Egy saját regény kiadásához mi kell?
Magánkiadásban gondolkodom, de fogalmam sincs hogy megy ez, még sose csináltam ilyet, ezért lenne pár kérdésem.
Ehhez vállalkozónak kell lennem és ha igen milyen formában (egyéni vállalkozás, adószámos magánszemély)?
Milyen költségei vannak a magánkiadásnak?
Az eladásból származó bevételből mennyi/milyen adót kell fizetnem?
Még annyi, hogy nincs főállásom, ez gond lehet vállalkozás szempontjából (viszont egy kisebb tőkém van)?
"Végül eljutottunk oda, hogy magánkiadásban sem nagyon olcsóbb a dolog, de legalább kockázatos? :)"
Nem írtam sehol, hogy a magánkiadás olcsóbb, én azt írtam, hogy a magánkiadásnál a profit java az íróé lesz, és ez igaz is csak ha nem jön be annyi mint amennyibe került akkor bukok rajta...
A hagyományos kiadók meg olcsóak viszont a profit nagy részét is elviszik, de egy első könyvesnek lehet hogy ez a legjobb megoldás, legalább megismernének (feltéve ha kiadja egy kiadó) és az esetleges többi könyvem már mehetne magánkiadásba.
"Néztem az Álomgyár kiadót, de baromi drága, egy 300 oldalas terjedelmű könyv kiadása 1,3 millió ft körül van 1500-2000 példánynál."
Ez teljesen reális, de fölösleges ilyen magas példányszámban kiadni. Bőven elég lenne 500, és kisebb csoda lenne, ha ennyi is elfogy.
"Vissza sem jönne az ára szerintem..."
Ez teljesen biztos. Ne kezdj bele, ha ebből pénzt akarsz keresni.
A könykiadónál könyv eladási értékének 5-7%-a a tiéd.
Ebben az esetben a szerkesztő átnézi,ha a kiadó profiljába vág és megfelelő, akkor javítja, átnézi, esetleg kihúz belőle vagy bizonyos részeket átirat.
A magánkiadásnál is érdemes szekesztővel átnézetni a szövegben megbújó esetleges nyelvani hibák, szóismétlések, logikai bukfencek elkerülése végett.
ISBN szám csak 50 példány felett kötelező, ebből 6 dbot be kell szolgáltatni (ezt az elkészült példányszámból vonják le, ezt a kiadó - a magán is -intézi helyetted, ahogy az ISBN szám igénylését is)
Magànkiadásban viszont hogy nyereséget termelj, kb 800000-1000000ft a bele fektetett összeg, igaz a bevétel teljes egésze a tied. Viszont a "menedzselés" részét is te intézed, online felületeken, közösségi oldalakon, ez is mind plusz idő és pénz. Ha a kiadó jelenteti meg, nincs induló költséged.
Vàllalkozói nem kell hozzá, de főleg eleinte csak ebből nem fogsz tudni megélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!