Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Miért kapja fel mindenki a...

Miért kapja fel mindenki a vizet, ha a torrentezést valaki szóvá teszi?

Figyelt kérdés

Többször vettem már észre, hogy ha elkezdik szidni a torrentezőket, a másik oldal egyből a fejét venné az illetőnek és kérdőre vonják, mintha a torrentezés teljesen természetes lenne.

Jó én is szoktam torrentezni, mert drágák a játékok/filmek, de egyáltalán nem lázadok, ha valaki ezt szóváteszi, mert tudom, hogy igaza van.

2016. aug. 25. 22:42
 1/10 anonim ***** válasza:

Mert kényes a téma.

Aki hónap végére már folyton elfogy a pénzből az biztos nem fogja neked megvenni a drága játékokat, viszont úgy van vele, hogy neki is jár annyi szórakozás, hogy játszhasson. Neki így az a természetes ha letölti.

Egy gazdag már nem nélkülözik azért, hogy megvegye a játékot, így felháborodik azon, hogy mások meg nem teszik ugyanezt és támogatják a gyártót.

Szerintem az arany középút a helyes. Ha valaki nagyon csóró én nem bánom ha letölti. Azonban ha valakinek jut arra, hogy kicsikarjon annyit, az vegye meg. Sajnos Magyarországon azért még sok ember nem képes ilyen költségekbe fogni. Hisz a játékárak nálunk is nyugat-európai és amerikai árakon vannak, de a kereset meg sokkal kisebb.

2016. aug. 25. 22:49
 2/10 A kérdező kommentje:

"Szerintem az arany középút a helyes. Ha valaki nagyon csóró én nem bánom ha letölti. Azonban ha valakinek jut arra, hogy kicsikarjon annyit, az vegye meg. Sajnos Magyarországon azért még sok ember nem képes ilyen költségekbe fogni. Hisz a játékárak nálunk is nyugat-európai és amerikai árakon vannak, de a kereset meg sokkal kisebb."

Ebben van igazság. Ezt jól megfogalmaztad

2016. aug. 25. 22:59
 3/10 anonim ***** válasza:

Én a játékokat eredetibe veszem meg. Csak akkor torrentezem/töltöm le, ha máshogy nem tudnám beszerezni.

Aztán meg torrenteztem filmeket, és amelyik tetszett, azt meg is vettem.

4 giga könyvet torrenteztem, Azokat is szerzem be könyv formátumban.

2016. aug. 25. 23:01
 4/10 anonim ***** válasza:
40%

"Ha valaki nagyon csóró én nem bánom ha letölti. Azonban ha valakinek jut arra, hogy kicsikarjon annyit, az vegye meg."

Ez így megfogalmazva olyan, mint amit a jogban megélhetési bűnözésnek neveznek, viszont annál (a megélhetési bűnözésnél) sokkal általánosabban elfogadott, hogy még így is bűn és csak azért, mert nem telik valamire, még nem jogos ellopni.

Viszont van egy nagy különbség. A videojáték nem létszükséglet, hanem hobbi. Egy luxus hobbi. Eleve kell hozzá egy játékeszköz, ami önmagában nem olcsó. Vagy egy célhardver (konzol), amit nem sok minden egyébre lehet használni, vagy egy PC, amit igen, cserébe még drágább. Ha valaki nem engedheti meg magának, ne játsszon a legújabb dolgokkal. Ráadásul manapság már nagyon gyakoriak a leárazások és bundle csomagok, amikor 300 forintért kapsz fél tucat játékot, tele a piac free2play/freemium rendszerű játékokkal is. Ha pedig még így sem tudja finanszírozni, egyszerűan keressen olcsóbb hobbit.

Ez nem olyan dolog ami alanyi jogon jár. A digitális tartalomlopás csak azért elfogadottabb, mint a bolti lopás és betörés, mert amit eltulajdonítanak, az nem szűnik meg létezni az eredeti helyén. A lopott szoftver használata viszont ugyanúgy jogszerűtlen, mint a lopott biciklié és ugyanúgy kárt okoz valakinek, aki munkát fektetett bele.

És erre jön rá, hogy a torrentezők nem csak torrenteznek, hanem sokszor az elképzelhető leghülyébb indokokkal próbálják erkölcsileg igazolni, hogy nekik ehhez joguk van és nem ritkán egyenesen hülyének nézik, aki pénzt ad ki olyanért, amit "ingyen is lehet".

