Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Ismer valaki olyan embert,...

Ismer valaki olyan embert, aki teljesen magától, segítség nélkül kirakta a Rubik-kockát?

Figyelt kérdés
Algoritmusok ismerete nélkül.
2014. nov. 20. 15:48
 1/9 anonim ***** válasza:
44%
Hogy a fenébe ne! Matekosoknak bakfitty. Mikor hajdanán megjelent, a barátom matektanár édesapja kb. egy órát tanulmányozta a működését, aztán megint összekevertette velünk, és tíz perc alatt kirakta.
2014. nov. 20. 16:01
 2/9 A kérdező kommentje:
Én programozónak tanulok,matekból kitűnő vagyok, de csak a felső 2 sort tudtam eddig egyedül kirakni. A második sor így is megizzasztott, de az utolsóhoz nincs már türelmem.
2014. nov. 20. 16:13
 3/9 anonim ***** válasza:

1. válaszoló.

"matekosnak bakfitty"

Látszik, h életedben nem raktál ki Rubik kockát :) Totál semmi köze a matekhoz. Amit meg mondtál, h egy óra tanulmányozás után kirakta az ismerősödnek az ismerősének az ismerősének az ismerősének az ismerőse (rendben, sarkítok), abban meg erős hajlítást érzek, ami betudható az azóta eltelt 40 évnek, vagy annak, hogy alapból sem igaz (legfeljebb úgy, h elvonult egy szobába, szétszedte, majd összerakta). Nem fogja 0-ról indulva megszokni és kirakni a kockát senki 1 óra alatt. Ezt most mondom. 1 hónap? Esetleg, talán. De még azt is kétleném. Ahhoz, hogy valaki rájöjjön az utolsó sorra, rengeteg próbálkozásra van szükség. 1 óra arra is kevés, hogy megszokd a kockát. Az legalább egy hét, hogy ténylegesen megszokd. 2-4 hónap szokott lenni átlagosan az idő, ha valaki ténylegesen magától akar rájönni a megoldásra. Saját magának talál ki végtelenül egyszerű algoritmusokat, amikkel végül ki tudja rakni.

Elég sok embernek tanítgattam a kocka kirakását, 1 óra alatt általában az első sor, vagy első kettő sor végéig szoktam eljutni. De úgy, h közben magyarázom. Nem pedig valaki magától próbálgatja semmiféle háttértudás nélkül.

Válaszolva a kérdésre.

Nem, nem ismerek olyat, aki teljesen magától jött rá. Ismerek olyat, aki némi szöveges útbaigazítás alapján megcsinálta az első két sort, ismerek olyat, akinek LL skipje volt (tk. megcsinálta az első két sort, majd mázli miatt kész volt a kocka. Tényleg mázli. 1/15552-höz az esélye. Ha beleszámoljuk a 4x4-es, 5x5ös rakásaimat, kb 10-13 ezer rakás során nekem még egyszer sem volt ilyen LL-skipem, neki meg 4. próbálkozásra LL-skipje volt). Találkoztam olyannal, aki azt állította, neki 1szer sikerült kiraknia, amit szintén nem hiszek el, mert 1/4,3*10^19 esélye van erre (1 per 4,3-szor 10 a 19-ediken). Találkoztam több olyannal, aki azt állította, hogy ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, aki magától rakta ki, de ez igaz mindenkire, ha a legrövidebb utat nézzük, 4 ismerősön belül biztos eljutunk olyanhoz, aki magától rakta ki. Ha máshoz nem, de Rubik Ernőhöz biztosan. Ő meg ténylegesen magától rakta ki, állítása szerint 3 hónap ismerkedés után.

