Tűz és Jég dala befejezésében is ez lesz szerintetek? Vannak erre jelek a könyvekben?
Akárhogy is zárult a sorozat, számomra élmény olvasni a könyveket. Ahogy nemrég újra elkezdtem az első kötetet, a Trónok harcát, az jutott eszembe, vajon Daenerys sorsa ugyanúgy fog-e végződni, mint a képernyőn. Sokan úgy gondolják, megőrült, mások szerint a veszteségek hatására összeroppant.
Arra lennék kíváncsi, ti milyen jeleket vagy utalásokat vettetek észre a könyvekben erre vonatkozóan, hogy Dany hasonlóan fog-e viselkedni?
Még tényleg nagyon az elején járok, rég is olvastam a könyveket, de érdekelne, ti hogyan emlékeztek rá, mit gondoltok erről.
Szerintem nem. A sorozatban sem őrült meg. Ugyanazt csinálta, amit Tywin is csinált Királyvár elfoglalásakor. Tywin sem volt őrült.
Ami a sorozatban is jobb indok lett volna a megölésére és Dany beszédében is elhangzik: Dany nem akarja befejezni a háborúskodást és Essosra is át akarja vinni.
Azok a karakterek pedig, akik háborúellenesek, belefáradtak a háborúzásba, ezért megölhetnék. Nem kéne hozzá Danynek se rossznak, se őrültnek lennie.
A könyvekben ha hasonló lesz, akkor ez lesz rá az ok szerintem. Martinnak nem kell démonizálnia egy karaktert ahhoz, hogy egy másik karakterrel megölje. És főleg nem ennyire következmények nélkül. Jont és Tyriont azonnal ki kellett volna végeznie az embereinek. Miért hagyták volna őket életben? És miért engedik meg, hogy a családtagjaik mondjanak felettük ígéretet, amikor övéké a város?
Dorne és a Vas-szigetek még mindig Danyhez hűséges, miért nem választanak maguknak új vezetőt maguk közül?
És miért akarnak Dany gyilkosainak a királyságához tartozni? Miért nem ölik meg ott helyben mindet vagy kezdenek velük háborút?
De...nem hiszem, hogy hasonlóan fog viselkedni. Azt viszont el tudom képzelni, hogy meg fog halni.
Köszönöm a válaszod! Én is biztos vagyok benne, hogy meg fog halni.
Nem is tudom már melyik kötetben, talán a Sárkányok táncában volt egy rész, amelyben Arianne Martell gondolkozott azon, vajon Daenerys milyen ember. Konkrétan azon, hogy Viserys halálához mennyi köze volt Daenerysnek. Homok Daemonnal is beszélgetett erről. Arianne megkérdezte tőle, honnan fogják tudni, hogy Daenerys nem lesz olyan kegyetlen, mint az apja, Aerys? Daemon szerint csak reménykedhetnek.
"Szerintem nem. A sorozatban sem őrült meg. Ugyanazt csinálta, amit Tywin is csinált Királyvár elfoglalásakor. Tywin sem volt őrült."
Öö... Igen, Tywinnak az emberei is öltek civileket, erőszakoltak nőket, de itt ki is merül ami közös bennük. Ez mondhatni a legtöbb ostromnak a közös jellemzője, ha elhisszük, amit Véreb mondott.
Na de Tywin porig rombolta/romboltatta Királyvárat, mint Dany? Nem hinném
Szerintem amit Arianne gondol, az inkább a Martell-Dany ellentétet próbálja sugallni, ami majd jobban körvonalazódik, amikor megtudják, hogy Dany egyik sárkánya megölte Quentynt. Arianne nem tudja, hogy milyen embert volt Viserys és azt sem tudja, hogy milyen ember Dany.
Azt én is el tudom képzelni, hogy az ellenségeivel szemben majd jobban bekeményít, de nem őrült módon. Én egyik Targaryent sem tartom eredendően őrültnek. Voltak köztük gonosz és rossz királyok is, de Aerysen kívül egyik sem volt megőrülve. És ezért szerintem Aerys sem volt "genetikailag" őrült, hanem később történt vele valami, lehet álmai voltak, az üveggyertyákon keresztül valaki folyamatosan összezavarta és egyre paranoiásabbá tette. (akarva vagy akaratlanul) Az üveggyertyákra Danyt is figyelmeztetik.
"when the glass candles burn the sorcerers can see across mountains, seas and deserts, give men visions and dreams and communicate with one another half a world apart."
Aki tud egy ilyet használni, az nagyon könnyen összezavarhat egy másik embert, főleg, hogy az üveggyertyák létezése nem éppen köztudott számára, a használati módjuk pedig pláne nem ismert a nagyközönség számára.
Dany álmait is ezek okozzák és szerintem Melisandre tűzben látott isteni üzeneteit is. És minden víziót és próféciát is.
Dany szerintem nem lesz őrült, ha pl. Marwyn az ő oldalára akar állni és elmagyarázza neki, hogy mik ezek az eszközök. Azt tudjuk, hogy el akar hozzá jutni és mi másért tenné, ha nem azért, hogy figyelmeztesse ezekre a veszélyekre?
Ami Tywint illeti, nem tudta lerombolni Királyvárt, mert nem voltak sárkányai és már megjöttek az északiak is. De feldúlta a várost, ugyanúgy ártatlan emberek tömegeit mészárolta le és hagyta, hogy megerőszakolják őket. Azért, mert meg akarta félemlíteni a túlélőket.
Nagyon könnyen megállíthatta volna ezt, ahogy Stannis is megállítja az egyszerű embereket gyilkoló vagy erőszakoló katonákat: kiherélteti és felakasztja őket. De Tywin hagyja megtörténni. Pont annyira lesz őrült mint Dany. Semennyire. Mert leég néhány ház is, hát nem nagy dolog, valószínűleg csak Cersei menekülési útvonalát vágja el, ami néhány áldozattal is jár, de még így is jobban járnak mintha a dothrakiak kezei közé kerülnek vagy Bran és Tyrion uralma alá. Egy egész torony beledől a tengerben, de nekem úgy tűnt, hogy elég hamar visszaépítették, mert a sorozat végén már ott ülnek tanácsot.
Dany megtiltja a fosztogatást és erőszakolást a dothrakiaknak, akik úgy látszik nem tisztelik eléggé, hogy betartsák ezt és sehol sem látunk valami átmeneti jelenetet sem, ahol mégis engedné nekik. Abszolút a semmiből jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!