2016. aug. 25. 23:39
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

Én is utálom ezeket az igazságharcosokat. Aki durvának áll, az ne sírjon, a szabják. Viszont van a témához egy kis hozzáfűzésem:

Én azon az állásponton vagyok, hogy amit letöltök azt valószínűleg nem veszem meg, viszont sok más módon azért költök/költünk ilyesfajta kulturizációra. UPC Gold, HBO, internet, negyed évente mozi, drága könyvek tucatjai, zene streaming, Bandcamp, steam sales játékok. És azt hiszem ezzel már meghaladjuk a havi 1-2 mozijegy összegét, így valamennyire jogot érzek a torrentezéshez, nem tartom magamat tolvajnak.

Azt azért még hozzátenném, hogy annyiban sem jogos a megélhetési bűnözéshez hasonlítani a torrentezést, hogy 60-80%-ban olyan dolgokat szedünk le, amire egyébként nem lenne pénz fejében igényünk, vagy nem is lenne elérhető (pl. anime, vagy sorozatfüggők).

2016. aug. 26. 02:47
 6/10 anonim ***** válasza:
Nekem mondjuk semmi problémám vele. Én is évekig torrenteztem. A gond ott kezdődik, amikor valaki napokig értelmetlenkedik, hogy miért is nem tudja indulásra bírna azt a bizonyos játékot. Ha valaki ennyire sem képes, hogy egy kicsit utánnanézzen, hogyan is lehetne megcsinálni, akkor vegye meg és ne itt hülyézzen mindenkit.
2016. aug. 26. 06:11
 7/10 A kérdező kommentje:
Na jól van akkor látom a többség reálisan látja ezt a témát :)
2016. aug. 26. 11:57
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Akinek van pénze, internetre, számítógépre,dohányra,alkoholra, bulira,bármilyen szórakozásra annak legyen erre is.

Azt még megértem ha valaki, sorozatot, filmet tölt le,mert valljuk be körülményes a beszerzése, ha be tudja egyáltalán. Egy játékot azonban nagyon egyszerű megvenni otthon a székedből, azonnal.

Amúgy egy-egy játékért egy szép nagy stáb dolgozik több 100,több 1000órát, amiért megérdemli a pénzét. Az árazás tényleg magas magyar viszonylatban, ezért 2x annyira meg kell gondolni mit veszel meg, megéri-e a játék ideje és minősége azt a pénzt.

Valaki írta ezt a 2 mozijegyes baromságot. Ha én költök 6 kenyérnyi árat a boltban akkor megjár a szalámi és a vaj ingyen csak ezért? Csak az jár meg amit kifizetsz és nem bónuszként az amit hozzágondolsz. Amúgy ha ennyi mindenre tudsz költeni akkor játékra is van bőven elég pénzed.

Aki szerint nem érdemlik meg a fejlesztők a pénzt azok jöhetnek ősszel feláshatják a kertem. Természetesen ingyen, hisz munkáért nem fizetünk.

2016. aug. 26. 14:21
 9/10 anonim válasza:

Én azon az állásponton vagyok, hogy a torrentezés is lopás (attól függetlenül, hogy néha-néha én is torrentezek...)

Gondolj bele. A játékfejlesztő cégek nem azért dolgoztak, nem azért öltek bele egy egy játékba sok millió eurót, hogy aztán a használók fele letorrentezze.

2016. aug. 26. 15:14
 10/10 anonim ***** válasza:

Játékra már így is túl sokat költöttem feleslegesen, mivel nagyon kevés olyan van, ami ténylegesen leköt. Nem is igen játszokmár, így nem érint a téma.

A mozijeggyel csak azt akartam illusztrálni, hogy nem csak azért torrentezek, mert sajnálom a pénzt mindenre, nem tudom ebben mi a hülyeség. Kb. mindig előjön a témában ez a mozijegyre költős közhely.

Persze, hogy nincs ingyen vaj, én csak azt mondom, hogy aki a mai fogyasztási szokásokat követi, annak egyszerúen nincs pénze kétnaponta megvenni egy albumot és egy filmet. Egyszerűen nem reális ez a fajta szemlélet a mai világban, akármennyire is etikátlan a letöltés.

Szolgáltatásokért, és kiemelkedő értékekért tudunk fizetni, mindent tisztán csinálni viszont nem igazán.

Én azt mondom, hogy szomorú ez a helyzet, de a művészek/kiadók/közvetítőknek kell másfajta marketing és pénzszerzési módszerek felé fordulnia, mivel ennyi ember mentalitását nem lehet megváltoztatni. Pl. egy zenekar régóta nem a fizikai lemezeladásokból él. Egyrészt ha nem saját kiadója van, akkor a profitja minimális %, másrészt pedig lényegében már senki nem hajlandó kizárólag CD-n vásárolgatni a zenét.

2016. aug. 26. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!