2014. nov. 23. 18:58
 4/9 A kérdező kommentje:
A szobatársam mondott olyat, hogy az anyja 1 óra alatt elsőre kirakta. Elképzelhetőnek tartom, hogy csak véletlen vagy ezt be kell látni... vagy hazudott.
2014. nov. 25. 10:31
 5/9 anonim ***** válasza:

A véletlennek még annyi esélye sincs, mint hogy esetleg tényleg rájön :) Annyi állása van a kockának, hogyha minden külön állását lerajzolnánk egy sima papírlapra (0,01 cm széles), és elkezdenénk feltornyozni a papírlapokat, elmehetnénk a Plútóhoz majd vissza, összesen ~363,5-ször (tehát kb. 727-szer vedd a Föld-Plútó távolságát [727*5,906,376,272 km]), és most találd meg azt az egy papírlapot, amin a kirakott állás van :) Ennyi az esélye, h véletlenül ráakadsz. Tehát matematikailag lehetséges, de a való világban igencsak valószínűtlen. Egy normál emberi agy ezeket a számokat, távolságokat már nem tudja felfogni, viszonyítani, még ezzel a hasonlattal is nehéz ténylegesen érzékeltetni.

Azt látom a legvalószínűbbnek, hogy a szobatársad anyukája már a 80as években ki tudta rakni, és egy óra alatt fel tudta eleveníteni a szükséges algoritmusokat, és a barátod vagy nem tudta, vagy hazudott, vagy az egészet csak kitalálta, hogy "menőzzön" (már ha ez menő?) :) Az a baj, hogy aki nem kockázik, annak nagyon nehéz pontosan elképzelnie, hogyan kell kirakni, és azt hiszi, hogyha színt színhez húz, akkor előbb vagy utóbb kész lesz. Ez nem ilyen. 1 óra alatt tanítással sem lehet eljutni 0-ról olyan állapotba, hogy ki tudd rakni. Hidd el. Most megkérdeztem egyik barátomat, aki már 6 éve kockázik versenyszerűen, és még ő se találkozott olyannal, aki ténylegesen saját maga jött volna rá. Meg most már az a baj, hogy túl egyszerű interneten megnézni. Aki most kezdi, 99,999%-ban nincs annyi önfegyelme, h 1 hónap szopás után ne keressen rá. Nem azt mondom, hogy nem volt olyan, aki nem jött rá magától, mert pl Fridrich módszerre is rájöttek valahogy. Többen, együtt dolgozva, néhány év alatt. És a 80as évek óta fejlődik, még most is találnak kiegészítő algoritmusokat néhányan a módszerhez. Tehát bocsi, de annak az esélye, hogy vki 1 óra alatt magától kitalálja, egyenlő a 0-val.

2014. nov. 25. 14:43
 6/9 anonim ***** válasza:
1ora alatt?? Orulhet ha nullarol internet segitsegevel megtanulja kirakni, de meg akkor sem fog ra emlekezni holnap... Lehetetlennek tartom az allitasod, Ahhoz hogy egy sima t permutáciot valaki kitalaljon nem kicsit kell atlagon foluli logikaval rendelkeznie, de most felkeltetted az erdeklodesem, konyvtarban utana nezek pontosan kik es mennyi ido alatt alkottak meg a roux methodust es ki volt aki eloszor lejegyeztel a kirakasi algoritmusokat
2014. dec. 10. 01:09
 7/9 anonim ***** válasza:
77%

Utolsó, akik kitalálták anno az első módszereket, azok valószínűleg nem a T-permet találták ki először :D hanem inkább valami egyszerűbbet, sarkok cserélésére, élek cserélésére, sarkok helyben forgatására, ilyesmi. Azokat sokkal könnyebb intuitív módon kitalálni.

(am vicces, hogy a válaszaim le lettek pontozva valószínűleg olyan emberek által, akik 20ad annyira se értenek a kocka mechanikájához, mint én)

2014. dec. 10. 01:14
 8/9 anonim válasza:
Nekem sikerült
2022. febr. 4. 13:20
 9/9 anonim ***** válasza:
Ühümm, persze. Milyen módszert találtál ki? :)
2022. febr. 4. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!