Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért vannak elválasztva a...

Miért vannak elválasztva a szavak a könyvben?

Figyelt kérdés

Egy könyvben, amit most olvasok, a sor végén sokszor el van választva a szó. Eddig, amiket olvastam, mindig sorkizártak voltak, így nem volt erre szükség. Miért így csinálták meg? A tördelőnek nem ad ez borzasztóan sok plusz munkát? Ha egy helyen változtat valamit, akkor az egész bekezdés megváltozik, ki kell vennie a kötőjeleket és újra elválasztani bizonyos szavakat. Mi lehet az oka, hogy mégis ilyen?

Köszönöm!

2020. máj. 13. 21:42
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A szavakat elválasztását kb. 10 éve már bármilyen mezei szövegszerkesztő magától megcsinálja, nem a tördelő kell szenvedjen vele. Próbáld ki Word-ben, OpenOffice-ben, vagy bármiben (persze ha támogatja az adott nyelvet).

Amúgy a tördelőember nem változtat a szövegen; azt az író megírta, a lektor kijavította, azon túl nincs mit változtatni.

2020. máj. 13. 22:25
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszi!

Hát nem úgy értettem, hogy átírja a szöveget, csak ha szóköz nagyságot vagy betűméretet változtat, azonnal széthullik az egész. De ezt nem tudtam, hogy a Word már tud ilyet. Általában elválasztás nélkül írok és sorkizártra teszem.

2020. máj. 13. 23:03
 3/3 b1812567 ***** válasza:
100%

Sorkizárt szedés esetén is szokás elválasztani, ha nem fér el az adott szó. :)

Egyébként valóban, a tördelőprogramok is képesek automatikus elválasztásra (is), de ezt jó esetben még korrektor is ellenőrzi. (Mert nem tökéletes az automatikus megoldás.)

Egy kicsit összetettebb a téma, de kb. így működik.

2020. máj. 14. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!