Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Hogyan tanulni, gyakorolni...

Hogyan tanulni, gyakorolni sakk megnyitást?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kezdő sakkozó vagyok, autodidakta módon próbálom tanulni a sakk fortélyait, ezért előre is bocsánatot kérek, ha butaságot kérdezek. Tudnátok-e ajánlani olyan módszereket, eszközöket, bármit, hogyan tudok megnyitást tanulni, gyakorolni? Addig eljutottam, hogy kezdőként egy adott megnyitást érdemes jól megtanulni fehérként és egyet sötétként. Kiválasztottam egyet ami tetszik, és papíron próbálom memorizálni a lépéseket.

Viszont azzal van gondom, hogyan reagáljak ha előre nem várt lépést lép az ellenfél, ezekre hogyan készülni, gyakorolni...

Próbálkoztam sakk motorok ellen játszani csak az első 7-8 lépéspárt, viszont általában ugyanazok a válaszlépések, természetesen ő kiválasztja a legoptimálisabbat, és mindig azt játssza, viszont egy élő ember ellenfél nem így gondolkodik...

Remélem, így érthető amire gondoltam, hálásan köszönöm előre is a válaszokat!

2017. aug. 30. 14:47
 1/2 anonim ***** válasza:

9 éve sakkozok kisebb, nagyobb kihagyásokkal. (18 vagyok)

Először is fontos megtanulni az 1 bástyával+király, 2 bástya+király, 1 királynő+király matt adást. A nyílt és zárt megnyitásokat. Rejtett sakkokat.

Mattok adása, és kivédése - például a Suszter matt, fehér használhatja csak (királynő+futó támadáskor - ló védéskor). Ezt kezdők ellen tudod használni, amikor 5-6 lépésből mattot lehet adni. Aki tud sakkozni, annál nem válik be. De fontos tudni.

Illetve van még 1, amikor a királynőd beáldozod, de közben mattot adsz, de annak nem tudom, h mi a neve.

Megnyitás - kezdő, és legalapabb megnyitás a spanyol megnyitás (futó, ló, középső parasztok ki). Ezeket lehet kombinálni, hogy ha a futód kint van, akkor leveszed-e a csikóját, vagy félrelépsz, és a többi alkombinációt. [link]

Skandináv megnyitás - Az is ehhez hasonló. [link]

Pirc védelem, amit ha jól tudok Polgár Judit alkalmazott tavaly, most nem tudom: [link]

Szicíliai védelem - én azt nem szeretem használni, mások szokták.

Illetve van még a szlovén vagy szlovák védelem (pontosan nem tudom, de nem is találom), amit feketével bírsz alkalmazni.

2 éve még versenyeztem, akkor ezeket alkalmazta mindenki. Ugyan úgy én is.

A királynőt a középjáték végén hozd csak ki, kivéve ha nem olyan megnyitást alkalmazol.

Illetve ami még személyes módszerem (nem mindenkinek), az amikor a végére a futókat hagyom, a lovakat az elején elcserélgetem.

Ha fekete vagy, akkor megéri elcserélni a királynőiteket, ha fehér vagy, akkor nem.

Ha kérdésed van nyugodtan írj.

2017. aug. 30. 17:15
 2/2 anonim válasza:

Hello!

En is pont igy, autodidakta modon tanultam meg sakkozni, szoval nem lehetetlen :)

Egy ido utan viszont egy sakk-klubb nagy segitseget nyujthat :)

Ahogy az elozo valaszolo is irta, minden profi oktatas a vegjatekokkal kezdodik, de mivel en autodidakta modon tanultam es mindig is utaltam a vegjatekokat / :) /, igy en is a megnyitasokra alltam ra, imadtam tanulni oket :)

Arrol nem is beszelve, hogy rendkivul sok elonnyel jar...:)

Aztan persze ahogy mar lett verseny rutinom, meglattam, hogy nem olyan rossz vegjatekot sem tanulni, na de ez mar egy masik story :)

A lenyeg a lenyeg, hogy azt tanuld amit SZERETSZ!!

Ha erdekelnek a megnyitasok, akkor azt!!!

A tobbi jon majd magatol...

Eloszor is egy atfogo, nem tul hosszu, jo megnyitas konyv nem arthat.

En anno a Kallai Gabor : Megnyitasok konyve volt nalam es lapozgattam minden nap...:)

Szerintem meg most is beszerezheto...kezdoknek tokeletes!

Nem kell 700 oldalas enciklopediakat beszerezni, tok felesleges...

Az tok jo, hogy van ami tetszik megnyitas es ki is valasztottad, de azert erdemes bongeszgetni a tobbit is es jatszani, hatha azok jobban bejonnek...nehez igy "szemre" beloni megnyitast...

Es nincs olyan, hogy alap megnyitas amit "meg kell tanulni", stb...

Ami tetszik azt gyakorold, de ne zard be magad ra, nezelodj mindig masfele is...

Ez a papiron memorizalas a legrosszabb, amit tehetsz :D hagyd a francba...

A legjobb, amit irtal is, h geppel begyakorlod nagyjabol a megnyitast es aztan a titok a GYAKORLAS!

Magyaran mesz fel a netre es online sakkozol mas EMBEREKKEL!!

Ennel jobb modszer nincs, mint a tapasztalat...

Innen tovabb pedig az van, hogy jatszol partikat es parti UTAN, megnezed hol rontottad el, megnezed a megnyitas konyvbe mit kellett volna lepni, stb stb...

Es igy minden partyval egyre jobb leszel az adott megnyitasba...

Mivel igy ELO TAPASZTALATOD lesz a valtozatok teren, igy ezek meg is ragadnak, nem felejtodnek el, mintha papirrol tanultad volna...

Oltari kulonbseg...

Ha pedig megtovabb akarsz menni, akkor partikat kell nezni komolyabb sakkozoktol...

Adatbazis, es rakeresel az altalad erdekesnek tartott megnyitasokra...

Es nezni, nezni a partikat...jo sokat...:) Es igy "beepul a tudatodba"...

Es akkor ez egybe valasz is a kovetkezo kerdesedre, amin a kezdok a legjobban elhasalnak...

Egy megnyitast tanulni nem azt jelenti, hogy memorizalni kell az osszes lepest!!!

Hanem a lepesek mellett inkabb az ELVEKET, TERVEKET kell megerteni...mert minden megnyitasnak mas az allaskarakterisztikaja, mas tervek mukodnek benne!

Magyaran ha megvan, hogy nagyjabol mire kell jatszani /tamadni a kiraly ellen, manoverezni vagy centrumot epiteni, stb.../, akkor nem szamit, hogy nem ismered a megnyitas tovabbi reszet, ha valaki olyat lep, amit te nem ismersz...nem lesz ketsegbeeses, hanem folytatod szepen a tervedet...

Na nagyvonalakban ennyi :)

Ha kerdesed van, irj batran :)

Ha pedig gondolod, irj privatot es akkor felmegyunk online-ra, jatszunk parat, megnezem hol tartasz es segitek egy keveset...

Tovabbi jo sakkozast! :)

2017. szept. 5. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!