Csak szerintem átverés a kaparós sorsjegy?
Mivel egy 9,5 milliós országban "csupán" több száz nyerős sorsjegy van, így elég csekély az esélye, hogy pont a te környezetedben élők közül nyerje valaki.
Vagy, ha nyer is, csekély az esélye, hogy nagydobra verné.
Én pl. a szűkebb családon és néhány jó baráton kívül nem mondanám el senkinek, hogy milliókat nyertem.
Általába a kaparós sorsjegy hátoldalán, apró betűkkel levan írva, hogy mennyi gyártásból, mennyi nyertes van. Lehet hülyeséget mondok, de a főnyeremény kb 1 000 000 szelvényből asszem 2 darab, vagy 5. (adott játéknál, nem emlékszem melyiknél)
Szóval ki lehet számolni az arányokat, elég kevés esélye van az embernek.
Nincs benne semmi átverés, oda van írva rá minden. A lottónál is nyilvános minden nyerési esély. Meg kell érteni, tudomásul kell venni, hogy ennyi a valószínűsége és kész.
Különben meg miért lenne olyan nagy híre, hogy valaki nyert 1 milliót sorsjeggyel? Mondja be a híradó? De akkor rontanák az üzletet, pl ha ki lehetne logikázni, hogy egy bizonyos fajta sorsjegynél már az összes nagyobb nyeremény rég kiment, attól kezdve senki nem venné. Különben meg ha én nyernék, én nem akarnám, hogy mutogassanak, senkinek semmi köze hozzá!
Biztos van még olyan, aki szerint átverés, de a matematikai alapműveletek, meg némi általános iskolás logika birtokában már rá lehet jönni, hogy nem az.
Kezdjük azzal, hogy az a "van vagy 50 féle" az valójában aktuálisan 13. Abból 9, amivel 10, vagy annál több milliót nyerhetsz. Ebből 5 fajta, amivel 20 millió feletti nyeremény érhető el.
A főnyeremény sorozatonként általában 2-4 db sorsjeggyel érhető el (csak a pontosság kedvéért, egy olyan sorsjegy sincs, ahol egy sorozatban 5 főnyeremény lenne), és így az jön ki, hogy az aktuálisan forgalomban levő sorsjegyek egy sorozatát alapul véve összesen 23 darab sorsjegy van, amivel legalább 10 milliót nyerhetsz. Ha feltételezzük, hogy egy évben egy sorsjegyből átlagosan 2 sorozat fut ki, akkor azt kapjuk, hogy az országban egy év alatt összesen 45, kerekítve 50 darab sorsjegy van, amivel az általad jelzett nyereményt meg lehet nyerni. Ez tíz év alatt is még csupán 500 nyertes sorsjegyet jelent, amit ha összevetünk Magyarország 10 milliós lakosságával, az jön ki, hogy az elmúlt 10 évben minden húszezredik ember nyert ezen kategóriában. De ha csak a felnőtt lakosságot vesszük alapul, és 10 helyett 20 évvel számolunk, akkor is az jön ki, hogy minden 8000 emberre jut egyetlen egy, aki legalább 10 milliót nyert már.
És akkor most jótékonyan eltekintettünk azon aprócska ténytől, hogy 10-15 éve még nem igazán voltak 10-20 milliós főnyeremények.
Ha ehhez még hozzátesszük azt, hogy az emberek zöme nem fogja világgá kürtölni, hogy nyert 10 millát, abszolút nem meglepő, hogy nem találkozol tömegesen olyan emberekkel, akik sorsjegyen nyertek tízmilliókat.
Én egy ilyen emberről tudok a tágabb környezetemben, aki nyert már sorsjegyen 10 milliót.
Nyugodtan utána lehet számolni.
A tényadatokat pedig kezeljük pontosabban! A végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egyszerre 15 vagy 50 fajta sorsjegy van-e forgalomban; nem mindegy, hogy az évek során 50 vagy 500 fajta sorozat létezett; és nem mindegy, hogy sorozatonként 2 vagy 5 főnyereményt osztanak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!