Így több esélyem lenne a lottón nyerni?
Összegyűjteném mondjuk 4 évre visszamenőleg a 6os (vagy 5ös) lottó nyerőszámait. És elemzésnek vetném alá a mintát.
Megnézném, hogy melyik szám milyen gyakorisággal fordult elő.
6os lottónál pl. a 45 mezőt felosztanám 9 részmezőre (5ösönként) és megnézném melyik részmezőkben fordultak elő gyakrabban a nyertes számok. Stb.
Tudom, hogy ez sem garancia a nyerésre, de szerintetek több esélyem van, mint ha vaktában húzogatom a számokat?
Kérdező tényleg nem érti mekkora baromságot hord itt össze. Próbáld meg a golyóknak elmagyarázni hogy nem lehetnek egymás után.
Tudod miért nem volt eddig egy sem egymás után? Mert annak tényleg nagyobb az esélye hogy nem lesznek mint hogy pont egymás után. Viszont hogy 1,2,3,4,5 lesz annak pont akkora mint bármely számnak.
Ezt igazából egy másik példa szemlélteti. Dobj fel egy érmét. Az hogy melyik oldalára esik véletlen. Hidd el, ha feldobod még egyszer akkor az érme nem fog arra emlékezni hogy az előbb mi volt, és pont ugyanakkora esélye lesz ugyanarra esni a 20. alkalomra is. Ugyanis ő nem emlékszik hogy az előző 19 alkalommal is fej volt. Valamiért viszont az ember azt gondolja hogy minél többet dob például fejet annál nagyobb a valószínűsége hogy a következő írás lesz. Pedig nem. Mindig ugyanannyi a következő dobás valószínűsége. Azért úgy látszik hogy a középsulis matek kimaradt. Reméljük még abban a korban vagy hogy majd most jön :)
Kedves Kérdező!
A "statisztika" kőkemény matematika eleve.
A lottó összes eddigi eredménye nyilvános adat, magad is megnézheted, nem kell gyűjtögetned.
A lottó NEM stratégiai játék, nem tudod stratégiával változtatni a nyeremény várható értékét.
Matematikai statisztikai eszközökkel éppen nagyon szépen kijön, hogy nincs semmi okunk trendet feltételezni. Szokás is ilyen feladatot adni egyetemen, Chi-négyzet próbával szokás vizsgálni az eredményeket.
Részletesebben: Prékopa András: Valószínűségelmélet műszaki alkalmazásokkal 364-365-dik oldal. (Azóta sokkal több játékhét volt így újra lehet számolni a tesztstatisztikát, az eredményt borítékolom...)
"szerintem az 1,2,3,4,5 kombináció kevesebbet ér, mint pl. a 4,12,21,31,46 kombináció."
-Szerinted. :) Azonban ez a természeti törvényeket nem érdekli. A valószínűség nem egy szubjektív érték, nagyon is objektív és független attól, hogy te mit gondolsz. Hiába gondolod, hogy 50% mondjuk a 6-os dobás eredménye, ettől nem dobsz gyakrabban 6-ost! :D
"mert még sosem húztak számokat egymás után. és szerintem figyelembe kell venni az eddigi tapasztalatokat"
-Bármely rögzített 5 számnak ugyanakkora a valószínűsége. Az 1-2-3-4-5 esetében is.
-Nos 43.949.268 féle eredménye lehet egy lottó húzásnak. Magyarországon eddig volt 2000-2500 húzás... Csak hogy érezd az arányokat!
Ha véletlenszerűen mondasz 5 rögzített számot, nagyon valószínű, hogy pont nem volt az az 5 sem...:D
-A statisztikai elemzés pedig nem titok, egyetemeken tanítják, sőt az említett könyv is tárgyalja.
A lottó nem stratégiai játék, tisztán szerencsejáték.
Kedves Charlie O'Brian nevű felhasználó, az a gond, hogy a kérdező így indított:
"ne matematikai bohócságokkal közelítsd meg a dolgot."
Innentől kezdve kb. a tűzfalnak is magyarázhatnál...
25. Olvastam, de nagyvonalúan ugrottam, illetve annyiban letudtam, hogy a statisztika eléggé vastagon matematika.
A Kérdezőben ez nyilván fogalomzavar. Remélem, hogy néhány észérvvel eloszlattam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!