így egyszerűbb nekik ha 18. életévét betöltött embert foglalkoztatnak. Küld be az önéletrajzod hirdetésekre, ami nem diákmunka, aztán hátha.

2019. márc. 5. 11:59
 3/9 anonim ***** válasza:
89%

Mert gyárba nem mehetsz 18 év alatt, éjszakás műszakba főleg. Amúgy meg nappali tagozatos diáknak kell lenned, akkor csak 15% adót kell megfizetni a béréből, míg egy teljes dolgozónál van egy csomó járulék, vagyis a munkáltatónak olcsóbb a jogviszonyos diák. Nem beszélve arról, hogy a fiatalkorúak foglalkoztatására van egy csomó kitétel, aminek a betartása macerás a munkahelyek számára vagyis kell a francnak a fokozott ellenőrzés.

25 éves korodig ingyen tanulhatsz, van egy csomó okj ami iskolarendszerű. Iratkozz be nappaliba, de kérd, hogy az estisekkel járhass, sok helyen rugalmasak ebből a szempontból. Így diákszövetkezeten keresztül tudsz dolgozni, a sulit meg úgy ahogy csinálgatod, de legalább pénzed is meg szakmád is lesz.

2019. márc. 5. 12:04
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a normális válaszokat!! Örülök hogy nem barmok írtak ide.
2019. márc. 5. 12:10
 5/9 anonim ***** válasza:
85%

Tulajdonképpen dolgozhatnak a fiatalkorúak.

16 éves korodig vagy tanköteles, utána dolgozhat(nál) ha felvennének. Viszont rengeteg megkötés van a 18 éven aluliakra (kezdjük pl. ott, hogy jog szerint nem is vagy önállóan döntésképes, csak a szüleid beleegyezésével). Ez akkora macera a cégeknek, hogy nem foglalkoznak inkább 18 éven aluliakkal.

Erre találták ki amúgy a diákmunkát, ami még ideális is a cégnek, mert nem munkaadó, a munkaadó a diákszövetkezet, ergo nagyon rugalmas, költségként elszámolható, stb... Cserébe ahhoz tanulói jogviszony szükséges.

2019. márc. 5. 13:27
 6/9 anonim ***** válasza:
74%
Meg sugom mert fiatal vagy amiatt nem vesztenek fel sehova . Én 19 vagyok egy jó szakmával a hátam mögött és minden állás jelentkezésnél célozgatnak arra , hogy fiatal vagyok . Konkrétan nem mondják ki csak célozgatnak rá . 2 éves B-s jogsim van , szakma kivánlo tanulója verseny nyertes vagyok . De mivel fiatal vagyok így nem akar alkalmazni senki se itthon , ez van . Igaz van elvarasom mert nem fogok 3-4 műszakban 12 órában szalag mellet 130 ezer nettoért robotolni .
2019. márc. 7. 11:42
 7/9 A kérdező kommentje:
Igazad van. Van egy szakmád is 19 éves vagy és nem vesznek fel így sem sehová itthon..mert fiatal vagy🤣 nevetséges indok. Fiatal=jó munkaerő. Ilyenkor elgondolkozom külföldön alkalmaznának-e..
2019. márc. 8. 09:23
 8/9 anonim ***** válasza:
68%

@11:42

Nekem volt osztálytársaim akikkel együtt tanultam szakmát, és kiemelkedőek voltak szinte mind eltudott helyezkedni a szakmában.

Ráadásul ha a cég fiatal munkavállalót dolgoztat (25 év alatt) akkor kap plusz kedvezményeket meg minden. Szóval anyagilag is megérné nekik ha hasznot munkát tudsz nekik szolgáltatni.

2019. márc. 8. 10:09
 9/9 anonim ***** válasza:
74%
Kérdező, te pedig ha betöltöd a 18-at bármelyik gyárba, vagy hasonló betanított munkára ahol nagy a fluktuáció tárt karokkal várnak.
2019. márc. 8. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!