Sudokunál van olyan, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mi a következő lépés?
Ennél a feladványnál elakadtam, mert nincs olyan cella, ahova egyértelműen be lehetne írni a következő számot.
tud valaki mondani egy algoritmust, ami alapján be lehet írni a következő számot egyértelműen?? vagy itt tippelni kell??
u.i: nem a feladvány megoldása érdekel, mert azt ki bírnám totózni, hanem hogy van-e valamilyen logika, ami alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy mi a következő lépés.
A sudoku stratégiái
- Ha két üres cellában csak AB lehet, akkor a többi cellában nem lehet se A se B az adott sorban, oszlopban, illetve ha A és B egy blokkban van, akkor abban se.
- Ha egy blokkon belül csak egy sorban/oszlopban létezhet A, akkor a sor/oszlop többi részén "A" nem létezhet.
Ha ilyen helyzetbe jutsz, akkor csinálj úgy mint egy abszolútértékben:
A bal felső blokkban fent van egy 3-8 lehetőség.
Első eset - Az a cella egy hármas. Nézd meg mi lesz a következménye. Ha jó, akkor meg tudod oldani. Ha hibás, akkor valahol úgyis ellentmondásba keveredsz.
Második eset - Az a cella egy nyolcas. Járj el ugyanígy.
Megjegyzem, én meg tudtam oldani ezzel a módszerrel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!